Автор Тема: Как да си наострите ножа бързо и ефикасно  (Прочетена 32552 пъти)

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
Re:Как да си наострите ножа бързо и ефикасно
« Отговор #30 -: 06 Май 2011, 09:10:27 am »
А аз държах Хултафорсите 1 час в оцет и станаха на цвят сиви, определено има полза от това, а и потъмняването остава на едно определено ниво и за доста време. Относно брадвите, специално се интересувах, явно има нещо друго, щото и Ветерлингс и Грансфорс Брукс, и Хускварна и Хултафорс правят този модел брадва със сканди заточка, а всички други модели са конвекс, включително тези за цепене/колун/. Нямам никакво основание да смятам, че шведите правят/заточват/ подозрително еднакво само този модел брадва ??? само от куртоазия, освен ако калъпите/формите/ за коване на брадвите не се правят на едно и също място.  ???  Ама тук говорим за заточка. Явно това е въпрос за дърводелци и реставратори по дърво, ще го задам в руските специализирани форуми, там има всякакви специалисти, а и много многознайковци.  :)
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
« Отговор #31 -: 06 Май 2011, 11:13:11 am »
и Хултафорс правят този модел брадва със сканди заточка, а всички други модели са конвекс,
:o откога имат брадви?Много съм изостанал,и къде може да се купи?
don't waist your time for searching all those waisted years

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #32 -: 06 Май 2011, 11:50:00 am »
и Хултафорс правят този модел брадва със сканди заточка, а всички други модели са конвекс,
:o откога имат брадви?Много съм изостанал,и къде може да се купи?

Даже 2 модела /800 грама и 1 килограм/ и 2 вида дръжки /права и ергономична/.

http://www.hultafors.co.uk/www/live/gemensam/iframe.aspx?TreeID=23980
виж раздел Axes и после Hultafors Axes

Обаче цените им са много солени, почти като на Грансфорс Брукс.  :'(
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

sika

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 82
« Отговор #33 -: 19 Февруари 2012, 11:14:23 am »
Здрасти Роско,
Мда, правилно си отбелязал за рапидната стомана. По-старите ножовки бяха закалени изцяло, а не зоново, така че острието можеше да си го направиш от която си част искаш, но по-новите (произведени от 1987год. насам) са вече със зонова закалка.
Относно силната корозируемост - тая корозира ама чак пък силно... Пробвай със ШХ-стомана (черупка от лагер примерно) - само докато ѝ произнесеш името на стоманата и е ръждясала :) За чупливостта мога да кажа същото - хубави остриета са, ама гледайте да не го изпуснете на земята, че отиде :) Точи се трудно, ама наистина трудно - обаче държи ряз за години напред!!! Между другото, това е единствения материал, който съм успял да заточа на 18 градуса (по 9 градуса на страна).

Най-лошото на тая стомана е, че тя просто не е обработваема в домашни условия. Всичките ми ножове от механична ножовка са hidden tang (щото не моеш да ги продупчиш!), правени с много шмиргел и много вода! Съжалявам, че ops от доста време не се е мяркал - той е гуруто на стоманите тука. Това, което съм чел за рапидните стомани е, че се закаляват на сложни температурни цикли и то на няколко пъти. След закаляване - за да отпуснете стоманата трябва да я нагреете на 450-480 градуса по Целзий за три или четири часа (не съм точно сигурен, пиша наизуст). За сравнение, стомана 4х13 спокойно можете да я сложите в домашната фурна на 250 градуса за 1 час и ще я отпуснете.
Извинявам се ,че се връщам така назад в темата но нека да вметна едно пояснение . Та когато говорим за ТО на рапидни стомани имайте в предвид ,че тези сложни термо обработки са нужни ЕДИНСТВЕНО когато целта на занятието е да направим отново ножовка ,а не нож.
Ножът от такава стомана може според мене да мине и с някъкъв по-общ метод на закаляване и отвръщане.
Поздрави.