Автор Тема: Походна аптечка за обикновени бушмени лаици  (Прочетена 18557 пъти)

Bezizvesten

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 30
Re:Походна аптечка за обикновени бушмени лаици
« Отговор #30 -: 29 Август 2011, 15:53:54 pm »
Приемам поста за ракията като другарска шега :)

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #31 -: 29 Август 2011, 17:17:58 pm »
Има си хас! С удоволствие забелязвам, че числото на хората с чувство за хумор във форума се е увеличило. Все пак, в интерес на истината, при зимни походи едно канче греяна на огън ракия с мед си е почти лекарство, макар, че аз лично предпочитам медицински коняк - обаче от онзи от военния резерв, който едно време сменяхме 1 бутилка за 2 бутилки Плиска.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

samotniq valk

• Full Member
  • Публикации: 119
« Отговор #32 -: 29 Август 2011, 18:36:01 pm »
С цялото ми уважение към лекарите, но в гората поликлиника ли ще отваряме с тези списъци с лекарства? Аз и имената им не мога да кажа, какво остава да запомня кое за какво се ползва. Дайте нещо по-простичко, като за лаици. Пък и не смятам, че е нужно да се носят толкова много лекарства. Нещо обезболяващо, малко превъззочни материали и толкова.

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 351
« Отговор #33 -: 29 Август 2011, 19:03:01 pm »
течен аналгин ако нямаш алергии, зиртек /противоалергично/, спирт, йод /браунол по добре/, марли, бинтове, лепенки.
а още.... планинска застраховка, елементарна над средното здравна култура и як гъз.
п.п. и да се ходи здрав, а не с врастнал нокът или дрискащ и драйфащ като за световно примерно :)

EXeCuTiOnER

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 84
« Отговор #34 -: 02 Септември 2011, 15:58:56 pm »
Ако търсим нещо просто, в казармата отдавна са го измислили. От кръста нагоре - аналгин, от кръста надолу - аспирин. Два хапа, няма как да не се запомнят. Друг е въпроса, че няма да ти свършат никаква работа отвен при главоболие и темпертура.
Тази аптечка не е за места, където цивилизацията е на един гъз път и не е за походи с по една-две нощувки. Тази аптечка и за дълги преходи далеч от цивилизацията. Ако ще е за палатка за една вечер и без аптечка ще оцелееш, най-малкото, че няма да си на такъв терен, че да ти отнеме часове да стигнеш до здравна служба.
Всеки може да живее в цивилизацията, номерът е да оцелееш извън нея.

EXeCuTiOnER

• Jr. Member
  • **
« Отговор #35 -: 02 Септември 2011, 16:00:37 pm »
Иначе, ако ще бягаш към града, няма смисъл да вземаш антибиотик. То докато стигнеш зъболекар няма да е подействал, да не говорим, че в някой случаи и самият зъболекар ще може само антибиотик да ти изпише.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
Re:По&
« Отговор #36 -: 02 Септември 2011, 17:07:22 pm »
След като трима специалисти единодушно одобрихте списъка няма как ние да не го харесаме. :D И моята първа реакция беше като на Самотния Вълк "Абе много хапове, много нещо, то трудно даже за запомняне". Но щом казвате, това е. Мен ме притеснява друго. Доста от лекарствата се продават само с рецепти. Може ли списъка да се преработи така, че да включва минимум и то само консумативи и медикаменти, които се продават свободно в аптеките? Не става дума как да се заобиколи закона. Въпроса е принципен. Или ако някой знае къде се регламентира изписването на рецепти с цел зареждане на аптечки нека сподели.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

samotniq valk

• Full Member
  • Публикации: 119
« Отговор #37 -: 02 Септември 2011, 21:51:19 pm »
Е, на мен мисълта ми беше точно да такива ситуации и походи в България. Ако тръгна из тайгата, ще съм самоубиец, ако не послушам съвет на доктор и не се оборудвам с подходяща аптечка.

Bezizvesten

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 30
« Отговор #38 -: 06 Септември 2011, 21:09:37 pm »
За тайгата ще ти трябват още доста неща :) а повечето илачи, които са дадени или се ползват веднага когато има нужда, или въобще не се ползват :)

EXeCuTiOnER

• Jr. Member
  • **
« Отговор #39 -: 07 Септември 2011, 21:45:59 pm »
Рецепти ще ви трябват за антибиотици и антихипертенцивни медикаменти (за високо кръвно). То тия дето пият вторите си имат и рецепти за тях, а те самите не са задължителни за аптечката при пациенти без такова заболяване. Миналата година купих урбазон без рецепта, а аналгетиците и Н2-бклокерите си вървят свободно. Също и тия против порвъщане и диария се продават без рецепти. Ако не приличате на наркомани, никоя аптекарка няма да ви откаже спринцовка и игла.

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #40 -: 11 Февруари 2012, 14:25:21 pm »
Ето един интересен походен комплект от братушките. Списъка ТУК

В сайта има и друга интересна информация, приятно четене.

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #41 -: 11 Февруари 2012, 20:28:41 pm »
В написаното по-горе или е пропуснато или не виждам БИВАЧНО ФОЛИО или SURVIVAL SHEET или EMERGENCY FOIL BLANKET, употребявано при измръзване или топлинен удар.

За него е писал vanjo в   Хипотермията -вечният враг

За третиране на рани, изгаряния, травми, остри възпаления на кожата може да се прочете за балсам "Спасатель" форте (Rescue Ranger).

Аз го ползвам от 2г.
Не се взимай толкова на сериозно.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #42 -: 11 Февруари 2012, 22:53:30 pm »
За третиране на рани, изгаряния, травми, остри възпаления на кожата може да се прочете за балсам "Спасатель" форте (Rescue Ranger).

Искам да обърна внимание, че се продават няколко вида Спасатель. Има за рани. Има за мускули и стави. Последния мирише на тигрова мас и опаковката, както и тубичката са малко по-големи от показания. Мавруд е показал крема за рани. Освен това има и няколко вида, които съдържат и сребро. Така, че преди купуване за определена цел най-добре е консултация с фармацефт.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #43 -: 12 Февруари 2012, 01:15:27 am »
На снимката се виждат раниците на участниците. Мисля че братушкие са се разделили с някои глезотийки в това число и миларовото фолио. Списъка със задължителните вещи за всеки участник не е малък.

gargo2

• Full Member
  • Публикации: 121
« Отговор #44 -: 23 Септември 2012, 19:51:56 pm »
Поздравления на всички и благодарност за ценните съвети.Иска ми се и аз да съм полезен и за това ще ви препоръчам при ставни болки и схващания в кръста и др един немски масажен гел с дяволски нокът и евкалипт,,KRAUTERHOF"(А е с 2 точки отгоре но не се сещам как да го напиша).Мисля ,че няма да е проблем да го намерите .Струва около 6лв.(ако не е поскъпнал) Многократно ме е спасявал от мъчителните ставни болки .Малко е обемист за походна аптечка но си струва носенето както и крем ,,Здраве"  при претривания ,изгаряния ,изпръхвания на кожата от студ и вятър.