Автор Тема: Моите остриета  (Прочетена 92492 пъти)

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
Re: Моите остриета
« Отговор #225 -: 25 Април 2013, 12:39:01 pm »
Тия дни пак спасих едно желязо от скрабаджиите :D. Парче стар дъбов паркет, пръчка от някаква ТВ антена /миналата година ги дръпнах от купчина отпадък до една сграда в ремонт/, шкурка, епоксидка и ленен безир и няколко часа на спокойствие в гаража. Мина ми еретичната мисъл да го направя за бръснене на мъжки ръце :o, но навреме стоплих, че по му прилича да троши агнешки кокал:

П.п. За съжаление, тъй като това не беше проект, както се казва по форумите, чак като го сглобих се сетих, че трябваше да снимам отначало ръждилника. За друг път ще си знам :-[

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
« Отговор #226 -: 25 Април 2013, 16:15:51 pm »
Ето един китаец. Имам го от 15-тина години. Острието е от неръждаема стомана, не е особенно твърда, но се заточва прекрасно до бръснеща острота. С него режа само храна и остава остро дълго. Острието се заключва, а страхотно харесвам дървената дръжка. Острието е дълго 12 см. Страшно удобен е по пикниците за пържоли, салати и диня. Калъфката може да се носи на колан. Прост, евтин, функционален и ефикасен нож.

BTW Bahco-то се оказва прекрасен нож, по-добър от мора-та. Мората май е някаква нова версия. Въпреки по-дебелото острие се нащърби от железен кен, Bahco-то не мръдна. Острието на Bahco определено е по-твърдо. Естествено щетите по мората бяха незначителни и са отстранени. Но на bahco-то радвам, като малко дете. От пусти мерак взех да го ползувам в кухнята. Купили на кучето обувки и то, от радост си изяло краката.   :)

Човешкият мързел е двигател на прогреса!

universum

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 26
« Отговор #227 -: 25 Април 2013, 20:01:43 pm »
Идва един момент, в който ножовете вече са много и няма как и какво да режеш с всички тях.

Само им се радваш и ги дозаточваш от време на време, за тренировка.

Благодаря, че сподели впечатление за твърдостта на придобивките си.

Олраоундът е по-солидно изработен нож. Бакото - цена-качество. Макар и с по-тънко острие, според мен не е с по-малки възможности.

В.Й.Панайотов

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 6
« Отговор #228 -: 28 Април 2013, 12:34:08 pm »
Новите ми придобивки:
http://vasko77.snimka.bg/nature/nojove.748245.30287557

Малко информация:
Първия нож с канията е направен в град Карлово от майстор Христо Неделев,гравюрата е по моя молба.
Малкия с дървената дръжка е правен в град Костенец от майстора Иван Радев.
И поселедният е от един ловен магазин в родния ми град Кюстендил

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #229 -: 28 Април 2013, 15:20:18 pm »
Хубави работни ножчета!

Имах подобно от Иван Радев, но с някакви зелени пластмасови чирени. Подарих го на тъста, да си реже мезето.
Добре дошъл във форума, колега В.Й.Панайотов! 
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

ldsd69

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 5
« Отговор #230 -: 25 Май 2013, 18:13:02 pm »
Това са моите остриета.
Скромни но ми вършат много добра работа.
Познати са няма нужда от "ревюта".
Обикновенно нося брадвичка+нож+трион сгъваем и ножка(швейцарска в мешката).Достатъчно ми е даже излишък има :)
http://ldsd69.snimka.bg/hobby/bushkraftbg.754622#

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #231 -: 25 Май 2013, 18:36:00 pm »
Все хубавци. Да се чуди човек кой да избере ако трябва да вземе само единия. ;D Със здраве да си ги ползваш. Можеш ли да направиш сравнение между стоманата на острието на синята мора и синия хултафорс? Намираш ли някаква съществена  разлика между двете?
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

ldsd69

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 5
« Отговор #232 -: 25 Май 2013, 22:16:27 pm »
Все хубавци. Да се чуди човек кой да избере ако трябва да вземе само единия. ;D Със здраве да си ги ползваш. Можеш ли да направиш сравнение между стоманата на острието на синята мора и синия хултафорс? Намираш ли някаква съществена  разлика между двете?
Мерси Хобо!
Всъщност ти си човека който ме запали за хултафорсите :)  (и по синята мора също)!  :)
Да има разлика според мен в стоманите,чисто субективно говоря(не съм специалист),синия хултафорс е с по твърда стомана още при точенето го чувствам,по дълго време запазва "ряз".А  синята мора е чудесен нож!!!Лесно се точи и много хубаво реже,дяла и пр. "дърводелски" дейности.Е "хаби" също така бързо,но аз нося си точилото и за минута пак съм "в крак".
Днес дялах една лъжица от суха липа и смело мога да кажа ,че за дялане най удобни са морите!Но хултафорса е универсален боец!Дърва,консерви,кабели,хляб,месо и др. реже еднакво добре,нося го постоянно и не бих го сменил!

В.Й.Панайотов

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 6
« Отговор #233 -: 26 Май 2013, 19:59:04 pm »
всички са хубави

universum

• Jr. Member
  • **
« Отговор #234 -: 02 Юни 2013, 11:08:04 am »
И аз да изкажа субективното си мнение.
Синият Хултафорс субективно ми отне повече време за начално заточване (трябва да спомена, че и трите ми хултафорса не бръснеха като ги купих). Стоманата му е по-твърда от на синята мора според мен.
И двата ножа бръснат, но по някаква причина със синия хултафорс космите просто хвърчат.
Синият хултафорс по мое мнение е и по-твърд от оранжевия. След известно малко ползване на синия и доста повече на оранжевия си мисля така.
Синия толкова ми харесва, че стои постоянно в колата и му се кефя от време на време.
Преди в жабката беше оранжевия.

jose

• Full Member
  • Публикации: 205
    • OLIGHT BULGARIA
« Отговор #235 -: 08 Юни 2013, 23:26:28 pm »

Синият хултафорс по мое мнение е и по-твърд от оранжевия. След известно малко ползване на синия и доста повече на оранжевия си мисля така.
Синия толкова ми харесва, че стои постоянно в колата и му се кефя от време на време.

Синият е от aus8, а оранжевия е карбонка. Това е основната разлика.

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #236 -: 09 Юни 2013, 08:24:28 am »

Синият е от aus8, а оранжевия е карбонка. Това е основната разлика.

И не ръждясва AUS-8. Докато SK-5 на оранжевия и зеления Хултаци ръждясва само от поглед. Ако не се вземат допълнителни мерки, разбира се - чрез патиниране(кола, оцет и даже вкиснала боза). Ама вкиснала боза не съм виждал поне от 10 години. 
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

universum

• Jr. Member
  • **
« Отговор #237 -: 09 Юни 2013, 13:21:08 pm »
Знам какво казват за стоманите на двата хултафорса.

Според интернет би трябвало оранжевия да е на същото ниво или малко по-твърд от синия.

Друго интересно е, че не съм имал проблем с ръждата с оранжевия.
Ползвал съм го доста и за дялкане, и в кухнята за храна, включително зеленчуци. Измивам и избърсвам след употреба.

Прави ми впечатление, че острието придобиваше оцветяване, едно такова сивкаво на цвят, след ползване в кухнята. Може би се оксидира по някакъв начин (при белене на картофи или нещо друго). На водната шкурка изчезва, но бих казал, че изглежда добре. Полировката, която съм направил си остава, но придобива сиво син цвят.

Зеленият Хултафорс беше ползван доста и грубо за ремонта на апартамента.
Майсторите - добри познати, с които заедно работихме останаха с добри впечатления от него.

Изобщо не е пазен, седеше си и мокър и мръсен, където го завари поредната вечер след ремонт. Заточвах го три пъти на каквито китайски брусове сваря, докато свърши ремонта.

Покри се тук там с малки кръгли петънца ръжда. Нищо сериозно.

Като приключихме го полирах и заточих както му се полагаше. От тогава стои при инструментите. Не е при другите ножове. Надявам се да не му е скучно там :)

Hunter

• Full Member
  • Публикации: 108
« Отговор #238 -: 10 Юни 2013, 22:50:54 pm »
Това е част от мръвко - обработвящите, храсторезните, зомби килърските и просто многофункционалните ми остриета. Към тях има и няколко китаеца, една две Мори, зелен Хултафорс и така нататък които не виждам смисъл да показвам. Дървообработващите (триони, брадви) друг път. Общо взето използвам всичко, редувам ги , някои са ежедневно с мен, ясно е долу горе кои.   ;)

jose

• Full Member
  • Публикации: 205
    • OLIGHT BULGARIA
« Отговор #239 -: 13 Юни 2013, 08:12:33 am »
Знам какво казват за стоманите на двата хултафорса.

Според интернет би трябвало оранжевия да е на същото ниво или малко по-твърд от синия.

Oранжевия, мисля е около 60 HRC, синия е малко по-мек 57-58HRC по памет.