Автор Тема: Вместо само да берем нещо и да посадим  (Прочетена 7244 пъти)

gargo2

• Full Member
  • Публикации: 121
Вместо само да берем нещо и да посадим
« -: 27 Септември 2012, 17:58:01 pm »
Не са малко растенията които могат да ни бъдат полезни при бушкафта и не е трудно да увеличим техния брой а и находища ако малко се потрудим.Имам  предвид сами да бочнем на подходящи места някои растения.Това се отнася и за билките чиито находища изчезват направо светкавично щом тумба цигани мине от там а и местните понякога нямат достатъчно задръжки .Например няколко корена хрян са чудесна добавка към храната и не е трудно да ги посадим край пътеките където често минаваме.Мисля ,че и  няколко коренчета джоджен ще си растат без нашите грижи но винаги можем да си наберем ако сме наблизо и ги знаем.Да не говорим за тетрата ,белия равнец и др.Няколко грудки от земната ябълка(мисля ,че така се казва ).цъфти  подобно на слънчоглед но дава червеникави сладко блудкави грудки но казват ,че е много полезна.Дори може да опитаме и с джинжифил.Няма предвид да разкопаваме някакви площи а нещо като първобитното земеделие -.едно садило и малко свобода около растението.Защо да не посаждаме и по някое дърво особено където е имало пожари.

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 351
Re:Вместо само да берем нещо и да посадим
« Отговор #1 -: 27 Септември 2012, 22:01:08 pm »
Аз май за топинамбура  /земна ябълка, гулия, ерълмаа/ - имам цяла побликация как правихме нещо като тиганици от нея. Миналата есен.

gargo2

• Full Member
« Отговор #2 -: 28 Септември 2012, 16:52:02 pm »
До колкото ми е известно гулията е нещо съвсем друго.Тя образува нещо като голяма синкавовиолетова ,,ряпа"но над земята а се държи във въздуха само от своя корен в средата ,от страни излизат листа малко подобни на първите на зелките но със същия синкаво зеленикав и дори леко виолетов цвят.Яде се само ,,ряпата"(не зная как точно да го нарека защото не е грудка нито луковица а да кажем глава)след като листата почнат да завяхват.Това за което писах е съвсем друго -то образува грудки  в земята а над нея има високо стъбло ,дори може да е по-висока от човек ако е на влажно място а на върха излизат цветове подобни на слънчоглед и дори мирише подобно .

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
« Отговор #3 -: 28 Септември 2012, 23:56:47 pm »
До колкото ми е известно гулията е нещо съвсем друго.Тя образува нещо като голяма синкавовиолетова ,,ряпа"но над земята а се държи във въздуха само от своя корен в средата ,от страни излизат листа малко подобни на първите на зелките но със същия синкаво зеленикав и дори леко виолетов цвят.Яде се само ,,ряпата"(не зная как точно да го нарека защото не е грудка нито луковица а да кажем глава)след като листата почнат да завяхват

Много моля, не бъркайте едни растения с други. Гулията не прави плодове над земята. Те са под земята, като картофите. По - дребни са, но много са по количество. Не зная за какво растение ми пишеш, но плодовете на гулията, земната ябълка, Йер алмасъ, и както искате го наречете са под земята, както на картофите. 38 години живях в града, но си останах селянин, и се гордея с това. Познавам отлично какво е мащерка, жълт кантарион, риган, момина сълза, трънка, шипка,маточина и т.н. Можеш ли да ми опишеш разликата между маточината и дивата коприва? Селянина ги различава много лесно, ....  

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #4 -: 29 Септември 2012, 08:00:43 am »
Мечо пух, спорд мен и ти, и gargo2 сте прави, но говорите за две различни растения. Ти за земната ябълка, а той за алабаш. И на двете в различни райони казват гулия.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

meco puh

• Hero Member
« Отговор #5 -: 29 Септември 2012, 09:21:21 am »
Мечо пух, спорд мен и ти, и gargo2 сте прави, но говорите за две различни растения. Ти за земната ябълка, а той за алабаш. И на двете в различни райони казват гулия.
Да, сега нистина разбрах, че той пише за алабаш. Не знаех, че му викат гулия.

gargo2, извини ме, при нас гулията е съвсем друго растение.

Hobo

• Hero Member
« Отговор #6 -: 29 Септември 2012, 10:28:04 am »

Земна ябълка

Земна ябълка

Алабаш

Алабаш.

Мечо пух, от твоите и на gargo2 словесни описания прекрасно се вижда, че и двамата добре познавате алабаша и земната ябълка. Просто казвате гулия на различни растения, защото сте от различни краища на България. Вие поне знаете по една гулия, а при нас на нито едното не казват така и аз като дете дълго време съм се чудил какво е това чудо гулия, която често се споменаваше в книгите, които четях. А ги имахме и двете в двора. :D :D :D

Приветствам идеята на gargo2. Като за начало ще се включа скромно и ще засея няколко костилки от една слива с много едри, почти като кайсии големи плодове, които се цепят като праскови. Знам, че от костилка почти никога не се получават дръвчета със същия по качество плод, ашладисването му е майката, ама пък така и така имам запазени десетина костилки не пречи да пробвам. Ако порастат каквото и да родят все ще е от полза.

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #7 -: 29 Септември 2012, 12:49:14 pm »
Баба и на двете викаше гулия, макар че алабаша си е алабаш  :D . Това за засяването/засаждането всички трябва да го правим като сме в буша ;), кой с квото се сети - костилки сливи, джанки, череши, семки круша, ябълка, някоя билка или подправка. Всеки има нож, слънчево място защитено от вятър и да се събира водица и така. На десет, едно-две да се хванат, пак е файда, нищо че ще излезе различно дърво от това което сме сложили. После пък който може да ашладисва и той ще се разпише. Едно време хората чешми са правили из пущинаците, ей тъй да има някой да споменава след тях.

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
« Отговор #8 -: 29 Септември 2012, 13:13:24 pm »
Прекрасна инициатива!
Моля Ви, нека който е по-опитен, да сподели опит в овощарството като цяло!
Аз съм опитвал да посадя костилки като разсад в саксии на балкона и не стана. Неуспехът обаче го отдавам на това, че съм аджамия. В нета има малко информация, а няма кого да попитам. Кога е подходящо време за овошки?
@Hobo, Защо смяташ, че не става същото дръвче от костилка?

Човешкият мързел е двигател на прогреса!

Hobo

• Hero Member
« Отговор #9 -: 29 Септември 2012, 14:39:46 pm »
Като се засади костилка пораства некултивирано дръвче. Плода му е по-ситен, по-кисел от този, от който сме взели семката. За сметка на това некултивираното дръвче е много по-устойчиво на студ, суша и други природни трудности на които ще бъде подложено след поникване. На такива дръвчета още им казват дивачки. Дивачките, обаче, със своята устойчивост на въздействия са идеални подложки за облагородяване (ашладисване). Има и друго, че ако се вземе семка от ашладисано дърво от нея изниква дръвче със свойства и плодове много по-близки до подложката, отколкото до калема. Не знам защо, може би носи гените на подложката. Това от обща култура го знам. Не разбирам от овощарство. Предполагам хората със знания ще се включат с по-подробно и по-точно обяснение.

Знам, че сега е идеалния момент за засяване на костилки и семки (есента). Има един проблем с костилките и семките от купени от магазина плодове. Не знам облъчват ли ги, обработват ли ги с нещо или от стоенето в хладилниците, но много често те не поникват. Затова е по-добре да се събират от плодове, които ние лично сме откъснали от дърво. Да ги изсушим и запазим до есента, когато можем да засеем.

Другото, което мога да кажа е, че не всяко дръвче е подходящо за дадено място. Аз преценям какво може да се засее или посади по най-простия начин. Гледам какво има вече поникнало наоколо. Ако примерно видя слива, значи мястото е подходящо за тях, което не означава, че моята костилка непременно ще поникне, може да измръзне още зимата.

Ако все пак поникне, не всяко дръвче ще доживее да даде плод. Безброй са тези, които могат да ги унищожат докато са малки. Като се започне от животни, които ще ги изхрускат и се стигне до туристи, които ще ги отрежат за шишчета. Така, че абсолютно прав е Jordanov, трябва да се сеят много, за да излезе нещо накрая.

Във форума има хора, които владеят овощарството. Понеже сега е сезона за засяване, дали някой ще се наеме да напише една статийка като за пълни лаици като нас с emil? Кога точно, къде, как? С повече подробности ако може. Едно кратко ръководство за градския човек решил да направи нещо полезно, но незнаещ как. Мисля, че ще бъде много полезно.

emil

• Sr. Member
« Отговор #10 -: 29 Септември 2012, 15:08:21 pm »
@Hobo, Благодаря!
Семейството ми притежава вила с двор в тетевенския балкан от преди 45 год. Построена е от дядо ми. През пролетно-летния сезон родителите ми си живеят там. Земеделието не ни се отдава никак. Особенно на мен, дето мога да прескачам от София дотам само събота и неделя, и то не всяка. А по двора само трева и цветя растат. Поразмечтавам се за две лехи с домати, краставици и магданоз, но си е труд и ангажимент. Докато съм активно работещ ми се струва по-удачно овощарството. От местните хора обаче ми е доста трудно да науча нещо: било, че си крият мурафетлъците, било, че лошо и неясно обясняват. Ще трябва някоя книжка да си купя, щото започвам съвсем от нула.
Миналата година събрах огромно количество костилки от дренки, сливи, кайсии и праскови-по 0.5 л кофичка от всеки плод. Имах саксии с пръст, останаха ми от умрели цветя. Реших, че няколко филиза от костилките да поникнат, все е полза. Мислех, че на балкона е по-топло и по-сигурно, отколкото на открито.
Как едно стръкченце не поникна, да му се невиди! Пръстта ли е лоша, костилките ли са калпави, аз ли нещо не ги подготвих подходящо-резултатът беше тотален провал. Овощарството е наука и иска четене.

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #11 -: 29 Септември 2012, 18:54:03 pm »
Hobo добре го каза по-горе.

Между другото в нета е пълно с материали, примерно http://agronet.bg/     http://ferma.bg

http://градина.net  и т.н.

Има и тема за ашладисването тук в нашия форум http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php?topic=297.0

Ако човек е мераклия и не се отказва лесно - става, е може и не от първия път, но става.

Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

gargo2

• Full Member
« Отговор #12 -: 29 Септември 2012, 19:37:05 pm »
Благодарности Hobo!Тъкмо си помислих ,че без да искам съм отворил един спор дето да оспами идеята но всичко се изясни .Колкото по темата бих добавил ,че и орехови дървета се засаждат от орех(плод)Все пак трябва да сеем хубави орехи а не да разпространяваме костеливи.Може и да се научим да облагородяваме (ашладисваме)разни дивачки макар ,че признавам си съм пълен аматьор но това умение никак не е излишно да се овладее.Мисля ,че и културните кестени се отглеждат от засаждане на плод.Също така и трънки ,за киселия трън не зная но при възможност ще огледам около някой храст дали има млади самораслеци които да не са избили от корените=

emil

• Sr. Member
« Отговор #13 -: 29 Септември 2012, 20:01:43 pm »
...Между другото в нета е пълно с материали, примерно http://agronet.bg/     http://ferma.bg
http://градина.net  и т.н....
Аз подобни неща съм срещал, но информацията предполага, че четящия има поне начални познания и някакъв опит. Моят опит се изчерпва със засаждане на фиданка в двора, демек нищо.
...Има и тема за ашладисването тук в нашия форум http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php?topic=297.0.....
Тази тема я изчетох просто от любопитство. За мен това е висш пилотаж.
BTW  едно време в двора имахме ашладисана ябълка. Ашладисаха я, защото беше ялова. Ашладиса я някакъв местен майстор, познат на дядо ми. От дънера, на височина около метър присади три нови клона. Прихванаха се към дънера прекрасно, но ябълката пак не раждаше. Същият местен майсто разправяше, че на един дънер можело да се присадят различни плодови клони, примерно ябълка и круша или слива и праскова, защото били от едно семейство. Звучи интересно и екзотично, а дали е възможно: не знам. Като не съм виждал ми звучи малко като сюжет на Ал. Беляев.

meco puh

• Hero Member
« Отговор #14 -: 29 Септември 2012, 21:29:48 pm »
...различни плодови клони, примерно ябълка и круша или слива и праскова, защото били от едно семейство. Звучи интересно и екзотично, а дали е възможно: не знам. Като не съм виждал ми звучи малко като сюжет на Ал. Беляев.
Не съм никакъв специалист, но бих искал да те попитам:
От едно семейство ли са сливата и ябълката? Погледни семената и ми отговори. Слива и ябълка? Не и не! Слива и праскова, да. Ябълка и круша да! Ами вижте семената и преценете. не виждате ли някаква разлика?
Можем ли ние с Хан Ху от Виетнам да сме от едно семейство? Ами очи, лице, тяло и т. н. Няма ли разлика. Тогава казвам с Георгиев, Стефанов може, защото имаме прилики. Отговорете ми, каква е приликата между ябълката и сливата? Имааа ;D , плодове са. Ами приликата между мен и Виетнамеца е, че сме ЧОВЕЦИ ;D.