Вчера намерих сочни зелки на пазара и реших да си направя малко мързелива туршийка от зеле и моркови.
Всъшност така правя всяка година, пълня два 3-литрови буркана, та тъкмо да стигнат, докато втаса киселото зеле на глави. Засега напълних 1 буркан, другата седмица - още един, за да не втаса зелето едновременно.
Ингредиенти: зеле, моркови, сол.
Количество - на око, като за един 3-литров буркан.
Реже се сравнително ситно, настъргват се моркови, слага се сол(на вкус) и се мачка с ръце, за да пусне сок.
Намачканото зеле се слага в буркана и се тъпче с нещо подходящо за тая цел - в случая с тоя дървен фуфуйник(на снимката).
След 2 дни правя дупки в зелето с една пръчка, за да се проветрява. След седмица се изстудява ракията, сипва се от зелето в чиния, слага се олио или зехтин и се почва...

В последно време продават в маркетите и на пазара някакви гумени зелки с никакъв вкус, та аз пробвам първо на вкус и тогава купувам. Ако не е сочна, не купувам, щото пуска малко сок, а и вкусът е някакъв ГМО-изчанчен.
Самият процес:
Началото

Вече намачкано

Готовата продукция - държа го в тава, щото сокът излиза от буркана и прави поразии.
