Автор Тема: Огнестрелно оръжие!  (Прочетена 59067 пъти)

ko54

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1656
 • Водолей
Re: Огнестрелно оръжие!
« Отговор #75 -: 25 Декември 2013, 20:08:57 pm »
Цитат
немска проектантска инженерна прецизност + славянски допуски и сглобки

Интересно изказване. Тоест германците не са направили автомат като Калашников защото не разполагат с "славянски допуски и сглобки" ли ? Какво е "допуск" според теб че ли стана интересно.

Ако се позамисли човек, даже лафът "Нeма лабаво" всъщност категорически спада към тази материя(Допуски и сглобки). 
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Fat_Jim

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 58
Re: Огнестрелно оръжие!
« Отговор #76 -: 25 Декември 2013, 21:29:49 pm »
Гениален си е автомата отвсякъде.

Има си хас - немска проектантска инженерна (?) прецизност + славянски допуски и сглобки.
И именно това уникално съчетание го прави уникално незаменим - и в кал и дъжд и в пясъчни бури и в студ и мраз... И т.н. и т.н.
Инженерна ли? Хуго Шмайзер не е бил инженер.
Всъщност - Михаил Калашников също не е бил.
И в това няма нищо лошо.
По-важното е, че АК-47 си е изцяло руско творение.

Колкото до Шмайзер - той през целия си живот не е конструирал нито едно собствено, годно за приемане на въоръжение армейско оръжие. През целия си живот или е изобретявал боклуци, или е доработвал чужди изобретения, или направо е крал такива.

Ето ги всичките разработки, над които Хуго Шмайзер е работил през целия си живот:


МК36-ІІІ. Негов е. Неприет на въоръжение. Негоден за използване като армейско оръжие поради голямата си маса и големи размери, които в съчетание с пистолетния боеприпас го правят безполезен .


МР-35. Не е негов. Това е доработка на картечния пистолет на Бергман ВМР-32. Всъщност, Шмайзер има минимално участие в тази доработка - в основната си част тя е била на Емил Бергман, син на Теодор Бергман.


МР36. Пак е негов. Неприет на въоръжение. Негоден за използване като армейско оръжие заради високата чувствителност на затвора към замърсяване и изключително високата склонност към засечки.МР-41. Не е негов. Изплагиатстван затвор от МР38/4о на Фолмер. Не е приет на въоръжение, произведените бройки са използвани във Вафен СС, "Фолкщурм", "Верволф" и др. паравоенни формирования. Фолмер си потърсва правата по съдебен ред и печели делото.МР.3008 " Фолкс". Не е негов. Напълно е изкопиран английския картечен пистолет "STEN". Собственикът на патента обаче не е имал физическата възможност да го даде под съд. Хайнрих Фолмер обаче е имал - и не се е поколебал (вж. МР-41)И най-сетне: соченият за първообраз на АК-47 - любимият на пещерните русофоби StG43/44. В действителност това е чешката лека картечница ZB 26 със завъртяна на 180 градуса ударно-спускова система. Собственикът на патента също не е имал физическата възможност да го даде под съд.

Между другото - след ВСВ трофейните StG43/44 се използват тъкмо в страните, където тази система е най-позната - в Чехословакия (заради ZB 26) и Великобритания (заради картечницата BREN - която пак си е същата ZB 26, но произведена по съвсем законно заплатен от британците лиценз). Но явно нито Чехословакия, нито Великобритания са видели нещо кой знае какво в StG43/44 - защото не са се опитвали да го произвеждат.
Имате ли да добавите някое оръжие?

emil

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 282
Re: Огнестрелно оръжие!
« Отговор #77 -: 25 Декември 2013, 21:58:41 pm »
Диаметърът на патрона, който използува АК 7.62 практически е с диаметър 7.92. Ф7.62 мм е диаметърът на цевта по браздите. А широкият допуск на сглобките е оставен и целен умишлено. Това позволява на оръжието да не засича, дори ако не се почиства и поддържа съгласно инструкциите. Диаметърът на разсейване естествено се увеличава, но пушката стреля без да засича. От конструкторска гледна точка изпълнение с големи допуски е по-трудно изпълнимо, но предимствата в експлоатация са очевадни. Отделно в наборните армии в мотострелковите полкове масата не е с техническо образование, да не кажа, че е с ниско ниво. Та основните възли на оръжието трябва да се разглобяват от нискоинтелигентен човек, демек нужна е по-простичка конструкция.  Последващите оптимизации все така целят снижаване на себестойността и опростяване на производството. Визирам щамповатана кутия, която заменя скъпата фрезова операция. Целта е ако враг нахлуе и превземе територии, производството да се премести във вагоноремонтен или тракторен завод бързо и евтино. От съвременна гледна точка някой недостатъци на АК са всъщност умишлено целени технологични предимства. А едни безкрайно качествени щурмови карабини АК произвежда Arsenal US. Производство е предназначено за щатския граждански пазар и е съгласно техните изисквания: с качествени пластмаси и фрезована подцевна кутия. Наричат го Bulgarian AK и са изкукуригали на тази тема. Tакава пушка струва над 900 USD, за сравнение полски АК струва ок. 300 USD.
За това за което е бил нужен АК изпълнява целта си по един вълшебен начин, количествата продадени бройки го доказват безапелационно. Пък на който му е интересно, нека поразгледа израелският Galil и белгийският FN FNC. В голяма част конструкциите са съвсем легално заимствани чрез Финландия, която има делегирано право от СССР да продава патент за АК.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

ko54

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1656
 • Водолей
Re: Огнестрелно оръжие!
« Отговор #78 -: 26 Декември 2013, 09:48:45 am »
Истината май както винаги е някъде по средата.

Идеите и принципите на работа ми се струва, че не са дошли в главата на Калашников, гледайки в тавана и почесвайки се замислено тук-таме.
И това е нормалния подход при конструирането на оръжия - изучаваш другите аналогични образци и се опитваш да правиш работещи подобрения. Между другото групата немски специалисти около Калашников са получавали високи заплати, а не са работили по принуда.

Относно допуските и на мен, като Емил, ми се струва, че този ефект е търсен специално, т.е. да се избягват излишно високи класове на точност при изработката на триещите се части на оръжието, а това от своя страна е осигурило прочутата безотказност. Пример за обратното - М16 във Виетнамските джунгли.


 
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Fat_Jim

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 58
Re: Огнестрелно оръжие!
« Отговор #79 -: 26 Декември 2013, 10:40:57 am »
Михаил Калашников със сигурност е създал поне затвора на АК-47.

Хайде сега да видим как стоят действително нещата с разработването на АК-47.
Версията за т. нар. „роля” на Хуго Шмайзер в създаването му, безспорно е най-романтичната и най-широко оповестяваната – но тя всъщност е и най-малко вероятната.
А най-близка до фактите е версията, че екипът на М. Калашников най-вероятно наистина си е послужил с кражба и измама за разработването на АК-47.
Но кражбата не е от Шмайзер.  Но самият Шмайзер е бил използван не за кражбата, а за измамата.
Някои факти:
През 1945 г. автоматът, разработван от екипа на М. Калашников, отива на първия си конкурс. И в този конкурс заема второ място. Това обаче още не е АК-47 такъв, какъвто го познаваме. Най-важната отличителна черта е, че автоматиката е базирата на късия ход на буталото. И конструкцията му напомня повече на автоматична версия на М1-Granad, отколкото на АК-47.
В конкурса от 1945 г. само един автомат не издържа тестовете – това е автоматът на Токарев. Нито един от останалите обаче не е приет на въоръжение. Всички екипи получават инструкции какво да оправят, какво да отстранят, върху какво да помислят и т. н.
През май-юли 1946 г. е проведен втори конкурс. От участвалите в предишната година обаче единствено тулският екип на Булкин успява да се съобрази с инструкциите и АБ-46 участва. Ковровският екип на Калашников участва с незначителни промени на автомата си – вдъхновен от второто място в предишния конкурс. Тук обаче отива на последно трето място. Трето – защото в този конкурс имаме нов играч. Автоматът на Дементиев – който също е създаден в Тула и заема второ място. На първо е този на Булкин. И пак – нито е един не е приет на въоръжение. Инструкциите към Булкин: да се повиши устойчивостта на прах, влага и замърсявания. Към Деметиев: да се опрости конструкцията и да се намали темпът на стрелба. Към Калашников: отпадаш. Към участниците в миналогодишния конкурс: спрете да работите – вие също отпадате – тук имаме две принципно нови неща, които са много близо до приемане на въоръжение. Явно новият автомат ще дойде от Тула: колкото по-бързо Булкин и Деметиев обменят опит и се разберат помежду си – толкова по-бързо ще стане това.
Те обаче не са се разбрали. Никой от тях не е пожелал да сподели каквото и да било с другия и всеки е дърпал чергата към себе си. А когато двама се карат – третият печели.
И ето я кражбата. Дали на Калашников, дали на Зайцев, дали на когото и да било друг в екипа им – историята никога няма да разбере – изведнъж е хрумнала мисълта, че автоматите на Булкин и Дементиев поотделно всъщност съдържат абсолютно всичко, което им е необходимо: дългият ход на буталото (оптималният темп на стрелба) при Булкин и хлабините между подвижните части (високата устойчивост) – при Дементиев. Във всеки случай – идеята да се открадне конструкцията на Дементиев за хлабините (която впрочем също е крадена - от Дегтярьов), със сигурност е на Александър Зайцев. Михаил Калашников изрично пише, че именно Зайцев е направил АК-47 толкова надежден и устойчив. Т. е. – с хлабини между подвижните части. Така, че нищо чудно идеята за кражбата от автомата на Булкин пък да е дошла от Калашников.
Впрочем - ето го автоматът на Булкин АБ-46:


... а ето го и в разглобен вид:

(Е, кое повече напомня на АК-47: StG-44 или АБ-46?)

А иначе конструкцията на ковровския автомат поначало е по-проста и от тази на Булкин (това е предимството му) – и даже може да бъде опростена още повече. И я опростяват. И за по-малко от два месеца автоматът е готов. Резултатът е това, което днес наричаме АК-47.
Хубаво, ама късно – конкурсът е минал, имаме заповед да спрем с разработката. Нарушаването й се нарича „незаконно производство на огнестрелно оръжие” и се награждава с различни срокове в Сибир. При това – опцията „Сибир” е валидна само ако не докаже разхищение на държавни средства. Щото докаже ли се – ще идат да правят компания на Курчевски.
Значи трябва да се намери някакъв начин да се отмени заповедта. Шансове обаче няма. Даже и не са предвидени такива.
Но шанс се появява. Съвсем неочаквано. Шансът пристига от Германия през ноември 1946 г. и се установява в Ижевск. Без техническо образование, с разклатено здраве, без каквато и да било връзка на предишните му разработки с това, което се разработва там и без никаква мотивация да бачка за Русия. Притежава обаче едно нещо, от което и до ден днешен разни чули-недочули головодници биват хипнотизирани: име.
Хуго Шмайзер.
И ето я измамата: екипът на Калашников подшушва на някого от висшестоящите, че сме усъвършенствали автомата си, благодарение на съветите на Хуго Шмайзер.
Такова нещо не можеш написа (щото е враг). Както не можеш и написа, че си краднал от системите на двама от най-талантливите оръжейни конструктори в съветска Русия (щото – пак в Сибир).
Страхотно попадение: с един куршум – два заека. Първо – оправдаваш кражбата си от Булкин, Дементиев и Дегтярьов и си измиваш ръцете с Хуго Шмайзер. И второ – ония отгоре тихомълком отменят заповедта по отношение на ковровския екип. Заради името. И АК-47, съчетал най-доброто от руската конструкторска мисъл, се втурва нагоре – печелейки всички конкурси и ставайки едно от най-популярните стрелкови оръжия до днес.
Никаква експлоатация на нещастния германски гений – че да го изцеждат, че да го крият, че да издигат своя човек... Както виждате – най-близката до реалността история е доста по-прозаична. Никаква конспирация. Най-обикновена липса на колегиалност от страна на Калашников към Булкин, Дементиев и Дегтярьов, голяма доза егоизъм от тримата + търсене на оправдание чрез други хора. Все неща, които виждаме всеки ден.
От друга страна – оръжието е великолепно!

ko54

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1656
 • Водолей
Re: Огнестрелно оръжие!
« Отговор #80 -: 26 Декември 2013, 11:17:46 am »
Благодаря за подробностите Fat_Jim!

Оставам с тъжното чувство, че само Господ не е преписвал, създавайки човека...

Ама и това май не е сигурно, щото е казано "по свое подобие"...  :D
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Fat_Jim

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 58
Re: Огнестрелно оръжие!
« Отговор #81 -: 26 Декември 2013, 15:38:38 pm »
А, почти всички са преписвали. Булкин например е краднал затвора за АБ-46 от Калашников, Калашников пък - буталото от Булкин, Дементиев е крал от Токарев и Фьодоров, а всички заедно - от Дегтярьов... Изобщо конкурсът за този автомат е бил голяма драма. :D
Хуго Шмайзер е не причем - макар, че и той е крал от кого ли не.

LOUIS

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 110
 • Варна
Re: Огнестрелно оръжие!
« Отговор #82 -: 26 Декември 2013, 15:52:04 pm »
Здравейте.
Относно носенето и употребата на късо оръжие в планината личната отговрност е същата както и в населените места. Не бих наранил живо същество,освен ако ситуацията не опира до оцеляване и няма други начини. Пиратките са ефективни,но не винаги. Случвало ми се е ефекта от пиратката да е обратен- настърви животните от тогава нося малък газов пистолет с накрайник за ракети- сигнални и гърмящи,плюс халостни и газови патрони. Не заема място не тежи много и е функционално и ефективно. А иначе ако ви се наложи да ползвате  пистолет срещу мечка дори и с Макаров ще имате шанс, ако сте с хидрошокови патрони. :)

Здравей Колега,
Би ли прикачил линк как изглеждат хидрошоковите патрони за "Макаров".

Изглежда като хидрошок - скосен връх и отвор ;D Преи години имаше една серия такива дето се бяха появили и по оръжейните магазини.Аз си взех такива от Пловдив , бяха американски с алуминиева гилза.После бързо изчезнаха от този магазин.
Пък и вече не е необходимо да си търся такива, като мога и сам да си ги направя.И сам можеш да се досетиш какво е необходимо и как се прави.А като поработиш и с влакнест автомобилен кит занеш ли какви хубави балистични капачки на хидрошока стават ;D.Един пич тук се дивеше на хидрошок с балистична капачка за ТТ.Цялата му компания отричаше да има такива докато не им занесох два такива  :P направени от неговите патрони.
Всичко се прави момчета.Както и ако има човек време да бърка балистичен гел всичко може да се пробва и да изчистиш изчилителния модел на скосяването , диаметъра на отвора, дълбочината на отвора и даже вида отвор (цилиндричен или конусовиден).
С най-малко труд се правят полуоблечените куршуми.Трябва ти само азотна киселина, шкурка, патрона(патрон с оловен проектил без стоманен сърдечник) и оръжието за, което е патрона.Дори и да не стигаш до хидрошок а само до полуоблечения проектил резултатите върху едро животно са впечатляващи.Говоря за кон и 9х18 полуоблечен (полусъблечен по моята терминология ) ;D .
А за саморъчен хидрошок на .357 или полуоблечен .357 и револвер с 4 инчова цев - там просто не ми се говори  :) С Макаров дори и с хидрошок патрони не бих се изправил срещу мечка, имам си резерви, но с .375 FMJ с плосък връх (без никакви хидрошок подобрения или полусъбличане) и револвер дори с 2 инча цев баба меца няма шансове - проверено е на бик с изстрел в тялото ;D

П.П.Всичките експерименти с макаровския патрон и патрона за ТТ бяха инициирани от приказките на разни разбирачи, че нищо не ставало саморъчно и трябвало в завод  да се прави  ;D ;D както и че нямало хидрошоци с балистични капачки за ПМ и ТТ .Разбира се нито един от разбирачите нямаше кой знае какво образование, да не говорим за специализирано образование в оръжейното дело.
Интересни са пробите с патрон ТТ, но с проектил от Калашников.Разбира се такъв патрон се пълни ръчно в пистолета.Резултата се мереше чрез изстрел от горе на долу през поставени една върху друга тенекии от сирене пълни с пресят мокър пясък.Нормален патрон ТТ проектила оставаше в третата (тази дето стои на земята) тенекия.Патрон с проектил от АК - третата тенекия издънена и на още 80 см. в пръстта  ;D Време да има човек, експерименти много могат да се правят и балистичния гел вече не е толкова скъп.....
Поздрави на пищовлиите и Весели Празници!

Благодаря за изчерпателния отговор.
Весели празници, Колега!

Относно оръжията в буша:
*По добре да имаш право и да  носиш и да не ти трябва, отколкото да ти трябва и да стои в касата*.
Sic transit gloria mundi

Keltis

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 34
Re: Огнестрелно оръжие!
« Отговор #83 -: 27 Декември 2013, 11:33:42 am »
LOUIS Весели и на теб!!Здраве и късмет на теб и любимите ти хора!
Съжалявам, че не си запазих нито един от американските хидрошок патрони с алуминиев гилза инак бих ти го пратил.Да си имаш такъв експонат.Благодаря ти, че ме върна в едно време, когато имах доста свободно време за експерименти и съмишленик, който беше със специализирано образование в тази област.Сигурен съм, че  ако пожелаеш и сам можеш да си направиш хидрошок проектили за ПМ или ТТ.
Между другото много живописна е гледката, когато прострелваш 5 литрова туба от минерална вода напълнена с вода, с ТТ .
Нормалния проектил е пробива с минимално отдаване на енергия, а преработения в хидрошок направо я пръсва заради несвиваемостта на течността.

gavra74

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 239
Re: Огнестрелно оръжие!
« Отговор #84 -: 24 Март 2014, 21:22:09 pm »
БНА определение за   Автомат Калашников АК47 от личното ми войнишко тефтерче:
"Лично оръжие на боеца за поразяване живата сила на противника с огън, нож и приклад".
Номерът на първият ми автомат беше 1221. Следващия не го помня.

Мразя всякакви огнестрелни оръжия, но още повече неуважителното отношение към тях.
Ако сега се наложи да избирам лично оръжие - пак ще е АК47 - 7.62. Ще помоля само и за шепа трасиращи и още толкоз бронебойни патрони. Може и за приставката за изстрелване на гранати ;D .

Ей, Мавруд, 21-ви век сме! Забравяш оптиката и заглушителя - виждал съм таквоз нещо, почти само тракането на метала (затворна рама и цевна кутия) се чува
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

vanjo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 854
Re: Огнестрелно оръжие!
« Отговор #85 -: 26 Март 2014, 10:10:59 am »
Дето се вика и ние сме дали нещо на света. Картечницата на капитан Христо Николов.Част от история можете да прочете ТУК

kozet76

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 8
Re: Огнестрелно оръжие!
« Отговор #86 -: 18 Май 2014, 12:56:31 pm »
Абе то и аз съм копирал в някои мои си разработки,имам и арестувано от МВР "самоделно изработено ОО в кал8мм" ;D,тъпанарите дори не погледнаха в цевта че е невъзможно да стреля с други освен газсигнални и халосни патрони,та идеята ми е как ли може ЗАКОННО да разработваш и изработваш ОО в България?

zLaGaD

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 24
Re: Огнестрелно оръжие!
« Отговор #87 -: 20 Април 2015, 16:16:16 pm »
В друг форум зададох въпрос и Мечо–Пух потвърди отговора, който сам си бях дал почти. Да се мъкне железария на поход или просто разходка в гората е тъпо и ненужно енергоемко усилие. Тъпо, защото "празно оръжие" гърми веднъж, но за сметка на това фатално. Нали не искате, докато се фукате с някой пистолет, да застреляте недай боже човек, както преди години един прос милиционер застреля овчар около Цепина. Да поясня - не съм гърмял само с гаубица, тактическа ракета и танк, опразнил съм един камион патрони изгърмяни, имам ловен автомат и къса берета. Последната я държа в служебен сейф от 5 години, откакто ме обраха у дома и като помислих, че са могли да ми дигнат оръжието ми призля. Има и друг недостатък, но като оръжие е хубаво и компактно, но повтарям: Няма място в гората, освен ако не сте на ловен излет. За друго освен пистолет е немислимо. Мое мнение е, че да разнасяте газов пистолет също е неразумно - тегло и пълна липса на полезност. Пиратките са идеален вариант за нагли кучета. За бясни вече не знам, ще го обсъдя в други теми - дали брадве, дълъг нож или яка тояга. Има чудни пиратки - по-малки или тип "тайгър", но пък гърмят като планински оръдия. Проблем при тях е, че фитила им поддава на овлажняване, та трябва да се съхраняват хем внимателно, хем да са подръка. Ако все пак има такива шубелии, бих препоръчал 9мм пистолет, без значение модел, само да не тежи много, САМО С ХАЛОСНИ  ГУМЕНИ боеприпаси. Но това е прекалено, както казах два пъти. Едни джоб пиратки и гьостерица вършат отлична работа, да не говорим, че ако затриете пищака ви чак присъда поне 2г пробация, да не говорим по сериозни деяния. Дори да пречукате няко зло псе, ако стопанина му подаде сигнал, присъда също не ви мърда, плюс лишаване от право на оръжие завинаги.
Това е от мен.

siem

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 21
Re: Огнестрелно оръжие!
« Отговор #88 -: 24 Януари 2016, 12:04:55 pm »
, да не говорим, че ако затриете пищака ви чак присъда поне 2г пробация, да не говорим по сериозни деяния.

Не се заяждам, но мисля,че с това твърдение заблуждавате хората.
Чл. 183. (1) Който изгуби взривни вещества, оръжие, боеприпаси или пиротехнически изделия и не уведоми незабавно за това органите на МВР, се наказва с глоба в размер 2000 лв. и/или с имуществена санкция в размер 5000 лв.
(2) Който намери взривни вещества, оръжие, боеприпаси или пиротехнически изделия и не уведоми незабавно за това органите на МВР и/или наруши местоположението им, се наказва с глоба в размер 1000 лв.
Само този текст в ЗОБВВ касае изгубването на огнестрелно оръжие, а Н.К. съвсем мълчи.
Моля обяснете на кой Чл. и от кой закон се позовавате?

STAIKOSSS

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 6
Re: Огнестрелно оръжие!
« Отговор #89 -: 27 Август 2017, 19:27:33 pm »
SIEM е прав! И мисля, че злата гад подвежда и дори открито лъже!!!!!!!!!Да имаш късо нарезно(законно) и да не го носиш в гората не е спестяване на тегло, а голяма тъпотия.