Автор Тема: Брадвата - този древен инструмент  (Прочетена 75369 пъти)

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
Re: Брадвата - този древен инструмент
« Отговор #120 -: 08 Септември 2013, 09:09:14 am »
Демек, искаш да дойдем за тестове и нашите остри брадви да заприличат на тази твоята на снимката по-долу? Мерси, однако!  :D

Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #121 -: 08 Септември 2013, 11:27:52 am »
Ако ги дадем да ги тества зетя може . Идеята е да ни нацепите дървата  :P .

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
« Отговор #122 -: 08 Септември 2013, 13:22:34 pm »
... Идеята е да ни нацепите дървата  :P .
Лесна работа, на комшията вчера нацепихме 4 човека 10 кубика за 4 часа(не е майтап, истина е). Действуващите лица Gergoff ги познава. Ама после имаше голямо замезване. То пък замезване без алкохол не върви.
Остава да обещаеш отрупана маса. :P ;D ;D ;D

ko54

• Hero Member
« Отговор #123 -: 08 Септември 2013, 19:26:41 pm »
По проект на небезизвестният Лес Страуд Wetterlings произвеждат модификация на своя Карпентер, наречен "Les Stroud Bushman Axe".

Няма да си кривя душата - много ми се вижда симпатична и функционална, поне на картинка. Съчетание на брадва и чук - полезна комбинация.
Само цената не ми харесва - 149 долара(150 в Амазон).

Параметри: Тегло на главата - около 730 грама, дължина на режещия ръб - 86 мм, дължина на дръжката - 550 мм. Общо тегло - около 1 кг.

Друго ми прави впечатление - отворът за дръжката е оформен не по технологията на Карпентера(припокриване), твърде е заоблен и ми се струва(ама не съм сигурен), че e drop forged, а не hand forged.

Освен това правият клиновиден скос без ясно изразен вторичен такъв ме навежда на мисълта, че Страуд е искал да съчетае качествата на брадва за сечене и брадва за цепене, т.е. някаква универсалност.
Дали е прав, ще покаже времето. Засега има малко информация за реални тестове, макар, че такива все пак има - http://rockymountainbushcraft.blogspot.com/2012/12/review-survivorman-les-stroud-bushman.html

Снимките по-долу са взети от горния линк...

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #124 -: 08 Септември 2013, 20:20:33 pm »
Мечо тя поканата е за собствениците на така наречените витринни брадви

ko54

• Hero Member
« Отговор #125 -: 08 Септември 2013, 21:30:47 pm »
Май някой се опитва да се хебава с хебалниците?! 

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #126 -: 08 Септември 2013, 22:11:04 pm »
По проект на небезизвестният Лес Страуд Wetterlings произвеждат модификация на своя Карпентер, наречен "Les Stroud Bushman Axe".

Аз съм много скептично настроен към всякакви разработки на нароилите се напоследък бушкрафт експерти известни най-вече от телевизионния екран. Като имам в предвид колко бавна е еволюцията на един нож и колко още по-бавна на брадвата все ми се струва, че красивите им модели са по-скоро предназначени за витрините на ножоманите и брадвоманите. Тези изглежда никак не са малко щом производителите не пропускат да изкарат някой лев от тях. Народа, който реално ползва брадва, е по-добре да се придържа към доказалите се класически модели, за да е сигурно, че няма да си даде парите за нещо красиво, но нефункционално или неизползваемо.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
« Отговор #127 -: 08 Септември 2013, 22:46:23 pm »
Мечо тя поканата е за собствениците на така наречените витринни брадви
Значи ние с тези, сме декласирани:
И аз да покажа моите брадви.

Четвъртата не мога да я намеря ;D, понататък ще я покажа ;).
Само едната има нещо като щемпел. И трите са от 1900 и не знам коя война :-\. От дядо ми спомен ;).

ko54

• Hero Member
« Отговор #128 -: 09 Септември 2013, 07:38:07 am »
Мечо Пух, и аз имам бая такива, стари и яко работещи там, където няма парно. Супер са.

Но да се отрича красотата - това вече е прекалено!

Въпрос към Cat и Hobo  - що не ходите в гората с дядовите си костурки, ами ходите с Викторинокси?  Костурките също режат, и то доста добре. 

Шведските ковани брадви са като живи, сякаш имат душа, няма две напълно еднакви, всяка има своя неповторима красота и индивидуалност. Като жените в богат харем. Ама де тоя късмет? 

Само цената хич не ми харесва. Затова имам само 1 Wetterlings, уви.   

P.S. Да не си помисли някой, че съм рекламен агент на шведските брадви? Два пъти уви, не съм.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #129 -: 09 Септември 2013, 11:08:57 am »
Никой не е против шведките. ;D Спор няма, читави са от всякъде. ;D Ама много станаха дизайнерите напоследък. Опасявам се, че брадвите ги чака същото извращение, което се направи с ножовете. Света тотално е освирепял да печели без значение от какво и как.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #130 -: 09 Септември 2013, 12:24:18 pm »
Ко, не бях минавал отдавна през Женския пазар, ама оня ден имах това удоволствие. Гледам твоите приятели - самоковците, предлагат брадви със заварен към главата солиден предпазител на сапа. Та си викам, сигур пак си им давал някакви указания ?

ko54

• Hero Member
« Отговор #131 -: 09 Септември 2013, 13:45:36 pm »
Ко, не бях минавал отдавна през Женския пазар, ама оня ден имах това удоволствие. Гледам твоите приятели - самоковците, предлагат брадви със заварен към главата солиден предпазител на сапа. Та си викам, сигур пак си им давал някакви указания ?

Тоя път не съм аз. Честна пионерска. 

gale

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 22
« Отговор #132 -: 09 Септември 2013, 13:48:57 pm »
Определението витринни изобщо не прилича на "шведките".Ако има такива по витрините,то е според отношението на собственика към тях.Няма изобщо да сравнявам качества /между "шведки "и "циганки"/,защото няма смисъл.Най- малкото някой помирисвал ли е,как мирише "Гранфорс брукс"-една много известна шведка.За циганките знаем ,как миришат... :D

ko54

• Hero Member
« Отговор #133 -: 09 Септември 2013, 14:30:31 pm »
Мерси, gale, че ми напомни за Gransfors Bruks.

Пуснали са интересна историческа брадва, като нашите балкански, водят я "Ранна европейска брадва", някъде към началото на XII век. Даже се опитват да твърдят, че е Северноевропейска.  Като я гледам, отвсякъде си е като нашенските(балканските), даже правата дръжка е с обратно насаждане. 

Обаче, цената е като за шведи/шведки, т.е. тук вече съм напълно съгласен с тях, че е за северноевропейски джоб - 265 евро чисто, без доставка.

Колега jordanov, дано тия юнаци от Самоков не се усетят, че ще вдигнат и те цените.  :D

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #134 -: 09 Септември 2013, 17:18:08 pm »
Да вдигат, за всеки влак си има пътници 8) Аз ако трябва, пазарувам от Вторични. Саповете не са ми проблем, дърва имам достатъчно.