Автор Тема: Бирени пръчици подходящи за бушкрафтърски цели  (Прочетена 2719 пъти)

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
Оригиналната рецептата за БИРЕНИ ПРЪЧИЦИ е от сайта receptite.com, добавена от eledra (Eli), източник: liveinternet.ru -bagira-2. Рецептата е:
Цитат
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
     250 мл бира
     3/4 ч.ч. олио
     1 ч.ч. сусам
     1 ч.л. сол
     1 с.л. сух зеленчуков бульон
     10 г бакпулвер
     500-600 г брашно
За овалване: едра сол, мак или сусам

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От продуктите се омесва меко тесто. Взема се по едно малко топче от тестото и се прави на пръчица с помощта на дланите.
Овалват се в едра сол, мак или сусам. Редят се в тавичка постлана с хартия. Пекат се на 180oС до бледокафяво.

По идеята от сайта се поднасят като мезе за бира.
След като опитах тези бирени пръчици, направени от моя позната и ми харесаха, хрумна ми дали тези пръчици ще са подходящи за бушкрафтърски цели. Не за мезе, а вместо хляб или сухар. Попитах колко ли може да са трайни тези пръчици. Познатата ми отговори, че щом няма в съставките яйце ще изтрае доста.
С малко семейна помощ реших да опитам какво ще се получи. Съставките при моя експеримент са същите като по-горе с тези разлики::
     - бира по-малко - към 160мл
     - без 1 ч.ч. сусам в тестото
     - без 1 с.л. сух зеленчуков бульон
     - сложих в тестото млян черен пипер, червен пипер едро смлян и смлени сминдух, ким, кимион, кориандър.

Първо се смеси брашното с подправките. После се добави олиото и накрая бирата. Пръчиците бяха с различно ф и дължина. Имаше и някое мини геврече.
Овалването стана в смес от ленено семе и сусамено семе.
Опекоха се за около 30мин при предварително загрята фурна на 180 градуса по Целзий.

Ето какво се получи:

Вкусът е като на хляб. Усеща се и аромат на бира. Ако ще се правят за бирено мезе - или сол трябва да се сложи повече или да се овалят и в едра сол.

Средния размер беше е този:

Направих дисекция на една пръчица и ето как изглежда отвътре:

С цел експеримент колко ще бъде трайността на бирените пръчици, заделих една малка част. Тя ще се съхранява при офис условия опакована по следния начин:

Експериментът продължава.
Не се взимай толкова на сериозно.

gargo2

• Full Member
  • Публикации: 121
Re:Бирени пръчици подходящи за бушкрафтърски цели
« Отговор #1 -: 27 Септември 2012, 18:11:02 pm »
Чудесна идея!Мисля ,че ще се формоват по-лесно ако са в по-голямо количество ако на машинка за месо се постави фунийката за пълнене на суджук само ,че малко стеснена например с подходяща вложка или пък се разтилат като лист дебело правоъгълно тесто и се режат с намаслен нож на ивици а после се овалват по отделно.

gavra74

• Full Member
  • Публикации: 200
Re: Бирени пръчици подходящи за бушкрафтърски цели
« Отговор #2 -: 28 Февруари 2014, 13:27:11 pm »
какво стана с експеримента? това е полезно нещо - не само за навън
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
Re: Бирени пръчици подходящи за бушкрафтърски цели
« Отговор #3 -: 28 Февруари 2014, 14:37:12 pm »
След втория месец ги ядох. Още съм жив - значи трябва става.
Не се взимай толкова на сериозно.