Автор Тема: За меда!  (Прочетена 2537 пъти)

Gergoff

• Full Member
  • Публикации: 101
За меда!
« -: 14 Февруари 2014, 20:53:03 pm »
Всички знаем, че меда е полезен. Искам да повдигна един въпрос; по принцип истинският мед се захаросва. Чувал съм, че ако се постави във вряща вода, да се отзахароса, си губел полезните свойства. Дали е истина?!
Блажен да е този, който няма какво да каже, но въпреки това мълчи!

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
Re: За меда!
« Отговор #1 -: 14 Февруари 2014, 21:01:30 pm »
А защо във вряща?

Просто в тенджера с топла вода за по-дълго време. Така нищо не се губи.

Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

universum

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 26
« Отговор #2 -: 15 Февруари 2014, 05:56:14 am »
Аз съм чувал, че не само си ги губи полезните свойства, ако се прегрее, ами е вреден.

Индийците с тяхната Аюрведа са го знаели този факт.

Затова захаросан мед се втечнява на водна баня.

А още по-добре да се внимава да е просто топла водата, както ko54е писал.

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #3 -: 15 Февруари 2014, 10:36:14 am »
Не знам дали е вреден втечнения на водна баня мед. Преди време прочетох някъде, че над 60 градуса медът губи някой от уникалните си качества. От тогава  слагам мед в чая, след като е поизстинал.
Аз също съм втечнявал на водна баня мед, но след това той някак си се променя. Като че ли и дъха му се изменя.
Съседът е пчелар и от него се снабдявам с мед - манов и букет. Той мед не втечнява за себе си. По това време на годината всичкият му мед вече е захаросан. За съжаление вече е продал всичко и тия дни ще купувам от друг източник. Определено ще купя захаросан.
По принцип не виждам смисъл от втечняването. Единствено, ако сега някои иска да си смеси ядки с мед и да му е по-лесно. С втвърден мед пак ще стане, но ще иска повече мачкане. Аз лично смесвам мед с орехови ядки или с белен слънчоглед и слагам в малки бурканчета от пюрета. Правя го още като купя пресен мед през юни/юли или септември / октомври. Ядките се захаросват, но и лесно се вадят от бурканчето. С тиквени семки също смятам да пробвам, но още не съм.
С две думи - не препоръчвам мед да се втечнява, но ще ми е интересно да прочета и други мнения за втечняването и въобще за меда.

Gergoff, полезна тема си отворил.
Не се взимай толкова на сериозно.

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
« Отговор #4 -: 15 Февруари 2014, 20:19:01 pm »
Поздравления за темата!
От познат, който има кошери и произвежда мед знам, че е добре меда да се втечнява само на водна баня и то само колкото ти е нужно да изконсумираш на момента. Т.е не препоръчва да се втечни цялото количество мед, което после отново да се захароса. Любопитно ми е как влияе на качествата на меда микровълновата фурна? Пробвал съм - втечнява го със сигурност, но дали го уврежда? Пък пчеларите ми са възрастни хора и не ползуват микровълнова фурна.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #5 -: 17 Февруари 2014, 22:21:35 pm »
По-правилно е да се казва кристализирал мед. Кристализацията е нормален процес и скоростта му зависи от много фактори. От масовите видове мед единствено акацията не си променя първоначалния вид в продължение на месеци, даже и по две години съм държал акациев мед и си стои течен. Рапичният, слънчогледовият и ливадният кристализират за два-три месеца. Това което днес е по магазините е смес от мед и глюкозо-фруктозен сироп, течна консистенция. Друг търговски похват е пастьоризация - загряване на 70 градуса, ликвидиране на дрождите и меда остава завинаги течен. Само дето фруктозата става оксиметилфурфурол - отрова. При домашни условия който иска течен мед - малко количество на водна баня до 45 градуса максимум. Оттам нататък почват разпад и разграждане на всякаквите там ензими витамини и полезни вещества. Като купувате мед, гледате да е еднороден състава, да няма разслояване и утайки и да е равномерно кристализирал. Разбира се ако не е акациев или прясно центрофугиран. Мед може да се съхранява много години, стига да е в затворен съд /най-добре стъкло, може и хранителна пластмаса или неръждавейка/, на сухо, тъмно и долу-горе постоянна температура. Да ви е сладко !

emil

• Sr. Member
« Отговор #6 -: 18 Февруари 2014, 22:53:13 pm »
Аз пък преди две-три години попаднах на интересен факт, който доста силно ме впечатли: медът не се разваля, ама май никога. Открили били мед в гробницата на фараон и медът бил напълно годен за консумация. Понеже фараона е баровец, явно са му го приготвили, ако вземе да каталяса нагоре по баира, докато се възнася. :) Веднага се запитах що за идиот би ял мед на две хиляди години, престоял при мумифициран труп, за да окачестви дали медът е годен? И явно не бях единствен - Та било установено, че медът е читав чрез хим. анализ.

gavra74

• Full Member
  • Публикации: 200
« Отговор #7 -: 28 Февруари 2014, 11:53:10 am »
Аз пък преди две-три години попаднах на интересен факт, който доста силно ме впечатли: медът не се разваля, ама май никога. Открили били мед в гробницата на фараон и медът бил напълно годен за консумация. Понеже фараона е баровец, явно са му го приготвили, ако вземе да каталяса нагоре по баира, докато се възнася. :) Веднага се запитах що за идиот би ял мед на две хиляди години, престоял при мумифициран труп, за да окачестви дали медът е годен? И явно не бях единствен - Та било установено, че медът е читав чрез хим. анализ.
А на опаковката отдолу с дребен шрифт дали не пише "made in china"  ;D
Бях чувал, че критерий за качествения мед е захаросването, но един пчелар ми каза, че това вече не е така - демек мошенгията е пълна. Единствения начин да установиш качеството били лабораторните изследвания. А на пазара разчиташ на съвестта на производителя.
И един въпрос - ако термичната обработка прави меда вреден, кво шъ прайм зимата без гряна ракия с мед?! Май света наистина върви към своя край... Или ще карамме на шопския принцип - казал му лекаря на шопа, че алкохола и мазното са вредни за здравето, а той отвърнал "Дай ми буре с вино и печено прасе, па ме чекай да умрем"
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

emil

• Sr. Member
« Отговор #8 -: 28 Февруари 2014, 12:26:50 pm »
Да уточня какво ми бе казано от пчелар относно термичната обработка: не че го прави вреден, а при неколкократно втечняване чрез загряване медът се променя, но не уточни точно как. Просто ми каза да втечнявам само колкото е нужно да се консумира за момента.