Автор Тема: Не си правете парафинова печка!  (Прочетена 15758 пъти)

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Не си правете парафинова печка!
« -: 25 Октомври 2010, 16:06:46 pm »
Използвах почивните дни преди похода в Средна гора, на който аз така и не успях да отида, да експериментирам направата на парафинова печка. По план щях да я използвам за готвене и отопление на палатката, а докато топли и ще свети. Колко хубаво звучи на теория, но колко неудачно решение е това се убедих сам.

Парафинена печка, това е една кутия пълна с парафин, в нея фитил. Нещо като парафинена свещ, но по-мощно. Според теорията парафина е по-калоричен от пропанбутана. Обещаващо! Няма да описвам подробности какви конструкции пробвах. Всеки може да помоли Google за това като напише "wax stove".  Ето една примерна конструкция http://www.backpackinglight.com/cgi-bin/backpackinglight/candle_stoves.html , която изглежда така:


Теорията казва, че за да се запали парафина просто трябва да се изпари. Тоест парите горят. Течен парафин не гори. Започнах от конструкцията по-горе. Като за начало всичко беше добре. За фитил използвах велпапе, хартия от кашон, както е според оригинала. Бързо установих, че за да гори добре парафина иска много кислород. Направих нова конструкция, запалих и о, чудеса!!! Цялата повърхност на парафина гори с буен пламък. Половин литър вода завря за няколко минути. Колкото с газово котлонче. Дотук добре, но се явиха някои проблеми.

Първо докато правих експериментите и не бях оптимизирал конструкцията та да идва максимално кислород до печката така опуших кухнята и така я омирисах с някаква гнусна миризма, която отделяше пушещия горящ парафин, че определено очаквах брутална намеса на Хобка в моите научни занимания. Тя обаче не реагира, макар и видимо внимателно да наблюдаваше експериментите ми, правейки се на заета по някакво свое си дело. Усещах зоркия и поглед през цялото време. Насърчен от мълчаливата и подкрепа, продължих и както казах с подходяща конструкция успях да запаля цялата повърхност на печката и за 2-3 минути да кипна половин литър вода.

Това добре, обаче по никой начин не можах да я угася след като завря водата. Колкото повече въздух, толкова повече кислород и печката изригваше в пламъци също мощен оксижен, съскайки като разярен змей. Не загубих присъствие на духа, грабнах еднолитровото канче и захлюпих печката с него. Беше ясно, че пламъка е угаснал. Горд и доволен от мълниеносното и сполучливо решение от моя страна, изнесох печката на терасата и махнах канчето от нея. Пламък нямаше, но гъст пушек от изпаряващия се парафин за секунди опуши всичкото току що простряно на терасата пране. Е тук вече Хобка не издържа!

Както и да е понесох каквото ми се полага и реших така и така съм кипнал вода в канчето, я да спретна един чай в нея. Сложих от любимия ми, запарих и отпих. Абе гадно не се трае, обаче аз упорит, отпих няколко глътки. Вкусът беше ужасен. Водата се беше зверски опушила и придобила гадната миризма и вкус на парафина. В устата ми имаше вкус на пърлени виетнамчета, а стомаха ми се сви на топка още след първата глътка. Както и да е след много мъка оцелях. Какво ми беше не мога да опиша с думи, но със сигурност съм изглеждал много зле, щом Хобка проведе наказателната акция след опушеното пране по съкратената процедура, благоволение, което рядко получавам, а прането кротко сложи отново в пералнята.

На другия ден се посъвзех и тайно направих нова печка с фитил от тел навита на спирала. Вече бях изучил теорията и знех, че единствено важно е парафина да се нагрее до газообразно агрегатно състояние и да се запали. Затова и фитил от медна тел върши работа идеално и не се дави в разтопения парафин. Разбрах и защо така качествено се опуши прането предния ден. Ами след изгасяне на пламъка парафина продължава да се изпарява още няколко минути. От там и онази гадна миризма след като се изгаси парафинова свещ, която всеки е забелязал.

Този път бях изчислил фитила и имах устойчив пламък и никакъв пушек. Парафинената печка със сигурност би станала за отоплителна печка в палатката ако не беше тази гнусна, гадна, отвратителна миризма, която се отделяше през цялото време. Няма идея китайците какво са вложили в тези свещи, използвах китайски от магазина за 1лв, но след известно време в кухнята не се стоеше. Само можех да си представя какво щеше да е усещането в малката палатка след затопляне с парафинова печка.

И така изводите са следните. Вярно парафина е много калоричен, но не става за никаква практична бушкрафтерска дейност. Ако се готви на открито, храната ще поеме от гадната (и струва ми се отровна) миризма. За употреба в затворено помешение не бива и да се мисли.

Така печално за мен завърши експерименталния уикенд. Сега мисля да опитам вместо парафин да използвам пчелен восък. Съвсем теоретично, той се топи при по-висока температура и не се знае дали ще стане за нашите цели. Другия му дефект, според канадските другари бушкрафтери, е че миризмата на горящ пчелен восък събира като магнит всички мечки в радиус няколко километра. Една не много радостна перспектива ако се използва в Родопите, особено в района на Смолян.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

efond

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 24
Re:Не си правете парафинова печка!
« Отговор #1 -: 26 Октомври 2010, 18:24:05 pm »
Абе Хобо с тези теми в стил "направих си в НАС" нещата които говори за Стоян почват да се обръщат към тебе. Вземи сложи малко снимки поне. :D

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Re:Не си правете парафинова печка!
« Отговор #2 -: 26 Октомври 2010, 19:19:01 pm »
Какъв е смисълът от снимки когато парафиновата печка е напрактика неизползваема както в затворено помещение, така и на откrито. Това беше идеята на постинга, да не си хабят времето и други. Ако ти искаш сам да се убедиш в това, грамотно момче си, знаеш как да ползваш търсачката. Мрежата е пълна с конструкции и снимки на парафинови печки. Успех с експериментите! И не се прави на отворко!
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Bore zlatoto

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 8
Re:Не си правете парафинова печка!
« Отговор #3 -: 22 Март 2014, 16:14:59 pm »
Какъв е смисълът от снимки когато парафиновата печка е напрактика неизползваема както в затворено помещение, така и на откrито. Това беше идеята на постинга, да не си хабят времето и други. Ако ти искаш сам да се убедиш в това, грамотно момче си, знаеш как да ползваш търсачката. Мрежата е пълна с конструкции и снимки на парафинови печки. Успех с експериментите! И не се прави на отворко!

Парафина върши работа, но да си в навес на открито. Иначе той е с отровен пушек който съдаржа CO2 или същият дето излиза от ауспуха на колите и трабантчето... Искам да помогна с каквото мога. Аз оцелявам всеки божи ден на вън сред природата и съм видял доста. Просто работата ми е такава.