Други форуми > Оръжие и остриета

"ШВЕЙЦАРСКО”АРМЕЙСКО НОЖЧЕ ОТ РИМСКО ВРЕМЕ

(1/3) > >>

Mavrud:
"ШВЕЙЦАРСКО”АРМЕЙСКО НОЖЧЕ ОТ РИМСКО ВРЕМЕ

Преди време търсех нещо в нета за швейцарските армейски ножчета и попаднах на тази снимка:

Отначало не ми направи впечатление, но като се вгледах по-внимателно разбрах, че съм попаднал на нещо интересно.  Отворих страницата, от която идваше. Беше от онлайн изданието на DailyMail. Статията е от 30-01-2010 със заглавие: Римски армейско ножче: Или как изобретателността на швейцарците е била изпреварена с 1800 години. Текстът под снимката е: “Джобен нож на римската армия, предшественик на популярния днес  аксесоар на швейцарска армия.”

Ето и част от статията:
“Открит е първият в света “швейцарски армейски нож" – направен е 1800 години преди модерния си колега. Това е един сложно проектиран римски прибор, който датира от 200 след Христа, направен е от сребро, но има железен нож. Има още лъжица (spoon), вилица (fork), както и прибиращи се шип (spike), шпатула (spatula) и малка клечка за зъби (tooth pick). Експерти смятат, че шипът може би е бил използван от римляните за изваждане на месо от охлюви, а с шпатулата се е вадел сос за готвене от бутилки с тясно гърло.
Находката е с размери 8cm x 15cm и е изкопана в Средиземноморието преди повече от 20 години. Тя е постъпила в музея през 1991 г.  Този уникален експонат е сред десетки артифакти, изложени в наскоро подновено изложение на антики от  Древна Гърция и Рим на музея Fitzwilliam в Кеймбридж. Специалисти смятат, че ножът може да e притежаван от заможен пътешественик и да е направен по негова поръчка.
Говорител на музея заяви: "Това вероятно е направено между 300 и 200 г. преди новата ера, когато Римската империя е в разцвета си.
Експанзията на Рим, които преди 500 г. пр. Хр, бил само една малка централно италианска държава – е направила някои хора, може би като собственика на ножа, много богати. Ние не знаем почти нищо за човека, който e притежавал този гениален нож, но може би той е един от тези, които са се възползвали от мощта на Рим,  той би трябвало да е богат, за да може да притежава такава истинската луксозна вещ.
Може би собственикът е бил пътешественик, който се е нуждаел по време на пътуванията си от един практичен съставен прибор като този. Въпреки че много по-малко претенциозни сгъваеми ножове от бронз оцеляват, сложността та този идва от факта, че той е изработен от сребро, което предполага, че ножът е луксозна стока. Това може би е едно полезно приспособление за един богат пътник"".
Повече на http://www.dailymail.co.uk/news/article-1247230/The-Roman-Army-Knife-Or-ingenuity-Swiss-beaten-1-800-years.html

Ето и няколко снимки от сайта на музея Fitzwilliam:А това трябва да са снимки на възстановен нож или на негова реплика:Поразрових още и намерих, че има ентусиасти, които са направили реплики на този древен мултитул.
Например Marco Di Francesco във форума forums.dfoggknives.com представя неговите реплики бронз:


В този форум ми беше интересно да прочета предположението на един от членовете Alan Longmire, че шпатулата се използвала за вадене на сос Гарум. Този сос се правел от древни времена, като се поставяла аншоа в буркан със сол и се оставяла да престои докато се превърне в гъста течност.

Следват репликите на друг ентусиаст Martin Moser. Той ги показва във форума 
www.flinkhand.de и сайта sutor.jimdo.com .

От бронз:И от сребро:Ако искате да притежавате реплика на римското ножче, в момента може да се закупи за 60EUR от сайта http://www.armillum.com/en/KNIVES/289-knife4.html тази:


...
Продължавам да ровя и откривам, че най-малко три варианта на ножа са известни: Един от Англия, от Италия и България(!!!). Всички те са изработени от сребро. Ето ги:

Повече информация на: http://www.mambri.com/cosasArmillum/Cuchillo-Multiusos.html

За българския вариант от родните източници разбрах, че за намерения край с. Люблен се предполага, че е комбинираният сребърен хирургически инструмент от ( II в. сл. Хр). Древен скалпел изуми хирурзите

И това
Древен хирургически инструмент – една от забележителностите на музея в Търговище. Ето и снимка от там:
Ако имате път към Търговище, ето един повод да посетите местния музей.

...
Още информация има в: forum.boinaslava.net и при братята руснаци в ulli-u.livejournal.com "Швейцарские" ножи из Рима.


П.С. Прочетох някъде още едно мнение за клечката за зъби, че може би това е клечка за почистване на уши.

ko54:
Гяволи са били римляните, ненапразно са владели половината свят.

А шипът(шилото) освен за вадене на месото от охлюви, ми се струва, че е бил крайно необходим в ежедневието, защото снаряжението на обикновения легионер се е състояло основно от кожа(колани, ремъци, връзки и връвчици, обувки)  и е трябвало да се пробиват дупки(и да се шие)... :D

Далеч съм от мисълта, че редовият легионер е притежавал такъв мултитул, хеле пък сребърен, но шило някакво би трябвало да е имал.
Най-вероятно, както пишат експертите, е бил притежание на богат човек-пътешественик.

В.Й.Панайотов:
много яки снимки

Hobo:
Много интересно. А това, намереното в България, изглежда да е същото, но със счупена лъжица. Защо са го именовали древен хирургически инструмент?

ko54:
И друго ми прави впечатление: Мавруд е показал 4-5 типа, които изглеждат на пръв поглед различни, но явно личи общ замисъл по дизайна. Мисълта ми е, че още тогава някаква специализирана "манифактура-ковачница" ги е произвеждала(т.е. някой е мислил и творил), а други(като сегашните китайци) яко са копирали, па макар и от сребро.

Всъщност този мултитул има почти функционално пълен набор инструменти(без тирбушон :D, просто защото е нямало сегашните тапи). 
И днес би вършил чудесна работа в Буша

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия