КРАЙ НА ФОРУМА, ИЛИ?
и Хултафорс правят този модел брадва със сканди заточка, а всички други модели са конвекс,
Цитат на: ko54 в 06 Май 2011, 09:10:27 am и Хултафорс правят този модел брадва със сканди заточка, а всички други модели са конвекс, откога имат брадви?Много съм изостанал,и къде може да се купи?
Здрасти Роско,Мда, правилно си отбелязал за рапидната стомана. По-старите ножовки бяха закалени изцяло, а не зоново, така че острието можеше да си го направиш от която си част искаш, но по-новите (произведени от 1987год. насам) са вече със зонова закалка.Относно силната корозируемост - тая корозира ама чак пък силно... Пробвай със ШХ-стомана (черупка от лагер примерно) - само докато ѝ произнесеш името на стоманата и е ръждясала За чупливостта мога да кажа същото - хубави остриета са, ама гледайте да не го изпуснете на земята, че отиде Точи се трудно, ама наистина трудно - обаче държи ряз за години напред!!! Между другото, това е единствения материал, който съм успял да заточа на 18 градуса (по 9 градуса на страна). Най-лошото на тая стомана е, че тя просто не е обработваема в домашни условия. Всичките ми ножове от механична ножовка са hidden tang (щото не моеш да ги продупчиш!), правени с много шмиргел и много вода! Съжалявам, че ops от доста време не се е мяркал - той е гуруто на стоманите тука. Това, което съм чел за рапидните стомани е, че се закаляват на сложни температурни цикли и то на няколко пъти. След закаляване - за да отпуснете стоманата трябва да я нагреете на 450-480 градуса по Целзий за три или четири часа (не съм точно сигурен, пиша наизуст). За сравнение, стомана 4х13 спокойно можете да я сложите в домашната фурна на 250 градуса за 1 час и ще я отпуснете.
Работна острота демек да реже хартия и да бръсне може да се постигне лесно и евтино със следната комбинация:http://www.tashev-galving.com/001+VVI+567/%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B3%D0%B8%D1%8FТова,че тази Белгия не е естествен камък,означава ли,че дава по лоши резултати при заточване?И може ли за финален етап,вместо строп с паста,да ползвам водна шкурка 2000?