Автор Тема: Моите остриета  (Прочетена 92152 пъти)

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
Re:Моите остриета
« Отговор #195 -: 11 Януари 2013, 22:49:27 pm »

На мене не ми стана ясно дали това са ножчета на народните представители или на посетители на народното събрание.

Предполагам, че са на посетителите. Да не забравяме, че съвсем до скоро всеки мъж носеше колан, а в джобовете задължителното джобно ножче заедно с кибрит, гребенче, огледалце, тефтерче, молив (химикалка) и носна кърпа от плат. Не напразно тези неща бяха задължителни и в казармата. А може би точно от там беше навика да се носят и в цивилизацията. Когато баща ми почина всичко изброено намерихме в джобовете му. Извиках децата да видят и да се поучат.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #196 -: 12 Януари 2013, 09:09:34 am »
Щом става въпрос за сесия на Народното събрание, явно е имало и външни посетители - съветници от различен калибър и "трудова интелигенция"(журналисти демек). Съдя по количеството на картите, което никак не е голямо. А може да е имало и други маси, а не само тази от снимката.

Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Demonizer

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 27
« Отговор #197 -: 12 Януари 2013, 13:01:20 pm »
Аз още си нося колан,джобно ножче(дори две,един victorinox waiter на ключовете и друго в джоба), дали ще е опинел номер 8 неръждавейка или ножчето с виличка и тирбушон от дядо ми, тефтерче със задачи за деня и две-три химикалки :D и носна кърпя от плат. Много полезни неща за ежедневието. :)

Binay

• Newbie
  • *
  • Публикации: 3
« Отговор #198 -: 14 Януари 2013, 19:17:37 pm »

Ето ги и мойте ножчета по-малкия нож е от майстора Иван Радев а по големия е купен от гр.Трявна

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #199 -: 15 Януари 2013, 06:48:35 am »
Малкият авджия на Иван Радев е симпатяга, сигурно и реже добре заради плоския скос.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Binay

• Newbie
  • *
  • Публикации: 3
« Отговор #200 -: 15 Януари 2013, 21:34:51 pm »
Малкото ножле реже перфектно щом бръсне  ;D

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
« Отговор #201 -: 16 Януари 2013, 10:35:05 am »
Тогава той извади една сойка, както той сам я нарече. Обясни, че формата и идва от формата на женски крак и някога го е имало във всеки БГ магазин.
Та това е въпросното ножче:

Къде може да се намери тази сойка?
don't waist your time for searching all those waisted years

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
Re: Моите остриета
« Отговор #202 -: 04 Февруари 2013, 10:58:53 am »
Сойката от последната снимка - Трявна, чаршията, магазин за сувенири с хубав ножарски щанд, цена 15-16 лв.

iradew

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 13
« Отговор #203 -: 10 Февруари 2013, 12:29:29 pm »

Ето ги и мойте ножчета по-малкия нож е от майстора Иван Радев а по големия е купен от гр.Трявна

Няма начин! Аз го имам същия горен. И по същият начин му се е отлюпил единия нит. Притеснява ме тази тънка дръжка да не вземе да счупи при повече зор... А долният радва.

sika

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 82
« Отговор #204 -: 11 Февруари 2013, 01:41:10 am »
Имам от почти всички показани български ножчета, но един друг модел ми е любим. Имам такова още от малък, но го оцених преди година две. Тогава на 3-ти март по една ТВ програма бяха поканили Джоко Росич, това интервю ще го помня винаги. Той "един чужденец" говори така за България както едва ли българин би говорил... та на кратко стана дума за идентичността на народа на една държава. Показа  част от колекцията си от сгъваеми ножове "това е френско, това испанско ножче .... можете да ги намерите във всеки магазин в съответната страна... а кое е българското? Кое е ножчето което може да се купи във всеки български магазин?"
Тогава той извади една сойка, както той сам я нарече. Обясни, че формата и идва от формата на женски крак и някога го е имало във всеки БГ магазин.
Та това е въпросното ножче:

Джоко не е запознат с матеряла .Сойка драги ми съфорумници е това ножче името му според мене не идва от женски крака ,а по-скоро от формата на острието.
а това тук е костенска костурка ....
Гледайки това което ти показваш ми се струва ,че съм виждал подобни костурки .Има една полемика в бг ножарски среди ,кое е сойка и кое костурка ,полемиката "приключи" със региона където е направено ножчето сиреч сойките са Габровски ,а в Костенец са Кострурки ....различават се двата ножа ала ние българите обичаме да си омесваме всичко подобаващо и накрая народната памет забравя кой от къде .

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
« Отговор #205 -: 12 Февруари 2013, 17:22:35 pm »
... всичките през годините ми оцеля само едно: Винпром, П.Денев, неръждавейка. Има тирбушон, отварачка за бутилки и 5 см ножче....
......Emil моля те, пусни една снимка на Винпром ножката, да си я припомним и порадваме ;D.
Специален поздрав за колегата Mavrud. Съжалявам за късния отговор!

Човешкият мързел е двигател на прогреса!

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #206 -: 12 Февруари 2013, 17:29:22 pm »
Е, това вече е за експерти. Сомелиери и гурме-маниаци 8)

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #207 -: 12 Февруари 2013, 17:53:13 pm »
Благодаря, Еmil!
Не се взимай толкова на сериозно.

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
« Отговор #208 -: 15 Февруари 2013, 14:54:44 pm »
Предполагам, че са на посетителите. Да не забравяме, че съвсем до скоро всеки мъж носеше колан, а в джобовете задължителното джобно ножче заедно с кибрит, гребенче, огледалце, тефтерче, молив (химикалка) и носна кърпа от плат. Не напразно тези неща бяха задължителни и в казармата. А може би точно от там беше навика да се носят и в цивилизацията. Когато баща ми почина всичко изброено намерихме в джобовете му. Извиках децата да видят и да се поучат.
От 20 години постоянно в джоба имам "швейцарец". Даже съм развил психическа зависимост: чувствам се зле, ако нямам джобно ножче. А в казармата ни задължаваха да си осигурим ножче и "швейцареца" беше незаменима драгоценност. Слагах си го под възглавницата, за да не ми го откраднат. Много завиждам на държави като Швейцария и Германия: там джобните ножчета се осигуряват щатно от техните армии. За тези две държави Victorinox има модели армейски джобен нож: и двата модела са доста апетитни. На американската армия са им осигурявали джобни ножчета Camilus, сега нямам представа дали армията ги осигурява или трябва сам да си набавиш.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

Demonizer

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 27
« Отговор #209 -: 18 Февруари 2013, 13:39:24 pm »
Ножчета Camilus ги е осигурявала армията,дори за всеки вид войскова част е имало на въоръжение различен модел(под различен модел имам предвид с различни инструменти,дали само острие или острие+шило).Интересното е ,че след края на службата са си оставали за войника.МИсля че до към 80-те години са били  в "служба" тези ножчета. Това ми е известно на мен,може и да се бъркам,ако някой е по-запознат да споделя. :D