Автор Тема: Войнишка мешка вместо раница  (Прочетена 19573 пъти)

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
Re:Войнишка мешка вместо раница
« Отговор #15 -: 26 Ноември 2012, 21:37:25 pm »
 :D :D :D Много ги плювате тия мешки а то си е една нормална малка раница но без ципове и с по малко шевове, абе без нещата дето се повреждат и късат . Ползвам си мешките щот имам няколко за много работи най вече за еднодневни разродки като ходя на проби легените, лопатата и кирката са вътре заедно с малко храна и багажа за деня е готов . А дали е удобна еми на мен ми е удобна особенно ако се подреди правилно като си сложа за гръб легените е като раница със самар . Към колегите, пробвайте бе една мешка не струва милиони все пак .

Hunter

• Full Member
  • Публикации: 108
« Отговор #16 -: 26 Ноември 2012, 22:04:29 pm »
Сега съм на 28. От 12 - 13 годишен, млад рокаджия съм проходил с мешки. Момента, в който майка ми, ми разреши да ходя с мешка наместо с раница беше повратен за годините ми на млад бойкотиращ другите метал фен. Къде ли не съм я влачил. По планини , по гори , по концерти. Колело да покарам все мъкнех нещо с мен. После след години с моторите беше пак същото. Насам натам с мотора и хоп мешката на гърба. Имам поне 3, коя от коя по изрисувана и коя от коя по носена. Сега, напоследък по не се сещам за нея, да не кажа хич, ма май е по - скоро от някаква суета, а не че ми върши по-лоша работа от скъпарските ми раници. Даже си мисля, че няма The North Face на света дето може да издържи това, което първата ми мешка издържа за годините през които я имам. Даже едно време се бяхме хванали на бас с мои приятели, кой първи ще си скъса мешката от носене и още никой не е спечелил баса. Бяхме си ги изрисували с прякори, имена на групи, кой каквото го кефи , за да можем да си ги познаваме. Голяма работа е това мешката. И сега като вида някое хлапе да се размотава с мешка на гърба ми става едно яко такова, сещам се за готините си тинейджърски години.  :)

EXeCuTiOnER

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 84
« Отговор #17 -: 28 Декември 2012, 22:10:29 pm »
Мешката си е мешка. Истинският планинар би я оценил.Каквото и да ми приказват си остава идеалната раница за мен, особено като я накича с карабинери, на които хващам палатка, спален чувал, брадва и лопата. Че правила багажа тежък, че прежуляла на раменете, че не била удобна и тем подобни глупости за мен са си чиста лигавщина. И с 40 кила в нея съм кръстосвал баирите, все пак отиваме в планината, не на СПА-хотел. Тежестта се компенсира с добра физическа подготовка, липсата на джобове и ципове - с карабинери, а впиващите се презрамки се неутрализират като сложа шубата под тях.
Всеки може да живее в цивилизацията, номерът е да оцелееш извън нея.

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #18 -: 29 Декември 2012, 16:36:18 pm »
Мешката, освен за раница, може да се ползва и за други предназначения.

Например за престилка, когато решите да работите нещо ;):

Не се взимай толкова на сериозно.

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #19 -: 30 Декември 2012, 05:10:43 am »
Тая снимка плаши  :D.

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #20 -: 30 Декември 2012, 09:48:59 am »
Минимално, но достатъчно оборудване за кухненски бушкрафт...
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
« Отговор #21 -: 30 Декември 2012, 21:40:50 pm »
Не бих се сетил, но е хитро и функционално! Браво!
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

divaka

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 13
Re: Войнишка мешка вместо раница
« Отговор #22 -: 29 Януари 2013, 17:18:59 pm »
Колеги имам 2 мешки и смятам едната да я модифицирам като тази,някой има ли такава мешка.

http://prikachi.com/images.php?images/832/5801832w.jpg

Hunter

• Full Member
  • Публикации: 108
« Отговор #23 -: 29 Януари 2013, 19:37:09 pm »
Не но определено изглежда много удобна. Джоба би свършил идеална работа за карта, GPS, компас или нещо друго от този сорт. Много добра идея.  :)

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #24 -: 29 Януари 2013, 20:11:06 pm »
Мешката, коята посочва divaka е "Вещевой мешок (армейский)" или, по-често наричана "вещмешок ("сидор")". Била е въведена в съветската армия през 40-те години. Аналог на мешка от руската царската армия по времето на Първата световна война.

За тези, които ги интересува, ето инструкция за подреждането на вещевото имущество в мешката от 1941 г.  :

ВЕЩЕВОЙ МЕШОК . УКЛАДКА
ГЛАВНОЕ ИНТЕНДАНТСКОЕ УПРАВЛЕНИЕ РККА
ИНСТРУКЦИЯ
ПО УКЛАДКЕ, ПРИГОНКЕ, СБОРКЕ И НАДЕВАНИЮ ПОХОДНОГО СНАРЯЖЕНИЯ БОЙЦА ПЕХОТЫ КРАСНОЙ АРМИИ
ВОЕНИЗДАТ НКО СССР - 1941

1) Белье, запасное полотенце и носовой платок сложить в сверток размером 30 X 30 см и завернуть в запасные портянки.
2) Полотнище плащ-палатки свернуть вчетверо, затем в полосу втрое и последнюю еще раз втрое; размер свертка 30 X 30 см.
3) Хлеб (сухари), ружейную и туалетную принадлежность вложить в соответствующие мешочки.
4) Палаточную принадлежность сложить и обвернуть шнуровочной веревкой.
5) Подготовить к укладке личные, веши и ремонтный запас.
6) Положить мешок отверстием к себе, деревянным костыльком (клевантом) влево.
7) Уложить на заднюю стенку мешка вплотную к нижнему краю сверток полотнища плащ-палатки.
8 ) Уложить сверток с палаточной принадлежностью вплотную к нижнему краю мешка на сверток плащ-палатки.
9) Уложить сверток белья на полотнище плащ-палатки.
10) Уложить мешочек с хлебом поверх белья к нижнему краю мешка; туалетную принадлежность, завернутую в расходное полотенце,— рядом с мешочком с хлебом; ружейную принадлежность — в левый угол мешка; ремонтный запас и личные вещи—в правый угол (рис. 29).
Уложенный вещевой мешок должен иметь размер задней стенки 38X35 см, высоту— 15—-16 см.
11) Стянуть отверстие мешка вздержкой; перекрутить свободную часть мешка один-два раза и завязать концами вздержки.

Рис.. Размещение предметов укладки внутри вещевого мешка

12) Приторочить стальной шлем подбородным ремнем к завязанной горловине мешка.
13) Надеть на горловину петлю плечевой лямки Так, чтобы затяжка петли оказалась обращенной к спине (рис 30).
Примечание. При необходимости освобождения продуктовой сумки котелок укладывается на сверток белья, поверх мешочка с хлебом, слева; кружка с продовольственным мешочком — на сверток белья, справа, рядом с сухарями; ружейная принадлежность — к левому боку, между котелком и стенкой мешка; туалетная принадлежность, ремонтный запас и личные вещи —рядом с котелком, справа.
14) При снаряжении с вещевым мешком шинель носить в скатке через левое плечо. В необходимых случаях полотнище плащ-палатки приторачивать поверх шинельной скатки.

Източник: www.irma-l.ru/product_273.html#
Не се взимай толкова на сериозно.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #25 -: 29 Януари 2013, 20:51:42 pm »
Само за информация. Всъщност "сидор" руснаците казват на старият вид мешка. Още наречена туркестанска мешка. Нашите мешки са копирани от тях. Новия модел мешки в армията на СССР е тази на снимката по-горе, с джоба и страничните ремъци за одеалото. Нейният размер е по-малък от нашите мешки.

От новия модел мешки с успех може да се ползва идеята за джоба и връзките отстрани за които да се вързва скатката с палатката или одеалото. Аз съм тунинговал мешка със странични ремъци и даже два отдолу имаше, с които вързвах шалтето. Много е удобно с тези допълнителни ремъци. Джоб не съм шил, но със сигурност ще е по-добре отколкото без него.

От тръководството за подреждане според мен най-интересното и полезното е да се види с колко малко неща са тръгвали войниците от РККА на война. На тази база да си огледаме и нашето оборудване с което тръгваме на някъде за един, два дена.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 351
« Отговор #26 -: 29 Януари 2013, 21:01:07 pm »
Цитат
На тази база да си огледаме и нашето оборудване с което тръгваме на някъде за един, два дена. 

ама те са имали кухня полева, баня, лагери...  едно друго с две думи. нали. войниците от вермахта са тръгвали и с още по малко и по-удобни приспособления, ако става дума.

Hobo

• Hero Member
« Отговор #27 -: 29 Януари 2013, 21:28:01 pm »
Имали са, но всичко това го вози обоза., а самият обоз по устав се движи на километри след войската. Много пъти с дни обоза не е успявал да настигне войската и нощувките са само с плащпалатките и шинелите, а битието се осигурява от това, което е в мешките. Всъщност що се отнася до лично оборудване, дрехи и бельо всичко е в мешката. Обоза не вози допълнително такова. При туристите хижите заместват обоза. Всичко останало си го носим сами. Всеки може да сравни и да си направи извод колко излишни неща носи със себе си за далеч по-ненатоварващи походи от тези на един войник.

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 351
« Отговор #28 -: 29 Януари 2013, 23:06:06 pm »
Цитат
битието се осигурява от това, което е в мешките.

как ли пък не ;D особено през последната глобална война. и двете големи воюващи страни.

Hobo

• Hero Member
« Отговор #29 -: 29 Януари 2013, 23:56:19 pm »
Точно за тази война говоря. Звучи ти невероятно ли? Мога да ти разкажа много неща по въпроса. Всичко това съм го учил и смея да кажа добре запомнил от уроците по военно дело, но ще оспамим темата. Ако искаш отвори нова. Нямаш си на идея какво настъпва по време на предвижване на крупни войскови части и подразделения. Участвал съм в мащабно учение с участието на всички български армии плюс части от варшавския договор. В първата фаза на учението танкове и пехота нямаше. Тях ги включиха във втората. Та дори без тях участващите щабове, свръзки, химически и технически войски и тил бяхме качени на около 3000 автомобила (основно камиони). Обоза, както и полевата кухня с котловата храна, успя да стигне до нас чак на третия ден когато вече се бяхме разположили на позиции. Това в мирно време. Във военно, където мащаба е далеч по-голям и съчетано с реалните бойни условия няма да стане по-бързо, бъди сигурен в това.