Автор Тема: Т. нар. "работни" обувки.  (Прочетена 6801 пъти)

iradew

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 13
Т. нар. "работни" обувки.
« -: 11 Декември 2011, 15:10:08 pm »
Насочил съм се към този тип обувки за планина за през зимата. Загледах се в няколко сайта и ми изглеждат свестни за парите си. Това метални бомбета подплати, грайфери, импрегнирани... Та да питам по-старите бушкрафтъри, стават ли подобни обувки, някой ходил ли е нагоре и какви впечатления има?

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
Re:Т. нар. "работни" обувки.
« Отговор #1 -: 11 Декември 2011, 19:55:04 pm »
Работните обувки стават за планина но имай впредвид че са тежички . Като избираш обувки гледай да се с карбоново или пластмасово бомбе и пластина че са по леки .

BazilVenceslas

• Full Member
  • Публикации: 175
    • Туристическо дружество "Сърнена гора"- Стара Загора
« Отговор #2 -: 11 Декември 2011, 21:27:01 pm »
По-добре си земи едни кубинки, освен ако тея работните не са ти безплатни от някъде.
Другото кат го е казал.
Екипировката не прави туриста, само помага!

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
« Отговор #3 -: 11 Декември 2011, 23:27:35 pm »
Ако си много богат и имаш излишшни пари, опитай с маркови. Аз лично не съм ги опитвал, ама мноого се фукат с тях.

cat

• Sr. Member
« Отговор #4 -: 12 Декември 2011, 01:56:32 am »
Мечо ми като си направиш минавката да купиш  вече ти остава само да се фукаш .

hr.zlatarev

• Full Member
  • Публикации: 114
« Отговор #5 -: 18 Декември 2011, 20:38:57 pm »
Според мен така наречените "работни" обувки в повечето случаи носят идеята да осигурят комфорт на "работното" място тоест не са предвидени за по-продължителни преходи - подметки, прегъване при ходене, подръжка на глезена и други такива изисквания характерни за "туристическите" или "бойните"/кубинки/. Отгоре на всичко основния внос на работни обувки у нас е от Албания или Турция, така че съм скептично настроен за качествата им. Но с "едно но ум" винаги може да се пробва и резултата да се окаже достатъчно добър предвид и доста по-ниската им цена...
П.П. Усиленото /твърдо/ бомбе едва ли е от полза освен ако се спънеме в някой пън..

Пламен

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 26
« Отговор #6 -: 18 Януари 2012, 22:34:24 pm »
Колеги, ако някой е ходил  с "кубинки" и с "работни" може ли да каже как е сцеплението при ходене по скали? При нас е варовик и като се навлажни ( даже и от мъгла ) става много хлъзгав. На работните обувки подметките много "найлонови" ми се виждат.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #7 -: 18 Януари 2012, 22:53:32 pm »
С армейски кубинки сцеплението е добро, а по мокри скали е по-добро отколкото с вибрамови подметки на модерни туристически  обувки. За работните е трудно да се каже еднозначно, защото има различни видове подметки, зависи какви ще използваш.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Пламен

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 26
« Отговор #8 -: 18 Януари 2012, 23:04:49 pm »
Аз само с кубинки ходя вече много години, но вече трудно се намират производство до 92 г.
Та се оглеждам за заместител.

Hobo

• Hero Member
« Отговор #9 -: 18 Януари 2012, 23:22:39 pm »
Ти искаш сравнение между кубинките и работните обувки. Извинявай, аз не ти разбрах точно въпроса. Но наистина подметките при работните обувки варират много, а и аз нямам много опит с тях. Може би някой ще може да посочи конкретен модел работни обувки чиито подметки да имат добро сцепление или още по-добре ако може да разкаже квалитетно за различните видове подметки на работните обувки, а ние да си направим нашия избор. За мен също е интересен този въпрос.

mrw8

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 30
  • България
« Отговор #10 -: 19 Януари 2012, 16:26:35 pm »
Аз работя по разни сонди и там тези обувки са задължителни, а и постоянно газим в разни флуиди. Гледате от долу на подметката да пише oil/acid/slip resistant. Аз лично нося български, струваха 45 лв, иначе ни носят разни словенски и словашки пак за около тия пари. Гледайте кожата да е по-дебела и за туризъм няма нужда от метална пластина в подметката или в бомбето. По тоя повод, един път един от механиците стъпи в един канал, обувката се изкриви на 90 градуса и ръба на бомбето му счупи палеца на крака. Много е важна кожата, тъй като повечето са с една тънка кожа и за нула време се къса. По-леки са от кубинки, поне така аз мисля.

cat

• Sr. Member
« Отговор #11 -: 19 Януари 2012, 17:23:28 pm »
http://www.olympsafety.com/zashtita-na-krakata/boti/3855-s2-p7010075/   
Неискам да правя реклама на конкретния магазин но тия обувки са хубави продават се без  пластина .

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
« Отговор #12 -: 19 Януари 2012, 20:53:50 pm »
Абсолютно всички работни обувки които имат метално бомбе имат на ходилото или метална пластина или кленка от няква пластмаса.Само най евтините боклуци които са трето качество нямат даже и бомбе и са от гадна изкуствена кожа.
don't waist your time for searching all those waisted years

Hobo

• Hero Member
« Отговор #13 -: 19 Януари 2012, 21:23:49 pm »
Не е така. Има работни обувки за работа при различни условия. Съответно те са с различна защита на краката. Има модели, които се произвеждат без бомбе и пластина, само с бомбе или с бомбе и пластина. Има стандарти за кои работни места каква защита трябва да имат обувките. Съответно са маркирани с различни букви, които показват каква защита имат. Например O, S1, S2. Може да се види в интернет за точните означения. Има ли букава S в маркировката, това означава, че поне бомбе има. Според мен обувките за туризъм не трябва да имат бомбета. Даже е вредно. Затова защита О са нашите обувки. Отделна тема е кои са масло, киселинно и плъзгащо устойчиви.

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
« Отговор #14 -: 20 Януари 2012, 14:07:29 pm »
Не е така. Има работни обувки за работа при различни условия. Съответно те са с различна защита на краката. Има модели, които се произвеждат без бомбе и пластина, само с бомбе или с бомбе и пластина. Има стандарти за кои работни места каква защита трябва да имат обувките. Съответно са маркирани с различни букви, които показват каква защита имат. Например O, S1, S2. Може да се види в интернет за точните означения. Има ли букава S в маркировката, това означава, че поне бомбе има. Според мен обувките за туризъм не трябва да имат бомбета. Даже е вредно. Затова защита О са нашите обувки. Отделна тема е кои са масло, киселинно и плъзгащо устойчиви.
4 години работих за Диадора и нямаше нито един модел работни обувки без бомбе и пластина.
Направих запитване до Palltex за означението на буквите

Значението на знаците е :

S1 – вградено предпазно бомбе издържащо до 200 J

S1P – вградено предпазно бомбе издържащо до 200 J, в подметката пластина

S3 – непромокаема кожа с вградено предпазно бомбе издържащо до 200 J, в подметката пластина.

Предполагам 0 е за докторските чехли които нямат бомбета.
Иначе материала за ходилата на една фирма е един и същ , и на калъпа на които се отливат въпросните ходила е написано дали са киселинно и масло устойчиви,и така независимо какво ще отлееш излиза въпросния надпис
don't waist your time for searching all those waisted years