Автор Тема: Качеството на градската чешмяна вода  (Прочетена 5455 пъти)

GOART

• Full Member
  • Публикации: 126
Замисляли ли сте каква вода пием в СиФилизаСиятЪ?
Купих си кана БРИТА и за 1 месец, нямате си на представа какво се филтрира от чешмяна вода :o , да не говорим за хлора на който мирише ужасно.
След това си направих ескперимент и един месец наливах вода от една балканска чешма,....
оказа се много по-чиста от питиейната вода която пием и за ,която плащаме по-скъпо,
отколкото да кажем кубик вода струва в Близкия Изток.
Три неща никога не се връщат обратно: време, дума, възможност.
Три неща никога не трябва да се губят: спокойствие, надежда, чест.
Три неща са най-ценни в живота: любов, убеждения, приятелство!

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
Качеството на градската чешмяна вода
« Отговор #1 -: 26 Март 2011, 11:34:59 am »
и за 1 месец, нямате си на представа какво се филтрира от чешмяна вода
Тва много ме заинтригува.Можеш ли да снимаш филтара след като го използваш.
don't waist your time for searching all those waisted years

GOART

• Full Member
« Отговор #2 -: 26 Март 2011, 15:14:38 pm »
и за 1 месец, нямате си на представа какво се филтрира от чешмяна вода
Тва много ме заинтригува.Можеш ли да снимаш филтара след като го използваш.
Мога , но вече не съм в БГ, като си дойда....а тук също си купих такава филтрираща кана и ще сравня с БГ водата как е след месец.

LIC

• Full Member
  • Публикации: 154
« Отговор #3 -: 27 Март 2011, 16:18:54 pm »
Бе Вие се шашката какво има в каната с водата, защото вероятно не сте разчаствали водопроводна сиситема  ;D Това като оффтопк, но ако на някой му се занимава да хване един тръбен ключ и да отвори някое коляно примерно в апартамента си. Бих ви предложил и от градската система, но е наказуемо и се води тероризъм/не се знае какво ще сипеш вътре/ Та аз съм виждал. После малко е трудно да се абстрахираш и да почнеш да пиеш чешмяна вода  ;D
Но аз така си поддържам имунната система здрава!

Meze

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 40
Re:Качеството на градската чешмяна вода
« Отговор #4 -: 07 Април 2011, 20:23:03 pm »
Така си е, в моя блок хем системата е с полипропиленови тръби, веднъж като пуснах чешмата някакво слузесто нещо се изсипа от чучура като сопол. За това предпочитам да си налея минерална вода от някой от изворите. Интересно че приятелката ми пие само чешмяна вода и смята минералната вода която аз наливам за мръсна и пълна с гадории и един вид "неистинска минерална вода"  ???

gargo2

• Full Member
  • Публикации: 121
« Отговор #5 -: 05 Октомври 2012, 11:32:38 am »
Може човек да се поупръжнява и в самоделно пречистване ,преваряване особено ако го е хванало разстройство и не бива да пие богата на невидими гадинки вода.Съществува и метод за пречистване чрез замръзяване но проблема на всички методи е ,че отнемат време ,място(ако ви е крайно ограничено)а и за по-големи количества са по-трудно приложими.Колкото до това какво се въди из водопроводите то в наше време и подпочвената вода от някои естествени чешми е под въпрос ако изтича да кажем от склон който е застроен...Дори минералната вода от източници в населени места които все повече се разрастват и уплътняват все повече ще е под въпрос защото тази вода преди да излезе от извора е била някога на повърхноста и все някъде е влязла под земята. А ако там вече не е гора или чисто пасище а се излива каналната вода на бляскави вили и хотели?

gavra74

• Full Member
  • Публикации: 200
« Отговор #6 -: 07 Ноември 2012, 16:55:41 pm »
Аз си я пия без проблем... Ама добавям и таблетка Calgon  ;D
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

Митко

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 12
Филтриране на вода от чешмата ?
« Отговор #7 -: 14 Декември 2012, 18:13:03 pm »
Здравейте, до преди година в къщи пиехме минерална вода, после жена ми спомена, че когато водата се съхранява дълго време в пластмасови бутилки в нея има по-голямо количество флуор? Който се отразявал зле на волевите функции. Аз съм си склонен към параноя, пък и мъкненето на вода ми беше писнало, та си купихме филтрираща кана Брита (също пластмасова ;D, но преливаме в стъклена) Хвалят ги насам натам, водата верно има по свеж вкус, но партоните са бая скъпи 15 лева и препоръчват да се сменя всеки месец, аз ги сменям по-рядко. Водата е чешмяна, от центъра на София. Пил съм вода от чешмата в Бнкя и там не бил ползвал никакви филтри, просто водата е супер свежа.
Ще се радвам да споделите опит по тази тема

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
Re:Филтриране на вода от чешмата ?
« Отговор #8 -: 15 Декември 2012, 00:13:25 am »
То хубаво да споделим, ама като няма опит. И аз съм от Софията и центрото, но чак филтри за чешмянката  :o, вярно редуваме от време на време минерална или трапезна, но това по скоро за гости разни  8) 

GOART

• Full Member
« Отговор #9 -: 15 Декември 2012, 19:58:58 pm »
След месец в филтъра на БРИТА/та , такива неща се наслояват от чешмяната вода, че си нямаш на идея каква пикня ни дават да пием. :o

Митко

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 12
« Отговор #10 -: 15 Декември 2012, 20:03:42 pm »
extremophile, как разбра? Трошене на филтъра?  :D, до сега не ми е хрумвало да го отворя да видя как е положението след употреба.

Admin

• Administrator
  • Jr. Member
  • Публикации: 29
« Отговор #11 -: 15 Декември 2012, 20:24:27 pm »
extremophile беше започнал подобна тема. Казваше се "Качеството на градската чешмяна вода". Слях ги двете теми, неговата и тази на Митко, в една.

GOART

• Full Member
« Отговор #12 -: 15 Декември 2012, 20:30:05 pm »
extremophile, как разбра? Трошене на филтъра?  :D, до сега не ми е хрумвало да го отворя да видя как е положението след употреба.
Отлага се мизерия отстрани, вижда се. Предполагам, че е различно в различните градове.

voyslavov

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 21
« Отговор #13 -: 01 Януари 2013, 19:26:55 pm »
Здравейте, до преди година в къщи пиехме минерална вода, после жена ми спомена, че когато водата се съхранява дълго време в пластмасови бутилки в нея има по-голямо количество флуор? Който се отразявал зле на волевите функции. Аз съм си склонен към параноя, пък и мъкненето на вода ми беше писнало, та си купихме филтрираща кана Брита (също пластмасова ;D, но преливаме в стъклена) Хвалят ги насам натам, водата верно има по свеж вкус, но партоните са бая скъпи 15 лева и препоръчват да се сменя всеки месец, аз ги сменям по-рядко. Водата е чешмяна, от центъра на София. Пил съм вода от чешмата в Бнкя и там не бил ползвал никакви филтри, просто водата е супер свежа.
Ще се радвам да споделите опит по тази тема

като химик искам да кажа, че съдържанието на флуор няма никакво отношение със съхранението на водата в пластамсови бутилки, самите бутилки са от PET (полиетилен терефталат), истина е, че в някой води има по-високи нива на флуор, Devin  е такава за това не е много добре да се пие дълго време само от нея, но дори и там не е в такава висока концентрация че да е опасен, при твърде високи концентрации може да предизвика проблеми със зъбите, предозирането с флуорид разрушва емайла на зъбите. А иначе съхранението в пластмасови бутилки си е гадно, във водата влизат разни други гадории от света на органичната химия.

universum

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 26
« Отговор #14 -: 17 Януари 2013, 23:54:41 pm »
Софиянци и родопчани могат да пият вода от чешмата.
При нас в източна България това е вредно за здравето.
Прекалено много хлор и слагат. В Русенско като мине през филтъра става приятна за пиене.
Във Варна не е така. Хлорът изчезва, но варовикът остава. Чакам да се изчерпи сегашния филтър и после се насочвам към такъв за варовита вода.