Автор Тема: Моите остриета  (Прочетена 92165 пъти)

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
Re:Моите остриета
« Отговор #135 -: 12 Септември 2011, 20:13:15 pm »
Ами все още щатната ми брадвичка е руска. За сега и двете ще са в колата поне докато брадвата на Бундесвера се докаже че може да и се има доверие  :D . А че не е по добра от руската се вижда веднага

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #136 -: 12 Септември 2011, 22:16:44 pm »
cat, май не забелязах в тази тема да има снимки на твоята руска брадвичка. Ако е щатна военна към армейско щатно превозно средство, то o.k., и там има военна приемка. Ако е цивилна, дано да е преди 1963 година, колкото по-назад, толкова по-добре. За руските фабрично произведени брадви в днешните времена имам особено мнение(кофти), а виж, за ръчно изкованите, например на Михаил Артемиев, да - чудни са, но цените им са отвратително високи, а ние засега още не сме забогатели като руските олигарси. Не, че не се надяваме, де. Даже формата на неговите брадви е българо-сръбска-румънска-турска, да не кажа още и японска, и няма да сбъркам, и няма кой знае колко  общо с традиционните руски топори:

А профилът, забележи, е шведски:

За цените хич не ми се говори - средно между 650 лева и 1200 лева по днешния курс лев-рубла - http://www.sarmik.ru/index.php?categoryID=118  Мъка.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

cat

• Sr. Member
« Отговор #137 -: 12 Септември 2011, 22:53:21 pm »
Ами руската брадвичка я имам от много години комплект е с лопатка сигурно е произведена по соц време в Ижевск поне на нея така пише . Понеже все ми е по колите подлагал съм я на какви ли не издевателства и си е здрава нищо и няма , но има един съществен недостатък сапа и не е дървен ми железен и много тежи пущината .

ko54

• Hero Member
« Отговор #138 -: 12 Септември 2011, 23:25:55 pm »
Тези от Ижевск и сега са най-свестните - все още ги коват, а не ги щамповат или леят, пази си я. А като каза Ижевск се сетих, че те произвеждат топор мясоруба, демек касапски - малко чудовище от инструментална стомана, кована, главата тежи 3,2 кг без сапа, острие 23 см, сап от бреза 52 см, зонна закалка - на 4-5 см от режещия ръб острието е закалено на 59-60 по Рокуел, по-нагоре - към 54-55 по Рокуел, цената е мижава, под 30 лева, ако видиш такова животно, ама с щемпела на Ижевск, взимай, не му мисли. От тях става чудна брадва за дялане от норвежки тип, заостря се обаче едностранно сканди за дясна или лява ръка съответствено. За брадви можем да си говорим поне седмица без прекъсване, поне аз де. Явно съм преминал вече фазата на брадвофил и съм станал брадвоман. И то без да се усетя. Кофти. 

cat

• Sr. Member
« Отговор #139 -: 18 Септември 2011, 14:23:02 pm »
Двете ми брадвички едната е руска почти изцяло метална а другата е щатната брадвичка на немската армия .

ko54

• Hero Member
« Отговор #140 -: 18 Септември 2011, 21:37:06 pm »
А не хлопа ли руската брадвичка?, след  толкова години използване?

cat

• Sr. Member
« Отговор #141 -: 18 Септември 2011, 21:47:45 pm »
Не не хлопа има си нормални луфтове там където се разглобява да се сложи лопатката а в дръжката има нож . 17,5 цоловата гума не влиза в комплекта  ;D

ko54

• Hero Member
« Отговор #142 -: 18 Септември 2011, 22:43:59 pm »
Жалко!   (за гумата)

cat

• Sr. Member
« Отговор #143 -: 18 Септември 2011, 22:48:21 pm »
 ;D ;D ;D ;D ;D

zoso

• Full Member
  • Публикации: 117
« Отговор #144 -: 28 Септември 2011, 17:45:27 pm »
Едно кратко видео-клипче за едни по особени остриета.
http://www.youtube.com/watch?v=l_O3hbY6dJ4

rossko

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 58
« Отговор #145 -: 12 Октомври 2011, 20:44:44 pm »
Дойде време и аз да покажа едно ножче.
При последното ми ходене в София посетих ножарското магазинче knivesworld.net. Бях решил да си взема бюджетно острие
на фирмата Lauri но на живо нещата се промениха. Всички налични остриета под 30 лв бяха с малки "дефекти".
Накрая си взех Polar 95 с по-добър финиш от лауритата - типично сканди острие от ръждаема стомана на цена от 22 лв

Получи се това - дръжка 11.5 см от месинг, слива, кожа и круша
Това е първата ми низана дръжка, сега остава да избера и модел на кията.

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #146 -: 12 Октомври 2011, 20:54:28 pm »
Браво, много добре изглежда в този натюрморт.
Честито и със здраве да си го ползваш много години.
ПП. За това дето си дошъл до София, но не си се обадил строго порицание

cat

• Sr. Member
« Отговор #147 -: 12 Октомври 2011, 21:29:59 pm »
Браво, много добре изглежда в този натюрморт.
Честито и със здраве да си го ползваш много години.
ПП. За това дето си дошъл до София, но не си се обадил строго порицание
Порицанието се измива с бира  :D . Много добре изглежда ножчето , дръжката е майсторски направена .

ko54

• Hero Member
« Отговор #148 -: 13 Октомври 2011, 07:36:06 am »
Красиво и функционално! Хубави шарки са дали сливата и крушата. На такава финка явно ще отива кания в по-тъмен цвят от същия фински тертип. Аферим!  

samotniq valk

• Full Member
  • Публикации: 119
« Отговор #149 -: 13 Октомври 2011, 14:53:37 pm »
Добре се е получило, но ще си позволя и една малка критика. В задния край на дръжката се вижда един чвор, който ще ти създава проблеми в бъдеще. Не е трябвало да го допускаш.