Ние сме само част от Природата!
Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Изгубил си
активационния е-мейл
?
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:
КРАЙ НА ФОРУМА, ИЛИ?
Начало
Forum
Помощ
Търси
Вход
Бушкрафт България
»
Бушкрафт
»
Екипировка, храна, медицина
»
брезов сок
« назад
напред »
Формат за разпечатване
Страници: [
1
]
Автор
Тема: брезов сок (Прочетена 13117 пъти)
jordanov
Sr. Member
Публикации: 298
брезов сок
«
-:
20 Януари 2011, 17:14:37 pm »
Аве момци, някой от вас занимавал ли се е да събира брезов сок ? Аз не съм, ама вече стягам инвентара, че сезона наближава
Ако някой има практика да дава акъл
Активен
Kent
Sr. Member
Публикации: 362
Re:брезов сок
«
Отговор #1 -:
20 Януари 2011, 17:26:04 pm »
Аз като малък съм изпил бая литри, щото нали съм родом от Брянск, пък те там има едни гори тилилейски. Не помня всичко до подробности , но като че ли не се изискваше кой знае какъв инвентар, дядо надрязваше брезата и доле чучур от кора и да капе в шишето. Какво точто те интересува, руснаците са миниаци и мога да намеря нещо и да преведа, ако трябва.
Активен
jordanov
Sr. Member
«
Отговор #2 -:
21 Януари 2011, 12:23:10 pm »
Да тоя начин съм го виждал по телевизията, ама гледах и един филм за събиране на кленов сироп някъде в Америка с изградени инсталации и т.н. та си мисля само да правя дупка с маткапа едно маркуче в шишето и после зачепвам дупката. Демек след мен никакви следи
Активен
vanjo
Hero Member
Публикации: 854
«
Отговор #3 -:
21 Януари 2011, 12:25:57 pm »
Това е дренажен принцип за събиране на кленов сок, приложим е и за брезовия сок.
Пробиват се няколко дупки в ствола и маркучетата се събират в едно шише общо взето това е технологията.
За направата на 1 литър брезов сироп отиват от 80 до 100 литра брезов сок
Активен
LIC
Full Member
Публикации: 154
«
Отговор #4 -:
30 Март 2011, 00:31:45 am »
Някой да ме светне що е туй брезов сок и за какво се ползва, а аз през това време ще гугалясъм по въпроса!
Активен
ruumen
Newbie
Публикации: 1
«
Отговор #5 -:
30 Март 2011, 20:09:54 pm »
Ето горе-долу изчерпателен отговор:
http://zasovetom.org/raznoe/kak-sobirat-berezovyy-sok/
Активен
ko54
Hero Member
Публикации: 1656
Водолей
«
Отговор #6 -:
10 Май 2011, 08:01:07 am »
И най-важното! -
Да не забравяме после да запушим добре отвора/дупката/
- най-добре
с чеп
, издялан от дърво. В противен случай брезата няма да се развива добре след такава нескопосана интервенция.
С шилото на Викторинокса може да се направи малък кръгъл отвор и да се сложи около 50-60 см прозрачно маркуче, като от тези за медицинските системи за преливане на течности или от системата за въздух за аквариумите. И не-повече от 1 л от едно дърво, дебело не по-малко от 20 см. Не трябва да се правят опити за събиране на сок, след като дървото вече активно е започнало да се разлиства. Мераклиите да чакат следващото начало на пролетта.
Активен
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.
jordanov
Sr. Member
«
Отговор #7 -:
10 Май 2011, 12:26:58 pm »
Тази година ми беше за първи път и за това закъснях с няколко дена, но иначе съм доволен. Ръчна дрелка с 8 мм бургия, шишета 1,5 л от минерална вода и 1 м маркуч от железарията на парчета по 15-20 см. А да, и нож и раничка на гърба
Надвечер слагах шише до някое хубаво дърво и на сутринта - пълно. Веднага набивам едно клонче в дупката и като мина на другия ден, около него вече е сухо. Отчупвам го и сега даже и аз не мога да позная къде съм дупчил
. Събрах към 15-20 л, вкъщи всички пиха, някои го харесаха, някои не толкова. В хладилника издържа по две седмици. Догодина живот и здраве- повече
Активен
jordanov
Sr. Member
Re: брезов сок
«
Отговор #8 -:
09 Март 2016, 11:26:11 am »
Колко години вече станаха откак съм събирач на брезов сок?
Средата и втората половина на април, или около Великден някъде, но тая година всичко върви напред и от една седмица сока потече здраво... Имам си едни брези в крайградската джунгла
които са ми суровинната база. Снощи пак заложих а сутринта /точно след 12 часа/ ги прибрах.
Фантата беше два пръста до капачката, бирената беше преляла малко. Там си беше точно за трилитрова бутилка, но нямах свободна към момента... Зачепвам и казвам довиждане до догодина. Исках да снимам отворите от миналата година, но явно съм дупчил между корите и макар че обикновено нарочно оставям чепчето 1-2 сантима да стърчи сега не можах да открия никакви следи.
Това е инвентара,
ножа леко модифициран щото с него набивам чепа, шишета ползвам от 2 до 3 литрови. Развито дърво пълни такова шише за една нощ. Може и повече да даде и понякога съм вземал по две шишета през интервал, но не обичам лакомията по принцип. За тия години не съм забелязал и абсолютно никакви последствия по брезите.
Активен
Mavrud
Hero Member
Публикации: 645
«
Отговор #9 -:
11 Март 2016, 15:56:42 pm »
Досега бях пил само брезов сок в кутия, купен от магазин с щанд за руски стоки. Сега благодарение на колегата Jordanov вече съм пил и от дървото.
Препрочетох инструкциите по-горе в темата и направих предварително проучване в района. Резултатът - плачевен. Тук таме някоя бреза, обаче поизсъхнали или с малък диаметър на стеблото. Накрая намерих две читави, но пък на доста открито място. Работата беше на отказване, но на велоразходката ми днес реших да взема маркуч от система, сизал и 2 малки шишета. За пробиване - шилото на швейцарското ножче. Бях приготвил и дървен
свредел
но се отказах.
Дупките са на не повече от 1,5 - 2см. Шилото влезе и сока текна:
За около час се събра около 150 - 200мл, достатъчно за тест. Вкусът е приятен, почти неутрален, може би съвсем малко сладък. Донякъде ми напомни на медицинска глюкоза. Купешкия сок е по-сладък. Мисля че му се добавя нарочно захар като консервант.
До колкото съм чел брезовия сок май действа и леко слабително. Сега чакам да видя какво ще стане или да усетя повик..... Колега Jordanov, добави коментар тика моля
.
След края на теста последва затапване на източниците. Утре ще намина пак да огледам и ако трябва ще сменям тапите.
Докато "доях" брезите и дебнех някой да не ми припикае бутилките се натъкнах на този птеродактил:
Прилича ми на гривяк или не?
Видях 3. Два бяха май вече чифт и като младо семейство вече се караха. Женската май заформяше гнездо на едно дърво. На снимките трябва да е мъжкия... Дано да оцелеят.
Активен
Не се взимай толкова на сериозно.
Mavrud
Hero Member
Публикации: 645
«
Отговор #10 -:
11 Март 2016, 16:01:39 pm »
А някой да е събирал сок от кленово дърво в България?
Активен
Не се взимай толкова на сериозно.
jordanov
Sr. Member
«
Отговор #11 -:
12 Март 2016, 12:44:55 pm »
Хах, при тебе гривяци, при мен фазани пърпореха и грачеха мъжкарски, забравих да спомена.
Разстройване на системата не съм забелязал досега да се получава. Верно е и че това фамилията не прекаляваме с консумацията, водна чаша или две - дневно, така около две до три седмици... Сладостта в купешкия я докарват, предполагам с дехидратация някаква или добавяне на подсладител-овкусител, не знам. Поне натуралния го видяхме какво представлява. Между другото тая година всички вкъщи намерихме разлика - в единия район брезите дадоха по-неутрален вкус, в другия - по-сладък. Ае Божа работа.
Маркучетата от система и джобното шило също е много добро решение, да. Аз навремето като аджамия подкарах с тия шлаухи и ръчната дрелка и така си свикнах...
За кленовия нямам никакъв опит... Изобщо има много видове ясенови дървета и габъри най-различни, няма начин в определен сезон да не пускат. Човек трябва да си знае района обаче перфектно и какво къде и как...
Активен
jordanov
Sr. Member
«
Отговор #12 -:
18 Март 2018, 18:07:28 pm »
Аз открих сезона, събираческия
. По-миналата вечер заложих и на сутринта прибрах. За 12 часа, две брези по 40 санта диаметър дадоха по около 4 литра. Сега времето се развали, но като се оправи - продължавам. Руснаците препоръчват да се точи от височина около метър и половина и тая година това ми е промяната в технологията.
Активен
Формат за разпечатване
Страници: [
1
]
« назад
напред »
Бушкрафт България
»
Бушкрафт
»
Екипировка, храна, медицина