КРАЙ НА ФОРУМА, ИЛИ?
Молба за акъл към zoso: Имам Викторинокс 111 мм Номад, въпросът е следния: Реже си, но не може ли повече? Струва ли си да се премахне вторичното скосяване на острието, ще реже ли по-добре, няма ли да се деформира лесно острието след махането на скоса? А лек конвекс би ли помогнал? Имам брусчета с различен грид - от 200 до 1500. Досега съм го точил само с водна шкурка 2500 грид на мокро/ако това може да се нарече точене изобщо/. Острието го ползвам основно за рязане на хранителни продукти/всякакви/. Благодаря предварително.
Благодаря! Клипчето е страхотно и за мен беше важно да разбера за грубото заточване и че не е грешно острието да се движи напред-назад, щото тези американци ме бяха отчаяли с техните движения на ножа само срещу острието. Камъните ги имам, шкурка също. Ще пробвам довечера.
Най-накрая успях да наточа Викторинокса, следвайки стриктно методиката на zoso. Тест на увяхнала и мека ябълка - реже добре, без запъване. За мене си направих извод: От Викторинокса по-добре реже само правилно и добре заточения Викторинокс. И си трябва време за тази работа.
От Викторинокса по-добре реже само правилно и добре заточения Викторинокс. И си трябва време за тази работа.