Автор Тема: Вместо само да берем нещо и да посадим  (Прочетена 7225 пъти)

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
Re:Вместо само да берем нещо и да посадим
« Отговор #15 -: 29 Септември 2012, 22:03:05 pm »
........Слива и праскова, да. Ябълка и круша да! ....
Това имах в предвид, но май се изразих неясно. Майсторът използуваше термина "калем" за присадката и твърдеше, че можело на един дънер да се присадят два вида плод от едно семейство, както са сливата и прасковата. От едно семейство са също ябълката и крушата. А че по семките се разпознава семейството не бях се сетил.
Колега Hobo, дали не е останала някоя стара книжка от родителите ти да и ударим едно фото? Май ще е полезно за доста от нас.
Относно земната ябълка: по тетевенско го ползуват само като градинско цвете и го наричат "Луд Тодар". Ще рече "Лудия Тодор", защото цветето расте буйно и нависоко. И аз го имам в двора, но не ми е хрумвало да видя има ли грудки. Ще проверя!
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

Phoenix

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 46
« Отговор #16 -: 20 Октомври 2012, 21:13:30 pm »
Цитат
Относно земната ябълка: по тетевенско го ползуват само като градинско цвете и го наричат "Луд Тодар". Ще рече "Лудия Тодор", защото цветето расте буйно и нависоко. И аз го имам в двора, но не ми е хрумвало да видя има ли грудки. Ще проверя!
Лудия Тодор и Земната ябълка са различни растения.Чувал съм, че Лудият Тодор е отровен, но дали наистина е така не знам.

Това е Луд Тодор

А това Земна ябълка

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #17 -: 21 Октомври 2012, 19:56:54 pm »
Включвам се и аз в темата.
Сливата (синя, бяла, джанка, афъзка или каквато и да е) се хваща лесно от семка. Така че ходейки сред храсталака, гората или полето можем да бучнем семка от тях в земята. Мисля по-добре да е цял плод, щото разлагането на месестата част ще даде ценни вещества на семенцето. Същото е с ябълката, крушата, черешата, кайсията, прасковата, дюлята и мушмулата. Това, според мен, може да става в късно лято и на есен. Дотук изброените плодове са предпочитани от мечката, като и от диви прасето и сърни. А защо да не добавим и шепа жито.
На пролет можем да бучнем на обичайните ни места за излет в земята семена от домат, чушка, тиква, картоф, царевица, боб, арпаджик и чесън (последния може и на есен).
Магданоз и джоджен май може почти през цялата година.
Дали ще оцелее нещо от семената е въпрос на шанс, но представете си, че към сухата супа, която си носите, добавите и стрък магданоз "собствено" производство, засят край чешма или извор.  ;)
За картофа и голията мисля могат да се сеят навсякъде напролет.
Не се взимай толкова на сериозно.

gargo2

• Full Member
  • Публикации: 121
« Отговор #18 -: 22 Октомври 2012, 18:21:11 pm »
Сладкия кестен също ще е добро дърво ако го развъждаме в по-топлите райони на страната.Смятам да опитам с няколко семена в чашки през зимата.Ако успешно почнат да се развиват ще им търся и подходящи места.Няколко орехчета също ще им правят компания та каквото стане.Набелязах си и от едно място да изровя хрян или в най-лошия случай ще купя от пазара.При успех след година две ще имам много материал за разселване.Ще ми се да пробвам и с джинджифил защото видях неколко жизнени коренчета да продават в тарелки макар ,че е доста скъп.

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #19 -: 22 Октомври 2012, 19:29:07 pm »
Gargo2 за джинджифила -  ако минаваш през този магазин там се продава на бройка. Можеш да огледаш и да си избереш, ако има коренчета с наболи пъпки. Цената е мисля между 4,50 - 6,50 за кг, но бройката излиза стотинки. Аз съм пробвал в саксийка. Тръгват, ама после изглежда ги "давя" от поливане. :(
Не се взимай толкова на сериозно.

gargo2

• Full Member
  • Публикации: 121
« Отговор #20 -: 23 Октомври 2012, 15:22:47 pm »
Благодаря за идеята .Ще опитам ако намеря.