Други форуми > Миш Маш

За белтъка, найлона и найлонковците

<< < (5/5)

Mavrud:

Еmil как пък се сети за този разказ, че точно в този форум му е място?
Чел съм го отдавна, сега си го припомних с удоволствие!

ko54:
Трябва да си купим или направим такова нещо, за да не чукаме по дървените си глави...

UBIGI:

--- Цитат на: ko54 в 26 Август 2011, 12:49:14 pm ---Модно е, какво да се прави. Друго си е, като те питат с какво се занимаваш, да кажеш гордо - с екология, а не, че си прост икономист, инженер, адвокат или лекар. А всъщност като издухаме нефта(няма нефт-няма химия) - щат не щат нашите потомци ще станат по принуда бушкрафтъри и ще носят естествени материали - кожа (ако останат животни), вълна (също), памук, лен, коноп (ако не го изпафкат във вид на цигарки), и ще ползват предмети от дърво(ако останат дървета). Дано поне от джунглата остане нещо, та от лианите да си направят въжета, и на който не му издържат нервите - да се обеси(да, ама забравих, че няма да има дървета). Кофти. Ей затова трябва да се тренира този занаят - бушкрафталъка и да обучаваме и децата си на него. Но какъв ще е този бушкрафт без дървета?- не ми е ясно никак. Мъка.
 П.П. Май ще трябва да се вгледаме по-внимателно в жизнената среда и живота на бедуините. (хипотезата за глобалното затопляне)
 П.П. Не знам защо, ама като споменах бедуините, се сетих за анти на горепосочената  хипотеза и за течението Гълфстрийм, т.е. за това, че нежно започна да изтича тревожна информация относно възможното му спиране(сладка вода от топящите се северни ледници, която е по-лека от океанската солена). Никакво глобално затопляне, ами напротив, Европа ще се одърви от студ(пореден Ледников период), и ни остава или да се местим към Северна и Средна Африка(т.е. да ставаме бедуини-бушкрафтъри) или да изучаваме знанията и уменията на ескимосите и якутите(дялкане на лед и замръзнали дървета) като алтернатива. В този ред на мисли излиза, че ще трябва да хвърля в единия край на моя полигон 1 камион пясък и да тренирам бедуински техники, а виж с ледените блокчета и замръзналите дървета май ще бъде по-сложно. Аман!
 

--- Край на цитат ---

--- Цитат на: vanjo в 26 Август 2011, 11:57:15 am ---Сега машината е усъвършенствана, станала е микроскопична по размери (имплантира се) и супер успеваема като приложение. Подменя найлона с "еко" продукция за още по-големи суми.

Продуктите в средата са мръсна пропаганда и инсинуация, това НЕ Е НАЙЛОН това е ЕКОНАЙЛОН биоразградим (за срок от хх години) и произведен от най-модерните химически лаборатории в света.Ето и един любим цитат в областа на ИТ технологиите

--- Цитат ---Екологична гледна точка

Енергоспестяващият режим е полезен, както за околната среда, така и за окончателния ви баланс.
--- Край на цитат ---

В наши дни безхаберните хлапета се преквалифицираха в "еко-експерти" и следят ревностно да не си изключи някой импланта. Дори за по-сигурно замениха хартиените банкноти с пластмасови.
Докладвал искрено ваш найлонковец:
vanjo

--- Край на цитат ---

::) ::) ::) ::) ::)  Яки сте - направо ми е драго да чета ! ;)

zLaGaD:
Без да съм фанатик, не понасям "найлона" и то от личен опит, преди години ми беше през... пикела, докато не се опарих. Като "найлон" определям и псевдокултурата на нормалния екстремен или по-цивилизован туризъм, пречупена през комерсиалния интерес, а не само материала найлон. Преди известно време отидох в Хеликон да купя на детенце книгата на Беър, който ме впечатляваше единствено със способността си да яде бесни гнусотии, като интереса ми беше смесица от погнуса и нездрав интерес - верно ли ще го апне тоя бръмбар!  :o
По интересни и смислени ми се виждаха онези двамата - Коди босия и другия, някак си нямаше толкова "правеж". Както и да е, в книжарницата с изумление видях да се продават аксесоарите на чиче Беър, като видях цените щях да падна по гъз!!! Просто не е истина! Не знам дали от предразсъдък, но полезна вещ, която да не се продава под път и над път на далеч по-ниски цени, не видях. За напълно ненужните боклуци да не говоря. От тогава се зарових по разни сайтове и форуми и стигнах до извода на Хобо и други - това е нездрава комерческа реклама, целяща да прибере паричките на хората, агресивна и тъпа за тези, които поне малко са наясно с нещата.
За да не преповтарям изяснени подробности, ще си кажа мнението накратко:
1. Найлона има полезни приложения. Парче найлон прави 2/3ти слой на палатката без грешка и може да си сложите произволен воден стълб на вашето подвижно убежище!  :D Найлонова торбичка пази от влага за известно време много ценни неща от оборудването ви, това важи и за бурканчета и кутии. Найлоновото въженце е незаменимо за поход, за автотуризъм пък е чудесно да носите "конско" въже в багажника, но да го разнасяте в раницата не върви. Има и други.
2. Естественото. Обувките от естествени материали все още нямат аналог! Ако беше така, армията дето харчи пари повече от всички други взети заедно, нямаше да обува войниците си по целия свят с кубинки. Ако искате да ми противоречите ще напомня, че Еверест и полюсите са превзети с обувки от кожа, не найлон. За кратка екстремна употреба - ски например, модерните са за предпочитане, нищо че са найлони, но толкова от тях. За връхна дреха комбинация найлон отвън и пух/вълна/кожа отвътре е чудесно решение, ако ще се подлагате на дъжд или сняг. Найлонов дъждобран за левче е много добра идея, но лично аз ползвам армейски, който е посочената комбинация, нищо че тежи повече. Ако няма да ползвате смесения тип облекло, то схемата е следната - лятото иска лен за бельо и памук за горно. Чисти. Зимата - памук за долно и остра вълна за горно. За поход предното трябва да е дълго - дълъг ръкав и крачоли. За излет край река или море може и по къси гащи и тениска. Кройката също е важна. За разни аксесоари препоръчвам брезент - раници, торби и пр. За палатките вече е ясно - ако ще ходите съвременните палатки са неизбежни. Любителите на естественото не им пречи да си намерят и примъкват брезентовите аналози, но просто са по тежки и трудни за боравене. Металните съдини са В ПЪТИ по добри от пласмаските, независимо от шаренията им. Няколко пласмаски за течности не пречат, но на Пътеката една метална манерка винаги трябва да стои подходящо опакована, като НЗ. Същото важи и за яденето, една консерва може да изтрае години, но няколко препечени месца във найлонова кутия се умирисват за часове. Домашно опечен хляб, увит в подходящи тъкани може да изтрае над седмица и дори поизсъхнал да се яде с удоволствие, но пробвайте да оставите "заводски" такъв в опаковката за 3 дни на терасата, получените спори биха заинтригували Кент.  :D
И още и още... просто засега естественото, включително поведението на туристите е за предпочитане, през изкуственяците, било като продукти, било като индивиди.
Благодаря, и моля да бъда извинен предварително.

Навигация

[0] Списък на темите

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия