Автор Тема: Брадвата - този древен инструмент  (Прочетена 75346 пъти)

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
Re: Брадвата - този древен инструмент
« Отговор #135 -: 09 Септември 2013, 21:17:55 pm »
 ;D Аз против шведските брадви нямам ясно ми е че са хубави, обаче да си купиш брадва и да я ползваш само да се снимаш с нея си е как да ви кажа все едно да вземеш презерватив и да си го ползваш сам . Вече в ножарските форуми не пиша но често ги чета и падам от смях как била наточена брадвата направо бръснела, ми тя и тъпа да е няма значение само седи и събира прах .

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
« Отговор #136 -: 09 Септември 2013, 21:25:58 pm »
;D Аз против шведските брадви нямам ясно ми е че са хубави, обаче да си купиш брадва и да я ползваш само да се снимаш с нея си е как да ви кажа все едно да вземеш презерватив и да си го ползваш сам . Вече в ножарските форуми не пиша но често ги чета и падам от смях как била наточена брадвата направо бръснела, ми тя и тъпа да е няма значение само седи и събира прах .
Прав си cat, за какво ми са 10 костюма и 20 вратовръзки, ако ще живея на Екватора в Африка. Да, ще ги гледам и ще се радвам, че ги имам. И това, докато умра гол, с един парцал на дупето и отпред.

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #137 -: 09 Септември 2013, 22:22:59 pm »
Препоръчвам на Cat спешно да продаде Щил-а и да мине пак на Дружба(първите модификации). 

И двете се водят моторни резачки, нали така?  Би трябвало да режат еднакво добре.

Или пак ще опрем до лафа - "Къде е Лом, къде е Лондон?"   
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #138 -: 10 Септември 2013, 05:52:29 am »
За където са конструирани Дружба и Урал си работят перфектно със Щил там просто неможе да се работи . КО54 да ти кажа аз досега с Дружба съм работил няколко пъти само а иначе Урал е не от първите модели още ми се търкаля в гаража и доста съм рязал с него има си и положителните страни тая машина .

ko54

• Hero Member
« Отговор #139 -: 10 Септември 2013, 08:43:50 am »
Дано тези от Щил     не четат този форум, щото те едва ли знаят, че тяхната продукция не може да бачка в суровите руски условия.

Ще ти спрат гаранцията на Щил-а одма, така да знаеш. И пак ще се мъчиш с Урала и с неговите "положителни качества".  :D

Относно твоите 25 кубика дърва за цепене - предлагам да не мъчиш зетя с тая тъпа брадва, а да му купиш нещо подобно. Тогава с чиста съвест ще си пиеш ракията отстрани и ще даваш ценни указания.  ;D

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #140 -: 10 Септември 2013, 20:04:54 pm »
Като стана въпрос за цепене на дърва да питам дали някой е ползвал подобен клин (кама):

А тук може да се види как стара автомобилна гума може да ни е полезна при цепенето на дърва.

П.С. Ако има желаещи да споделят опит и някои трик, admin може да оформи цепенето на дърва  в отделна тема. Сигурно ще е полезно за начинаещите и неопитните.
Не се взимай толкова на сериозно.

ko54

• Hero Member
« Отговор #141 -: 11 Септември 2013, 08:47:10 am »
Брадвите и клиновете са като дупе и гащи. Тук им е мястото, според мен. 

Мавруд, баш такива многоъгълни ...уйници не съм ползвал.

Когато се налага да се боря с усукани и чекористи дърве, ползвам обикновен метален или дървени.  Имам 1 метален, много древен, който обикновено не е на това място, където ми трябва в момента. А дървените ги правя на място от подръчен материал(обикновено ясен).

Тази форма на клин е интересна, но ми се струва, че е само за нарязани "стандартно" дърва, като на втората снимка. Т.е. подходяща е за напречно цепене. Ако обаче се цепи надлъжно по-дълго дърво или изкоренен вече дънер, тая форма май няма да е много подходяща. Вероятно ще "запецва" и трудно ще се изважда заради четвъртитата форма. За втория случай май стандартният плосък клин си е най-подходящ.

При случай ще се сдобия с такъв клин и ще пробвам на практика как е. Може да се окажат полезни.
А къде се продават?

samotniq valk

• Full Member
  • Публикации: 119
« Отговор #142 -: 11 Септември 2013, 09:49:14 am »
Препоръчвам на Cat спешно да продаде Щил-а и да мине пак на Дружба(първите модификации). 

И двете се водят моторни резачки, нали така?  Би трябвало да режат еднакво добре.

Е, Лом не е Лондон, но пък е Малкия Париж ;)
Гледам нещо се заформя спор, та да се включа и аз.
За Щил не знам, но имам братовчед, който някога работеше като секач в Коми. Та той ми е казвал, че в онези условия Хускварната сдала багажа и се наложило да се вадят от складовете старите Урали. Доколко е вярно не знам, но пък не виждам причина да ме е излъгал.
Миналата година с един пич от другия форум правихме експеримент. Той дойде на село с неговата брадвичка на Хускварна, да ми помогне с разчистването на гората в двора. Аз бях с брадва дело на неизвестен ковач. Някъде по-горе из темата съм й качил снимка, забита в един пън до купчина дърва. В сечене и кастрене българската брадва се представи по-добре. Тогава някои казаха, че сме сравнявали различни типове брадви, заради разликите в размера - нашенската беше с по-дълга дръжка и по-голям режещ ръб.
Сега същата работа - сечене и кастрене върша с една брадвичка, която взех на символична цена от един чичка, който по пазарите продава вехтории. И няма никаква особена разлика между нея и брадвето на Хускварна. Една и съща работа я вършат горе долу еднакво.

бай кольо

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 36
« Отговор #143 -: 11 Септември 2013, 10:38:00 am »
Благодарение на колега от друг форум, любимата ми стара руска брадвичка с феноменалната цена от 3,59 рубли, вече има ецвано острие и нова дрешка. Фала на такъви колиги, както се казва...  ;)

ko54

• Hero Member
« Отговор #144 -: 11 Септември 2013, 15:57:10 pm »

Е, Лом не е Лондон, но пък е Малкия Париж ;)
Гледам нещо се заформя спор, та да се включа и аз.
За Щил не знам, но имам братовчед, който някога работеше като секач в Коми. Та той ми е казвал, че в онези условия Хускварната сдала багажа и се наложило да се вадят от складовете старите Урали. Доколко е вярно не знам, но пък не виждам причина да ме е излъгал.
Миналата година с един пич от другия форум правихме експеримент. Той дойде на село с неговата брадвичка на Хускварна, да ми помогне с разчистването на гората в двора. Аз бях с брадва дело на неизвестен ковач. Някъде по-горе из темата съм й качил снимка, забита в един пън до купчина дърва. В сечене и кастрене българската брадва се представи по-добре. Тогава някои казаха, че сме сравнявали различни типове брадви, заради разликите в размера - нашенската беше с по-дълга дръжка и по-голям режещ ръб.
Сега същата работа - сечене и кастрене върша с една брадвичка, която взех на символична цена от един чичка, който по пазарите продава вехтории. И няма никаква особена разлика между нея и брадвето на Хускварна. Една и съща работа я вършат горе долу еднакво.

Виждам, че някои не четат темата внимателно. Затова по-долу слагам изводите от 1-ва страница на тази тема(само за тези, които не четат, а просто пишат). Обърнете внимание на последната т.4 от изводите(дата 26 Ноември 2011, 09:07:59 am):

..."И какво излиза накрая? Ами следното:
1. Стоманата, от която се правят брадвите на Грансфорс Брукс, Ватерлингс, Хултафорс(Хулт Брукс), Хускварна(Ватерлингс) е една и съща - шведска, най-вероятно L6. Много добра стомана, с ниски примеси на сяра и фосфор, затова си позволяват лукса да ги закаляват до 57-58 по Рокуел.
2. Грансфорс Брукс изпипва финиша на брадвата по-добре от другите, слага клеймо на определен ковач и качва естествено цената. За пример пък друга шведска фирма Cegga - съвсем ги излизва като външен вид, и цената е съответната. Т.е. ръчният труд е скъп и това рефлектира яко върху крайната цена. Но по функционални показатели - няма никаква разлика - една и съща форма за съответните модели(по-точно - подобна форма с несъществени за работата нюанси), една и съща стомана, адекватни удобни дръжки от американски див орех(хикори).
3. Създалото се общо впечатление в цял свят относно превъзходството на Грансфорс Брукс над останалите марки се дължи само и изключително на по-добрата маркетингова политика на Грансфорс Брукс(за което свалям шапка на собственика на Грансфорс Брукс и Ватерлингс).
4. Нормално изкована и закалена циганска нашенска брадва от инструментална стомана У7, У8 или ресорна 60Г и т.н., ще върши същата работа, с не по-малка ефективност. Най ми е странно, че руснаците яко купуват ръчно изработени от техни ковачи брадви с профил и форма като нашите цигански(даже има опашка и чакат по 6 месеца http://talks.guns.ru/forum_light_message/189/584895-m16210017.html), а ние си ги пренебрегваме, според мен незаслужено. Говоря за наистина изкованите от читава стомана цигански брадви, а не летите от чугун брадви и брадвички, или изковани от арматурно желязо, масово предлагани по нашенските пазари и магазини..." 

(26 Ноември 2011, 09:07:59 am) 

Относно резачките - Cat е нашият корифей във форума по този въпрос.

Аз просто констатирах, че той реже с Щил, а не с Дружба(или Урал).

Демек, пие си "Метакса 7 звезди", но упорито твърди, че "Слънчев бряг" е по-читав:D

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #145 -: 11 Септември 2013, 16:26:51 pm »
.... При случай ще се сдобия с такъв клин и ще пробвам на практика как е. Може да се окажат полезни.
А къде се продават?

Ko54, не знам подобни клинове да се продават тук.

Златния клин се казва Roughneck Wood Grenade. Виж тук и тук или търси в google и youtube.
Червения е Torpedo ™ Wood Splitting Wedge. Инфо тук.
Определено и двата клина не са за надлъжно, а за напречно цепене на нарязани дърва за огрев.
Макар, че не ползваме дърва имах намерение да си поръчам на ковач една четириъгълна пирамида, подобна на тези клинове, ама се разводниха нещата.

За надлъжно цепене са ми останали в наследство 2 клина. До колкото знам трябва да са в комплект 3 броя - голям, среден и малък. Дедото цепеше с тях чворести дървета за ракията. Мисля първо забиваше малко най-големия, на към поне 50см от него средния и на още толкоз един секач вместо малък клин. Удряше ги последователно и дървото се цепеше. (Може и да бъркам). Аз вече като по-дърт съм пробвал веднъж и много ми хареса, ама нямах чук голям. Клиновете имат и назъбвания, да не излизат лесно при удар по съседния. Ще ги снимам при първа възможност, ако не са ми ги откраднали.
Не се взимай толкова на сериозно.

ko54

• Hero Member
« Отговор #146 -: 11 Септември 2013, 16:33:16 pm »
Ясно, благодаря за линковете! 

ko54

• Hero Member
« Отговор #147 -: 11 Септември 2013, 16:52:19 pm »
Благодарение на колега от друг форум, любимата ми стара руска брадвичка с феноменалната цена от 3,59 рубли, вече има ецвано острие и нова дрешка. Фала на такъви колиги, както се казва...  ;)

Колега бай кольо, а има ли я споменатата цена "3,59 рубли" щампована на главата на брадвето?
А и други някакви обозначения има ли?

Предварително благодаря!

бай кольо

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 36
« Отговор #148 -: 11 Септември 2013, 18:36:59 pm »
:o Любимата ми "руска" брадва се оказа... българска!
Така умират илюзийте....
Означенията са: 3ТАСС а под него Ц. 3.83 лв. 

ko54

• Hero Member
« Отговор #149 -: 11 Септември 2013, 19:05:38 pm »
Ясно, благодаря!

(Попитах, защото формата на главата ми се видя по-скоро немска(ГДР), а не руска или съветска).