Автор Тема: Кисело зеле  (Прочетена 64684 пъти)

Mavrud

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 644
Re:Кисело зеле
« Отговор #15 -: 07 Ноември 2012, 15:56:29 pm »
Racho докладвам:
1. Зелето сложено!


2. Направен строеви преглед на туршия в опаковка тип "Бушкрафтърска среща":


3. Стоката беше инспектирана от инспектора по качество:

Не се взимай толкова на сериозно.

Racho

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 123
Re:Кисело зеле
« Отговор #16 -: 07 Ноември 2012, 18:07:39 pm »
Рапорт приет !  ;D

Току що и моето влезе в бидона  :D От утре започва вечерната гимнастика край бидона  :D
А утре е ред и на туршийката  :D

П.С. Правя и една интересна "туршийка" от зелени домати с чесън и копър, която се стерелизира в бурканчета. Готова е за консумация веднага щом изстине ;) . Чудесно мезенце за ракийка, а и за директна консумация с хлебец пак става. Та ако има интерес ще пусна рецептата ;)

Mavrud

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 644
Re:Кисело зеле
« Отговор #17 -: 07 Ноември 2012, 18:46:47 pm »
Racho пускай рецептата докато има наличен материал на пазара.
Не се взимай толкова на сериозно.

Racho

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 123
Re:Кисело зеле
« Отговор #18 -: 07 Ноември 2012, 19:43:26 pm »
Racho пускай рецептата докато има наличен материал на пазара.


Туршийка за  ракийка ;)

4 кг. Зелени домати
350 гр. Захар
1 чаша за кафе сол
2 глави чесън
2 връзки копър
500 гр. Олио
300 гр. Оцет
малко магданоз

Доматите се нарязват на филийки и се поръсват със захарта и солта . Така престояват 2 часа. Изцеждат се от водата , добавят се счукания чесън ,копъра магданоза олиото и оцета. Пълнят се бурканчета и се варят 5 минути.

После се сипва от хубавата ракийка и ме каниш на гости ;)))))

Mavrud

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 644
Re:Кисело зеле
« Отговор #19 -: 14 Ноември 2012, 19:31:21 pm »
Доклад 2:

Точка 1:
                             


Racho една доза туршийка заложена. Още не е тествана, щото има за унижщожение кълцано зеле за бърза консумация (рецептата тук). Ракия нямам :(, но ако трябва, за теста, ще купя мускатова от Черноморец реколта 2011 ;).


Туршийка за  ракийка ;)

4 кг. Зелени домати
350 гр. Захар
1 чаша за кафе сол
2 глави чесън
2 връзки копър
500 гр. Олио
300 гр. Оцет
малко магданоз

Доматите се нарязват на филийки и се поръсват със захарта и солта . Така престояват 2 часа. Изцеждат се от водата , добавят се счукания чесън ,копъра магданоза олиото и оцета. Пълнят се бурканчета и се варят 5 минути.

После се сипва от хубавата ракийка и ме каниш на гости ;)))))

Точка 2.
Зелето заложено на 28-10-2012, направи вече плесен днес 14-11-2012:

Продавам млечнокисели бактерии. 8)

Рапорт даден.
Не се взимай толкова на сериозно.

ko54

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Re:Кисело зеле
« Отговор #20 -: 14 Ноември 2012, 22:31:42 pm »
Рапорт приет, Mavrud! 

Горе-долу по тая рецепта правих туршия само от люти  чушлета(без олиото и магданоза, но (+) с черен пипер(на зърна).

И вече я нагънах, стана за 2 седмици.

Да му мисли митницата...
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

jordanov

  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 298
Re:Кисело зеле
« Отговор #21 -: 15 Ноември 2012, 16:43:55 pm »
А да, рецептата за бърза консумация също е важна. На село му викаме "басма". Имам едно каченце около 15 л /дето ми е жал да го бракувам/, което баба го ползваше само за такова кълцано зеле. От 1-2 години забелязвам, че и jordanova започна да слага "басма" /кой се е надявал?/, само че ползва тенджера щото вече сме били влезли в 21 век 8)
Като гледам снимките, още нещо се сетих. Винаги над "притискателния диск" ;D и под камъка сме слагали чист тензух. Когато ще вадя зелка /обикновено аз го правя, щото другите не му разбират 8)/, махам камъка, тензуха и "притискателния диск", измивам ги със студена вода, вадя си улова и връщам всичко в обратен ред.

jordanov

  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 298
Re:Кисело зеле
« Отговор #22 -: 14 Януари 2013, 15:56:05 pm »
Таварищи, как е продукцията ? Аз вчера освободих бидон с инв.№ 1, подготвих го за следващата кампания и с бригадирски плам подхванах бидон с инв.№ 2 8) . Чи наближава Баба Марта :D

ko54

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Re:Кисело зеле
« Отговор #23 -: 14 Януари 2013, 16:35:03 pm »
Половината зелки вече са ошмулени! Надявам се останалите да стигнат до Баба Марта, ама едва ли...

Обаче от трите буркана люти чушлета остана само 1(един)!  
Е те тва последното най ме притеснява, однако!  
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Hobo

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 820
Re:Кисело зеле
« Отговор #24 -: 14 Януари 2013, 16:43:45 pm »
Браво на вас! Тук нещата са зле. Години наред сме правили зелето по една и съща рецепта. Ставаше за чудо и приказ. Даже е стояло до Април все така стегнато и хубаво. Обаче нещо стана и последните две години зелето не втасва. Някъде края на Януари, началото на Февруари придобива вкус на кисело зеле, но с все още болнав привкус. Отначало помислих, че проблема е в мен. Я нещо сорта съм купил неподходящ, я солта йодирана. Обаче направих разследване и масово хората се оплакват от същия проблем. Това автоматично изключва сорта и солта.

Засега се съмнявам във водата. Предполагам, че башибозука концесионер е сменил обеззаразяващите вещества с които се третира водата преди да я пуснат в тръбопровода и тези нови вещества пречат за развитието на бактериите нужни за процеса като убиват и тях. Така дългата ръка на империализма и корпорациите посегна и на киселото зеле. Това го казвам уж на шега, но защо ли го чувам от все повече хора изказано съвсем сериозно.

За всеки случай следващата година ще се постарая да намеря вода нетретирана от тези препарати и ще докладвам резултата. Не знам вода от минералните софийски извори дали е подходяща, ако някой знае нека каже. Примерно горнобанска. Ако не става и тя ще донеса ако трябва на гръб с понягата от герана на село в отговор на империалистическия найлонен удар. С киселото зеле без бой няма да се разделим!  8)
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Mavrud

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 644
Re:Кисело зеле
« Отговор #25 -: 14 Януари 2013, 16:58:20 pm »
При нас нещо слабо се харчи. До момента изразходвани около 20-25%. Сигурно сега в студеното ще увеличим консумацията и до края на Малък Сечко ще сме видели дъното на кацата.

Мeжду другото Jordanov благодарности за идеята с тензуха. Работи отлично.
Не се взимай толкова на сериозно.

Racho

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 123
Re:Кисело зеле
« Отговор #26 -: 14 Януари 2013, 17:40:21 pm »
Странно, но и при мен за разлика от други години разхода е минимален  :o
А пък зелевата чорбица ми е най-добрата за последните години.
Имам подозрение, че другите мезета и течности са в повече та за това е намаляла комсумацията. Ще трябва да променя търговската политика в къщи  ;D

voyslavov

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 21
Re:Кисело зеле
« Отговор #27 -: 14 Януари 2013, 18:13:10 pm »
Браво на вас! Тук нещата са зле. Години наред сме правили зелето по една и съща рецепта. Ставаше за чудо и приказ. Даже е стояло до Април все така стегнато и хубаво. Обаче нещо стана и последните две години зелето не втасва. Някъде края на Януари, началото на Февруари придобива вкус на кисело зеле, но с все още болнав привкус. Отначало помислих, че проблема е в мен. Я нещо сорта съм купил неподходящ, я солта йодирана. Обаче направих разследване и масово хората се оплакват от същия проблем. Това автоматично изключва сорта и солта.

Засега се съмнявам във водата. Предполагам, че башибозука концесионер е сменил обеззаразяващите вещества с които се третира водата преди да я пуснат в тръбопровода и тези нови вещества пречат за развитието на бактериите нужни за процеса като убиват и тях. Така дългата ръка на империализма и корпорациите посегна и на киселото зеле. Това го казвам уж на шега, но защо ли го чувам от все повече хора изказано съвсем сериозно.

За всеки случай следващата година ще се постарая да намеря вода нетретирана от тези препарати и ще докладвам резултата. Не знам вода от минералните софийски извори дали е подходяща, ако някой знае нека каже. Примерно горнобанска. Ако не става и тя ще донеса ако трябва на гръб с понягата от герана на село в отговор на империалистическия найлонен удар. С киселото зеле без бой няма да се разделим!  8)

Не съм сигурен, че грешката е в теб. Само за йодираната сол не те разбрах, не ползваш ли морска, тя не би трябвало да е морска. Най-големия проблем е водата, ако ползваш чешмяна остави я в туби поне за 24 часа да излезе хлора или най-добре си наточни от некоя селска чешмичка. Аз с градската вода имам проблем при месенето на хляб с жив квас, с прясна не става, или селска вода или престояла.

Hobo

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 820
Re:Кисело зеле
« Отговор #28 -: 14 Януари 2013, 19:10:47 pm »
Ползвам едра морска сол. Миналата година поради липса на друга купих някаква тунизийска, пак едра. Затова в началото се усъмних в солта, но след това се сетих, че в кризата слагахме обикновена ситна трапезна йодирана и пак нямаше проблеми както е сега. Тази година ползвах традиционната едра поморийска морска сол.

Във водата се усъмних чак когато няколко човека, които сами си произвеждат зеле, се оплакаха за същия проблем. А те си сеят традиционно доказан сорт и го третират както и преди са го правели. Тогава се сетих, че самият вкус на водата драстично се смени точно откакто зелето взе трудно да втасва. Понеже водоизточника си е все същия остава обеззаразяването да става вече с други вещества или да се добавят други освен традиционните. Няма какво друго да променя толкова вкуса, а и за зелето да пречи според мен.

Ако не ти е проблем пробвай кваса как ще узрее с минерална вода. Интересно ми е тя как се отразява на бактериите, че ми е по-лесно да донеса такава отколкото обикновена изворна.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

ko54

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Re:Кисело зеле
« Отговор #29 -: 15 Януари 2013, 07:02:23 am »
И мен ме съмнява водата. В последно време всичко се изчанчи. Явно е до химията.

Има малко солена, солена и много солена сол, зависи от партидата. Странно, но факт, особено за йодираната. Есента с много солена сол(гръцка) прецаках каша от гъби и следващите 2 дни пиех вода като камила.

Черният хляб го правят от бял(бяло брашно) плюс боя, за да стане черен. И това е заради тъпите идеи на пишман диетолозите за уж здравословно хранене.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.