Оригиналната рецептата за
БИРЕНИ ПРЪЧИЦИ е от сайта receptite.com, добавена от eledra (Eli), източник: liveinternet.ru -bagira-2. Рецептата е:
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
250 мл бира
3/4 ч.ч. олио
1 ч.ч. сусам
1 ч.л. сол
1 с.л. сух зеленчуков бульон
10 г бакпулвер
500-600 г брашно
За овалване: едра сол, мак или сусам
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От продуктите се омесва меко тесто. Взема се по едно малко топче от тестото и се прави на пръчица с помощта на дланите.
Овалват се в едра сол, мак или сусам. Редят се в тавичка постлана с хартия. Пекат се на 180oС до бледокафяво.
По идеята от сайта се поднасят като мезе за бира.
След като опитах тези бирени пръчици, направени от моя позната и ми харесаха, хрумна ми дали тези пръчици ще са подходящи за бушкрафтърски цели. Не за мезе, а вместо хляб или сухар. Попитах колко ли може да са трайни тези пръчици. Познатата ми отговори, че щом няма в съставките яйце ще изтрае доста.
С малко семейна помощ реших да опитам какво ще се получи. Съставките при моя експеримент са същите като по-горе с тези разлики::
- бира по-малко - към 160мл
- без 1 ч.ч. сусам в тестото
- без 1 с.л. сух зеленчуков бульон
- сложих в тестото млян черен пипер, червен пипер едро смлян и смлени сминдух, ким, кимион, кориандър.
Първо се смеси брашното с подправките. После се добави олиото и накрая бирата. Пръчиците бяха с различно
ф и дължина. Имаше и някое мини геврече.
Овалването стана в смес от ленено семе и сусамено семе.
Опекоха се за около 30мин при предварително загрята фурна на 180 градуса по Целзий.
Ето какво се получи:
Вкусът е като на хляб. Усеща се и аромат на бира. Ако ще се правят за бирено мезе - или сол трябва да се сложи повече или да се овалят и в едра сол.
Средния размер беше е този:
Направих дисекция на една пръчица и ето как изглежда отвътре:
С цел експеримент колко ще бъде трайността на бирените пръчици, заделих една малка част. Тя ще се съхранява при офис условия опакована по следния начин:
Експериментът продължава.