Автор Тема: Моят бушкрафтърски нож  (Прочетена 54293 пъти)

stnenkov

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 26
Re:Моят бушкрафтърски нож
« Отговор #135 -: 24 Юни 2012, 22:59:35 pm »
Хайде и аз да покажа верният другар. Ножа е американец , стомана D2 , дължина 24 см, дебелина 4 мм , чирените са мое творение -текстолит , фул танг , ецвал съм го с мравчева киселина. Доказал се е , да ми е жив и здрав.
 Канииката завалийката и тя мое производство, в раните занаятчийски години, предстои  и преработка или направа на нова дрешка.
Бързай,защото Живота е прекалено кратък.

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #136 -: 25 Юли 2012, 09:02:04 am »
Сериозен D2-американец, неубиваем фултанг.

Само не разбрах как си се изхитрил да надраскаш острието при тая твърдост над 60 по Рокуел?
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #137 -: 12 Септември 2012, 13:39:02 pm »
Не се взимай толкова на сериозно.

stnenkov

• Jr. Member
  • **
« Отговор #138 -: 12 Септември 2012, 21:10:03 pm »
Ko54 днеска видях чуденката ти относно надрасканото острие, имаш набито око .  Явно имаш добра информация относно това острието, не видях някаде да съм споменавал че е 60 по Рокуел. Та както съм писал , че съм го ецвал, а драскотините са върху ецваното и са остатаци от магнезиева запалка, а ножа не е надраскан .

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #139 -: 13 Септември 2012, 08:35:27 am »
Ясно, мерси.

А колкото до твърдостта - 59-60 по Рокуел е най-често срещаната твърдост за D2. По-висока твърдост ми се струва, че ще прави стоманата крехка, особено при голям студ. 
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

stnenkov

• Jr. Member
  • **
« Отговор #140 -: 13 Септември 2012, 21:23:45 pm »
Аз да си призная , на студено не съм го ползвал . Зимата приспива на топло в канииката и почива, работата ми е такава , че зимата отсъствам , както казва съпругата , движа се със щъркелите. Та ползвам само по предназначение, за рязане , не съм привърженик на батонинг , копането и всички темподобни процедури несвойски за ножа,за това си имам други инструменти. Подържам го на бръснеща острота , само със шкурка 2500 водна,  трудно си губи тази острота, но не е невъзможно . Не съм се опитвал да го заточвам до острота да цепи косъм или на каиш , това което постигам на шкурката ми стига. Тип ловен нож е , малко тежък ми се струва ако трябва да се разфасова някое добиче , може и да поумори ръката, обаче това тепърва предстои да разбера. И накрая искам да потвардя ,че нож от тази стомана добре термообработена показва добри резултати ако се ползва по предназначение.

savate

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 6
Re: Моят бушкрафтърски нож
« Отговор #141 -: 01 Март 2013, 06:38:33 am »
http://savate.snimka.bg/hobby/enzo-traper-d2.727588
Моето верно траперче . ;)

GOART

• Full Member
  • Публикации: 126
« Отговор #142 -: 01 Март 2013, 09:12:23 am »
http://savate.snimka.bg/hobby/enzo-traper-d2.727588
А другите снимки  в албума от категория AIRSOFT ли са?
Три неща никога не се връщат обратно: време, дума, възможност.
Три неща никога не трябва да се губят: спокойствие, надежда, чест.
Три неща са най-ценни в живота: любов, убеждения, приятелство!

savate

• Jr. Member
  • **
« Отговор #143 -: 02 Март 2013, 06:37:09 am »
Категорично  НЕ ! Всичките  са  огнедишащи . Поздрави ! ;D

f(x)dx

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 13
« Отговор #144 -: 14 Май 2013, 12:39:30 pm »
Малко да раздвижа темата - няколко ножа, които ползвам /или разнасям/ в гората

Отгоре - Outdoor Edge Pocket Lite. Изключително удобен сгъваем нож. Острие 8 см., стомана АУС8, дръжка Г10, заключване бек лок, отваряне с една ръка.

Отдолу - Китайско копие на стария нож на Беър Грилс. Острие - 11.5 см., дръжка Г10, фултанг, стомана 440С. Изключително удобен и функционален нож.

Buck 655 Short Nighthawk
Острие 12.4 см, 5 мм дебело, стомана 420 НС, подчертано военна насоченост, но се справя чудесно в гората.
Особено е удобен, ако трябва да се секат и кастрят клони. Изключително лесно се заточва в полеви условия до бръснеща острота с ДЦ4 на Фалкнивен

Гербер Беър Грилс сгъваем

Острие - малко над 9 см., заключване бек лок, покритието на дръжката е някаква гума, която осигурява страхотен контрол и никакво приплъзване. Стомана - неизвестна. Най-вероятно нещо подобно на 440А или 440В. Ако някой ви каже, че ножовете Гербер от серията на Беър Грилс не стават за нищо, не му вярвайте. Много удобен, практичен и функционален нож. Отделен е въпросът дали си струва да се дадат 98 лева за него.

И разбира се: Victorinox Forester

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #145 -: 14 Май 2013, 13:25:19 pm »
И всичкото това  "дзелезо" на куп ли го носиш в гората  :o
Иначе готини ножета (на мен ми харесват), поздравления и много радост и ползи по време на походи и разходи.

f(x)dx

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 13
« Отговор #146 -: 15 Май 2013, 17:19:44 pm »
а да ве, на куп.
Ха-ха, да не съм катър  :D

Въртя ги - нося си по едно-две, според целта и задачите и както ми е кеф

Fat_Jim

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 58
« Отговор #147 -: 24 Май 2013, 23:37:19 pm »
Ето го и малкият ми спътник:

Това ми е основният нож и без него даже избягвам да излизам от къщи.

А ето го и големият:

Дължина на острието - 200 мм, дебелина - 3 мм. Падам си традиционалист. ;D
Това обаче не е бушкрафтърски нож. Това си е оръжие отвсякъде - и на излети е на кръста ми главно в качеството му на оръжие.

Наскоро се сдобих и с ето този грубиян:

Дължина на острието - 175 мм, дебелина - 5мм. Засега обаче не съм го водил никъде.

В.Й.Панайотов

• Jr. Member
  • **
« Отговор #148 -: 25 Май 2013, 13:59:36 pm »
Хубави ножове

ldsd69

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 5
« Отговор #149 -: 25 Май 2013, 18:24:48 pm »
Моят нож е Condor Bushlore.Преди години ходех с една "Муела".Но откакто купих "Кондора" съм с него на излети и разходки.Нося си като ЕДЦ един "син" Хултафорс и това е.Без брадвичка не ходя никога... ;)
http://ldsd69.snimka.bg/hobby/bushkraftbg.754622.30568410#