Автор Тема: Заточване. Съвети и уроци за начинаещи.  (Прочетена 68793 пъти)

Hobo

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 820
Re:Заточване. Съвети и уроци за начинаещи.
« Отговор #15 -: 09 Юли 2011, 14:05:23 pm »
Като гледате как са съсипали този втория ръб, как предлагате да бъде възстановен?
Според мен може да се оправи. Аз бих използвал от онези руски малки пилички. Продаваха ги в комплект. Половината обикновени, много добре закалени, а другата половина елмазени. С плоската пиличка бавно и без да се бърза, ще се оправи. После с елмазената за изглаждане и следва процедурата с камъните. Не е казано, че ще стане за един ден. Ползвай равнината на основния скос за водеща равнина и пили равномерно от двете страни. Чак накрая си реши дали да запазиш въторичния скос или нацяло ще го махнеш до сканди заточване.

С такива пилички много успешно изпилих Hultafors GK, за да му махна конвекса. Стана и красиво. Хултафорса е закален до около 58-60 единици по Рокуел, така че с 420 стоманата ще стане и по-лесно, тя едва ли е закалена токова.  Само имай търпение и малко ръка се иска в началото да удържиш пилата, а не да те води грапавата равнина. Оформиш ли равнината после е лесно, иска само време.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

EXeCuTiOnER

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 84
Re:Заточване. Съвети и уроци за начинаещи.
« Отговор #16 -: 09 Юли 2011, 15:14:25 pm »
ако острието е дебело е нормално да не се огъва,но ако е тънко и не се огъва това е недостатък защото е закалено на много голяма твърдост и така е станало много крехко и чупливо
Дебело е - 3 мм. Иначе няма как да е крехка стоманата щом съм ползвал ножа за длето, кама, лост, уплътнение на гаечен ключ и т.н. и още е здрав. Откакто е при мен е заточван само веднъж и то от лаик. Не бръсне, но си кастря клони без проблем. Точно защото е много добро острие, на смешна цена и крайно непредставително за изтънчени познавачи на стоманата, не го жаля в планината и нямам никакви угризения, защото знам, че няма да го съсипя.
Hobo, мерси за акъла.
Всеки може да живее в цивилизацията, номерът е да оцелееш извън нея.

zoso

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 117
Re:Заточване. Съвети и уроци за начинаещи.
« Отговор #17 -: 26 Юли 2011, 09:19:15 am »
Изключително полезна статия. Благодарение на нея се амбицирах да поправя сам издънката на този, който е точил един от ножовете ми, преди този нож да стане мой. Е ... при неуспех, винаги мога да го занеса на ножар, който да порави моята поправка  :D
Вижте за какво става въпрос:
http://bgroots.hit.bg/DSC04114.JPG

Не знам каква точно е стоманата, но на ножът пише 420 STAINLESS, за по-запознатите може и да означава нещо. Изключително твърда е, не се огъва, доста добре реже самият нож и затова го ползвам за всичко в планината. Като гледате как са съсипали този втория ръб, как предлагате да бъде възстановен?
Благодаря предварително.
Леле майко  :o :o :o
Кой ти е съсипал така ножа!!? Гледам някой е развивал сериозна дейност по ТНТМ. Дай сега да ти отговоря по ред.
420 е най-обикновена стомана, изключително евтина и не блести с никакви качества. От нея обикновено се правят и кухненски ножове, тъй като е мекичка и се заточва лесно. За една домакиня е много важно ножа да се заточва бързо - с две-три минавания с масат. Вечер когато се приберете искате да има сготвена манджа, а не да заварите жена си с три комплекта камъни, жулейки ножове, нали така?  :P Общо взето, стоманата е непретенциозна и в общия случай върши работа.
Сега за "реставрацията"... според мен този нож вече е заминал. Може да се реставрира успешно на лентов шлайф (гриндер). Може да потърсиш услугите на някой от ножарските форуми. Razorblade, woody, gogotattoo или някой от другите. Имай предвид, че след като се оправят скосовете, ножа най-вероятно няма да е със същата форма.
Можеш да се опиташ и сам да си го оправиш на груби камъни, но не диамантени. Нещо с грит 80 или 150. Можеш и с шкурка да опиташ на ръка, но не знам колко шкурка ще ти трябва.
Лично аз бих му направил лек вторичен скос и не бих се занимавал повече с него. ИМХО оправянето му, ще ти струва повече отколкото е цената му, когато си го купувал.

scrooge

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 176
Re:Заточване. Съвети и уроци за начинаещи.
« Отговор #18 -: 26 Юли 2011, 13:05:51 pm »
Ето още един съсипан нож,незнам кой го е търкал като "хамалин",и върху какво,но мисля че не е върху високооборотна машина,няма изгледи от прегряване
don't waist your time for searching all those waisted years

EXeCuTiOnER

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 84
Re:Заточване. Съвети и уроци за начинаещи.
« Отговор #19 -: 27 Юли 2011, 22:44:03 pm »
Леле майко  :o :o :o
Сега за "реставрацията"... според мен този нож вече е заминал. Може да се реставрира успешно на лентов шлайф (гриндер). Може да потърсиш услугите на някой от ножарските форуми. Razorblade, woody, gogotattoo или някой от другите. Имай предвид, че след като се оправят скосовете, ножа най-вероятно няма да е със същата форма.
Можеш да се опиташ и сам да си го оправиш на груби камъни, но не диамантени. Нещо с грит 80 или 150. Можеш и с шкурка да опиташ на ръка, но не знам колко шкурка ще ти трябва.
Лично аз бих му направил лек вторичен скос и не бих се занимавал повече с него. ИМХО оправянето му, ще ти струва повече отколкото е цената му, когато си го купувал.

Мерси за информацията. Като цяло, аз този нож много си го уважавам, нищо че не е кой знае какво. Така поне не ми пука дали ще го изкривя, затъпя, огъна и т.н., а го ползвам за какво ли не, дори камъни съм вадил от земята с него. Като цяло проблемът му е чисто козметичен, и не че не ме дразни, но мога да карам и така. Не съм започнал да го оправям сам не за друго, ами понеже съм сигурен, че ще постигна равна повърхност, но няма да успея да възстановя вътрешния ръб. От другата страна ножът е непокътнат. Май май само ще го заточа и това ще му е ...
Всеки може да живее в цивилизацията, номерът е да оцелееш извън нея.

EXeCuTiOnER

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 84
Re:Заточване. Съвети и уроци за начинаещи.
« Отговор #20 -: 27 Юли 2011, 22:45:12 pm »
Ето още един съсипан нож,незнам кой го е търкал като "хамалин",и върху какво,но мисля че не е върху високооборотна машина,няма изгледи от прегряване


Е тоя е по-прецакан и от моя  8)
Всеки може да живее в цивилизацията, номерът е да оцелееш извън нея.

zlatolin

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 13
Re:Заточване. Съвети и уроци за начинаещи.
« Отговор #21 -: 30 Юли 2011, 12:16:55 pm »
Здравейте колеги !
Казвам се Радостин и съм член на споменатаите от Zoso други 2 форума - Металблейд и Найфс.
Имам прилична бройка ножове от различни стомани, с различна твърдост и различно скосяване.
Ще си позволя да не се съглася с някои от съветите на Zoso и ще ви кажа моето мнение при работа с точила, като и аз ще вметна, че не съм разбирател по темата, а ползвател, който си точи сам ножовете до бръснеща заточка, понеже така ми харесва да са наточени.
По отношение на точилата с фиксирани ъгли ще кажа, че това е супер удобно и лесно заточване - само си изберете подходящо точило и забравяте за дългите уроци по заточване, потене над камъни и различни по брой и едрина шкурки и т.н.
Нека се уточним, че преди каквото и заточване да говорим е нужно да не оставяме ножа да стане с гладък режещ ръб, нали ;)
Не всеки има "лека ръка" да заточва под правилен ъгъл върху камъни или подобни точила, а научаването на заточване с точила на фиксиран ъгъл е фасулска работа, усвоява се за няколко минути - гарантирано !
Не казвам кой е по-добрият метод, по това има много спорове, които ми се струват безсмислени защото всеки сам трябва да реши кой му допада повече и кой ще му върши работа. Аз само изразявам мнение кой е по-лесният за бързо и равномерно заточване, според скромното ми мнение.
Имам точилата Crock Stick  на LANSKY, Tri-Angle Sharpmaker  на  Spyderko и едно диамантено на DMT та знам за какво говоря ;)
За много високо закалени и твърди стомани съм се подготвил с диамантеното DMT, а за останалите си ползвам Лански и Шарпмейкъра, които са изработени от керамика, заточващите им пръчки имам предвид.
За хора с малко финанси препоръчвам да си вземат Крокстика на Лански , има го във вариант с 2 кафеви (по-грубите) пръчки, или с 4 пръчки ( 2 кафеви груби и 2 бели финни), съответно на цена 25 лв. за 2-те пръчки и около 45 лв за модела с 4 пръчки, като намирам вторият за по-универсален, понеже хем си оправяте острието на грубите, хем го заточвате финно на белите пръчки след това. Накрая го тръквате на каиша с шлайф паста и сте готови.
Шарпмейкъра е с 4 триъгълни пръчки и е на същият принцип като Кроки на Лански, но с повече възможности за различни типове заточване както и с много по-висока цена.
Диамантеното ми DMT точи всичко, без значение твърдоста и затова намирам, че ако имаш само едно точило то нека е добро диамантено, но всеки си решава сам.
Разгледайте различните видеота в Ютуб и решете с какво искате да започнете заточването на ножовете си, защото човек ако не е пробвал няма да има добра база за сравнение.
Ако ще точите на камъни пак ви препоръчвам диамантени плочки с различна едрина, по-скъпи са от обикновените керамични точила, но са много държеливи и бързо и лесно отнемат материал, а пестят време и нерви.
Поздрави от Варна !

Hobo

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 820
Re:Заточване. Съвети и уроци за начинаещи.
« Отговор #22 -: 30 Юли 2011, 13:10:12 pm »
За хора с малко финанси препоръчвам да си вземат Крокстика на Лански ... съответно на цена 25 лв. ... и около 45 лв
Колега, повечето тук не се водим по модата. Не плащаме за това фирми да си кипрят логото на точилата ни. Предпочитаме традиционните материали и методи, доказали се като  работещи и функционални решения. Ползваме ножове за по десетина лева, какви 25-45 за точила, при това за евтините варианти?!
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

zlatolin

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 13
Re:Заточване. Съвети и уроци за начинаещи.
« Отговор #23 -: 30 Юли 2011, 13:17:32 pm »
А ако искате добра работа на ножа и заточването трябва да е на ниво.
Даваме сума ти пари за глупости, а едно свясто точило да нямаме е грехота, според мен де, и не съм казвал, че трябва да е скъпо точилото.
Добреее, хайде да е евтино точилото - има едни керамични тръбички за изолация на нагреватели и измервателна апаратура, работеща във високо топлинна среда, приличат на пръчките на Лански, намират се в разни стари уреди и прибори, на дължина са до 30 см. имам такива - кафява и бяла, но не бива да се бъркат с малките керамични пръстенчета под котлоните в готварските печки, защото последните са меки и се ронят, освен това са и много малки.
Стари керамични изолатори също вършат работа само трябва да си намерите подходящ - кръгъл или плосък, има ги в старите модели големи трансформатори ;)
Колега Hobo, споделих информация за точила, не става въпрос за никаква мода, но наистина големите фирми в бранша са добри, затова споделих мнението си, а всеки си решава кое и как, нали ;)

Hobo

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 820
Re:Заточване. Съвети и уроци за начинаещи.
« Отговор #24 -: 30 Юли 2011, 13:33:31 pm »
Ами моите точила са на обща стойност 1.80лв. ;D Един китайски синтетичен камък с две лица грит 160 и 350 , както и един руски брус от естествен камък с грит 1000. След това финиша го правя съответно на порцеланова чиния и кожен колан. От уроците на Зосо се научих с този инвентар да точа ножовете до степен да бръснат с лекота. За гъзарийка и аз имам диамантинка, точило от синтетични диаманти, но цената му е крайно не впечатляващите 4лв. ;D Та който търси намира, но е хубаво ако знаеш, да споделиш, за източник на евтини брусове, които да се намират лесно и да са с грит около 600, които да заплюем за форумно точило. Мисля, че грит 600 е оптимума за постигане на работна острота в буша, ако условието е да имаме само едно точило с нас.

//edit
Писали сме едновременно. Разбира се, че всеки си споделя собственото мнение и благодаря, че се включи в темата. Бързам да уточня, че аз съм лаик в точенето на ножове. Преди уроците на Зосо години наред съм си точил ножовете някак си и то само до работна острота. Не се правя на майстор, само припомних идеята на форума.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

zlatolin

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 13
Re:Заточване. Съвети и уроци за начинаещи.
« Отговор #25 -: 30 Юли 2011, 13:38:32 pm »
Ами какво ще кажеш за диамантена пиличка за 3-4 лв., кръгло сечение, колко да е едрината си избираш на място - в железарските магазини ;)
Имам такава за 4 лв. и е невероВатна за бърза работа в буша, ама и не надира грозно острието, заточващата част е около 80 мм., диаметър 2,5 мм. и точи всичко, включително и брадвичката на авера.
Ако може да се избира нека е руска, а не китайска .

Hobo

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 820
Re:Заточване. Съвети и уроци за начинаещи.
« Отговор #26 -: 30 Юли 2011, 14:30:13 pm »
Колко фини са тези диамантени пилички? Аз имам комплект диамантени от времето на СССР, но са по-груби от брусовете ми. Може би една пиличка и едно малко по габарит камъче ще е оптимума, за портативно точило, което да става и за ножа, и за брадвата. Въпроса е от къде да намерим лесно достъпен и евтин малък брус. Хайде да оставим темата отворена, да си кажат мнението и други съфорумници и накрая да изберем форумното точило.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

zoso

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 117
Re:Заточване. Съвети и уроци за начинаещи.
« Отговор #27 -: 01 Август 2011, 10:18:38 am »
Каквото и да си говорим, zlatolin е прав. Комплектите за заточване с фиксиран ъгъл не изискват никаква подготовка или умения и заточват изключително добре. Аз също съм притежател на няколко комплекта DMT, както и на Лански, но заточвам на ръка, защото ми доставя огромно удоволствие. В крайна сметка, обаче мнението на Хобо като че ли надделява. Не можеш да имаш ножове за по 10лв. и да ги поддържаш с точила за 100лв. Някак си не се връзва математиката. ;)

ko54

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Re:Заточване. Съвети и уроци за начинаещи.
« Отговор #28 -: 01 Август 2011, 11:28:10 am »
Ако става въпрос само за сканди заточване или конвекс, то ми се струва, че едно леко дървено чамово трупче с размери(примерно) 70х20х10 мм, със залепени от двете страни шкурки с грид 600 и 1000, и сложено в раницата - решава въпроса със заточването в полеви условия. Виж, при по-скъпите остриета от спешъл стомани и тези с вторичен ръб/скосяване/ - не знам. При мен всички ножове вече ги направих сканди или конвекс, включително Викторинокса и брадвата Wetterlings/тя си беше чисто сканди, аз и направих лек конвекс на режещия ръб/. Но от мързел, вместо трупче, слагам шкурките върху един брус и така си точа ножовете. А zoso беше много прав за "замазването" на ръба на острието - та оттогава - леко и  нежно с шкурка, даже каиш спрях да ползвам, щото за бръснене ползвам самобръсначки, а не нож или брадва.  

P.S. Относно вторичното скосяване на остриетата - май производителите въобще и априори ни взимат за балъци и се презастраховат, като ги правят дуракоустойчиви с това вторично скосяване с по-голям ъгъл. А може би са прави, щото се навъди маса народ, който не реже с ножовете храна, въжета или да дялка дърво нормално, а се опитва да цепи дънери, да дупчи варели, кофи и прочие железарии и естествено производителите така се спасяват донякъде от рекламации.


Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

zlatolin

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 13
Re:Заточване. Съвети и уроци за начинаещи.
« Отговор #29 -: 01 Август 2011, 22:19:22 pm »
За бушкрафта няма лошо и да е с вторичен скос - поддържа се лесно и е точно дуракоустойчив ;)