Автор Тема: Моите остриета  (Прочетена 92106 пъти)

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
Re:Моите остриета
« Отговор #180 -: 22 Ноември 2012, 22:05:10 pm »
Честито, vanjo, голям симпатяга е Sentinel-а, як и лек, пък се отваря и с една ръка.

Честито и на valenti681 за многофункционалния Викс - сега вече с това остро шило

можеш рязко да намалиш конкуренцията на вело-бушкрафтърите, като им продупчваш гумите,

ако рекат да те изпреварят някъде по трасето!

Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #181 -: 01 Декември 2012, 17:48:39 pm »
Моите български джобни ножки:

1. Габровско производство, закупена 2010 г. Все още се предлага тук.

2. Великотърновско производство, намерена в началото на XXI век. Личи маркировката ВТ и цена 2,80лв.

3. Смятам я българско производство, щото е закупена лично от мен през 1985 г. и тогава други май нямаше. Няма маркировка. Оцеляла 2г. в БНА, защото беше резервна и през повечето време стоеше в кутията с прибори за бръснене.
Не се взимай толкова на сериозно.

ko54

• Hero Member
« Отговор #182 -: 01 Декември 2012, 18:23:13 pm »
№1 най-ми допада - острие, виличка, тирбушон - функционално пълен комплект - режеш, боцкаш, хапваш, отваряш бутилката с вино и къркаш...  Все мъжки занимания...

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
« Отговор #183 -: 01 Декември 2012, 20:53:06 pm »
Моите български джобни ножки:

1. Габровско производство, закупена 2010 г. Все още се предлага тук.

2. Великотърновско производство, намерена в началото на XXI век. Личи маркировката ВТ и цена 2,80лв.

3. Смятам я българско производство, щото е закупена лично от мен през 1985 г. и тогава други май нямаше. Няма маркировка. Оцеляла 2г. в БНА, защото беше резервна и през повечето време стоеше в кутията с прибори за бръснене.
Страхотно! Наскоро се бях присетил за тези БГ ножчета. Стоманата и изработката не могат да се сравняват с марковите производства, но все пак вършат прекрасна работа. От всичките през годините ми оцеля само едно: Винпром, П.Денев, неръждавейка. Има тирбушон, отварачка за бутилки и 5 см ножче. Прави ми впечатление, че острието се заточва страшно лесно до бръснеща острота, а не е меко.
За последното, което затрих преди 5 години, умрях от яд. Беше с две ножчета, много малки и тънки и ми беше трофейно: намерих го преди 25 г. край реката.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #184 -: 02 Декември 2012, 20:55:58 pm »
 :D :D :D :D Първото ми ножче беше такова но не с виличка а с отварачка за консерви .
Мавруд да те питам кога го поръча нажчето и има ли още такива ножчета ?

ko54

• Hero Member
« Отговор #185 -: 03 Декември 2012, 08:48:27 am »
Мойто старо БГ-ножче явно е като на Cat, пише "Буковец" на острието и "Неръжд", а на единият чирен има танк, бая патинясал.

Как се е озовало при мен - никакви спомени...

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #186 -: 03 Декември 2012, 13:13:55 pm »
......Мавруд да те питам кога го поръча ножчето и има ли още такива ножчета ?
Сat, купих го от дистрибутор на производителя в Бургас. В момента няма. В сайта на завода обаче стои като активен артикул. Питай там или някой габровец.

П.П. Ножчето на cat   се вижда тук в началото на тази тема преди 2 г.

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #187 -: 03 Декември 2012, 14:59:05 pm »
При нас, юношите старша възраст, таквиз ножчета няма как да не предизвикат симпатия и умиление. Интересно, че в къщи и малките много им се радват. Снимки с моята наличност и всяко с историята си ако позволите:

Горните две са собственост на jordanova но и аз имам достъп до тях :P. С виличката е закупено от нея на селски сбор, подарък за дядо й, а след кончината му си го е прибрала за спомен. С двете остриета го е намерила някъде в района на Каваците, не казва при какви обстоятелства. Червеното си го закупих като студент първи курс, 87 или 88 г., специално за туристическите походи. Търсех го да има отварачка за консерви, щото си имах от край време виличка сгъвайка. Макар че го носех основно по джобовете, веднага му уших и калъфче за колан, уж временно докато намеря хубава кожа, пък то мина четвърт век. И да ви кажа, пред семейни гости два-три пъти лъскавите тирбушони вкъщи са отказвали, тирбушона на червеното обаче ме е спасявал от конфуза ;D. Черното габровче ми е подарък от служителка на изписаната фирма, някъде преди 10-11 год. и оттогава почти винаги ми е боднато от вътр. страна на колана, стига ми за всичко. Снимка отблизо :

Вижда се сърпа и чука, цените също. От горбачово време насам вече няма цени, да не стават обърквации. На село имам още две, запазвам си правото да ги снимам и тях някой ден.
   Ножчета с вилички лятото съм виждал в магазин "Боруй" в Ст. Загора, там има хубав ножарски  щанд.
Ко, твоето с танка сигур е било на някой танкист, едно време така си лепяхме разни работи и си правехме и ключодържатели, да минава времето.

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #188 -: 03 Декември 2012, 17:59:47 pm »
Jordanov, Ko54 наистина ценни екземпляри на БГ джобни ножки сте показали.

Emil моля те, пусни една снимка на Винпром ножката, да си я припомним и порадваме ;D.
... всичките през годините ми оцеля само едно: Винпром, П.Денев, неръждавейка. Има тирбушон, отварачка за бутилки и 5 см ножче....
Колеги, нека да добавим и други снимки на български джобни ножки.

Имам спомен, че някой дядовци си носеха за джобни и ножчета за ашладисване. Други пък - сгъваемо ножче с по-широко и по-дълго острие, с дървена дръжка и скоба за сиджимка. На тази голяма викаха "чикия", а на малките "чикийки".
В габровския завод доскоро са произвеждали още: Ножче с виличката, отварачка, тирбушон и шило и ножче за дегустатори (2 вида дълги и тънки изцяло метал).
Преди перестройката съм виждал и ползвал костенски сгъваеми ножки - с малко по-различна форма на острието и дръжката спрямо заводските.
Ако някой има и такива, нека снима и пуска.

rossko

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 58
« Отговор #189 -: 03 Декември 2012, 21:08:02 pm »
Имам от почти всички показани български ножчета, но един друг модел ми е любим. Имам такова още от малък, но го оцених преди година две. Тогава на 3-ти март по една ТВ програма бяха поканили Джоко Росич, това интервю ще го помня винаги. Той "един чужденец" говори така за България както едва ли българин би говорил... та на кратко стана дума за идентичността на народа на една държава. Показа  част от колекцията си от сгъваеми ножове "това е френско, това испанско ножче .... можете да ги намерите във всеки магазин в съответната страна... а кое е българското? Кое е ножчето което може да се купи във всеки български магазин?"
Тогава той извади една сойка, както той сам я нарече. Обясни, че формата и идва от формата на женски крак и някога го е имало във всеки БГ магазин.
Та това е въпросното ножче:

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #190 -: 10 Декември 2012, 15:15:51 pm »
Още малко от мен :

Най-отгоре споменатата разглобяема виличка, руска, намерена от нашите някъде из България, от ученик я ползвам по екскурзии и походи. Под нея габровско ножче, напълно амортизирано, намерено някъде около село и обиколило всички кърища наоколо. Най-отдолу- луксозно за времето си изпълнение, дълги години задължителен инвентар в работната чанта на баща ми. В това си качество е обиколило половината индустриални обекти и почти всички Национални обекти в НРБ, а след перестройката изкара и 4 месеца командировка в Русия , гр. Самара. Здрав тирбушон в съчетание с човка, само аз съм отворил над 100 бутилки с него, за другите не знам. Още го ползвам. Снимка отблизо на маркировките :

А пък от тоя тип също са ви познати мисля ;D ;D :
Пролетта баща ми разчистваше някакъв шкаф и измъкна 12 парчета от горния вид. Каза че не му трябват вече и ако искам да ги давам за ВС. Аз обаче мразя да хвърлям, особено пък хубаво желязо. Затова - шмиргел и шкурка, малко картон и изолирбанд и си стъкмих ножче-бръснач за чантичката на колелото. Нищо чудно да става и за батонинг :D . Дойде ми музата и айде по едно за колата и за гаража, по 1-2 за 3 домакинства, няколко за колежките на работа да има с какво да си режат ябълки и докато се усетя, остана само едно в автентичен вид 8)

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #191 -: 10 Декември 2012, 19:02:41 pm »
Jordanov бялото ножче с тирбушона и човката съм го виждал "на въоръжение" у много сервитьори преди години.
Преработеният нож за пържоли ми прилича на нож за хвърляне. Подсети ме, че и аз скоро гледах едно в къщи, което не се ползва. Нямам достъп до шмиргел. Ще се търка с ъглошлайфа на бавна скорост. ;)

EXeCuTiOnER

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 84
« Отговор #192 -: 30 Декември 2012, 22:21:15 pm »

Всеки може да живее в цивилизацията, номерът е да оцелееш извън нея.

ko54

• Hero Member
« Отговор #193 -: 31 Декември 2012, 09:18:26 am »
EXeCuTiOnER,

Яки сечива за тактикъл-бушкрафт...  

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #194 -: 11 Януари 2013, 22:30:30 pm »
КАКВИ ДЖОБНИТЕ НОЖЧЕТА СА НОСИЛИ БЪЛГАРИТЕ ПРЕЗ 1947

Тия дни разглеждах сайта www.lostbulgaria.com и попаднах на брой на американското списание LIFE от 12 май 1947 . Броят е посветен на България.
На втората страница от статията за България (или 34 на списанието) попадам на тази снимка с джобни ножчета:

Текстът към снимката е:

Преведено горе долу май звучи така:

ТРЕВОГАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО е олицетворена от този показ на джобни ножчета, отвертки и тирбушони, оставени на съхранение на маса пред вратите на Народното събрание.
Всеки посетител трябва да изтърпи щателно претърсване и трябва да предаде своите "оръжия" и лична карта. След сесията на събранието, личните карти и джаджите се връщат.

На мене не ми стана ясно дали това са ножчета на народните представители или на посетители на народното събрание.

Статията за България може да се изтегли от тук , а цялото списание може да се разгледа тук .