Автор Тема: "Зимно време с торбичка, лятно с абичка" - или кой какво облича за планина  (Прочетена 9562 пъти)

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
"Зимно време с торбичка, лятно с абичка"

Колко ли е изстрадана тази народна мъдрост и колко ли хора е спасила до сега? Аз я разбирам така. През зимата винаги си облечен добре, храна си носи, че в гората и планината няма да намериш. През лятото храна има навсякъде, но дрешка топла си носи, че може да замръзнеш посред лято.

А то какво се получава в наши дни. Гледам из планината шъкат едни хора. Нито облечени, нито с храна. Даже през зимата тръгнали с някакви дрехи дето да не се потят с тях докато ходят. Мембрани и всякакъв хайтек. То хубаво ама ако спрат да ходят? Колко време ще издържат преди да замръзнат?

Ще споделите ли кой как се облича и с какво конкретно. Отделно за лятно и зимно време?
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

ckaiyokar

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 26
Здравейте и от мен , отново :)
Още едно място в нета където да си губя времето.
Преди 3 часа проведох експеримент под душа с три рзлични якета.Това е част от подготовкато на похода ми Добрила-Ботев , който ще осъществя в петък 24 до неделя 26 септември 2010г.
И трите якета се представиха отлично.И трите са втора употреба общата им стойност е 10-12 лв.
Едното е на Капа , другото на НН-Хейли Хенсън , третото не знам но е нещо средно между ветровка и дъждобран.
За по около 2 мин под душа със студена вода на най силна струь нито едно не пропусна но най-комфортно ми бе с капата.Якетата облякох върху памучна тениска с дълъг ръкав от комплект тип "наполеонки".С капата освен че не се намокрих не почувсвах и студа на водата.С другите две не се намокрих но ми стана хладно.Но пък като тръгна ще имам и други дрехи.Голямото разочарование ми поднесоха едни панталони от 100% кордура с тефлон.Оказа , че на левия крачол от външната страна отстрани имат джобче без капак.Към края на втория тест от там влезе вода и в резултат левия ми крак бе мокър от над коляното до долу.При реални условия това означава и мокри обувки.Този панталон е горен.Обува се върху основния при нужда.Номера е 64 , а джобовета са рязани за достъп до джобовете на основния панталон.От ляво и дясно има странични джобове.Левия е слабата зона.Иначе не пропуснаха и капка.И трите теста провведох обут с тях.Ще се замиссля за запушването му.
Иначе смятам да взема някоя тениска с къс ръкав , някоя с дълог, риза , полар, елече с джобове и някое от якетета.Отдолу ще съм с "бойния" си трекерски панталон- нещо от 100% найлон но учудващо бързосъхнещо , леко и не мога да поввярвам но не спарващо и невероятно комфортно.Ще си нося и резервен панталон.Обувки- тип работни или кубинки.
Ще напиша как съм бил и какво съм преживял.Ако разбера как ще кача и снимки.

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
Лятно време ползвам следните дрехи:
Панталони - 100%  Найлон Jack Wolfskin разглобяеми крачоли, Milo модел Nito, и 2-та модела са бързо съхнещи и др подобни
Тениски - 100% памук, в багажа винаги имам и синтетични бързо съхнещи
Полар - 100% найлон 50гр или 100гр
Чорапи - бамбук или памучни, резервни CoolMax 1 чифт
Обувки ниски (тип маратонки)- от скоро със Salomon, до преди това  Raichle
Яке - Mitsubishi ползвам го целогодишно

zoso

• Full Member
  • Публикации: 117
Панталони - 100%  Найлон на Milo. Моделиа е бързосъхнещ и ветроустойчив.
Тениски - 100% памук, в раницата винаги имам още 2 също памучни
Полар - 100% найлон 50гр - 100гр
Чорапи - обикновени, 80% памук, 20% еластан. В раницата има два чифта
Обувки високи (имам слаби глезени) на Thimberland. Ходя с тях целогодишно, включително и на лов.
Яке - Salewa без поларена подплата за лято-есен
Яке с полар 100гр на Campus за зимата.

Освен дрехите в раницата задължително имам (и слагам на колената си) еластични наколенки и две ролки еластичен бинт по съвет на Кент.

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 351
През топлите сезони ходя с дънки или техния аналог камуфлажни панталони, отгоре фланелка памучна и за зор заман полар норд фейс на кръста. Наскоро открих един Бундесферски камуфлажен гащеризон /има ме по снимките в пътеписите/ много удобна дреха за есен и пролет. Обувки - кубинки за лято , Дакщайн за всяко време /оригинален австрийски/ и старите ми полу-официални кожени обувки български, /жълта кожа, много яки/  докато карам колата и за близки ходенеия.
А, да не забравя  и за джапанки се намира място в раницата. От онея лятите.  Не тежат. Ползват се и за плавници като се обуят наопаки във вирове и море ;)

webe

• Newbie
  • *
  • Публикации: 4
Някой да е запознат с трислойно обличане.Потърсете из гугъл и ще имате отговор на всички въпроси и за лято и за зима.Много има за обясняване ,затова не ми се пише.

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
Ми май сме чували ама може и да не сме що не вземеш да ни просветлиш малко . То туй трислойно обличане да не е потник плетена фанела и шуба отгоре от тия текезесарските с агнешката кожа много топли така .

torah

• Гост
Re:"Зимно време с торбичка, лятl
« Отговор #7 -: 29 Август 2011, 10:58:22 am »
За туризъм само дрехи и обувки с мембрана. Хубаво е да се знае, че и на най-скъпата обувка ако сложиш, памучен или хавлиен чорап, нещата пропадат, само специализирани термочорапи. Същото важи и за якета и панталони. Термобельото, зимно и лятно е задължително. Памука задържа влага и бавно съхне, затова не се препоръчва в туристическите облекла. Финната вълна и новите материи са материала подходящ за изработката им. Обещавам да спретна ревюта за туристическата ми екипировка. ;)

Предполагам, че тук мога да покажа снимки на част от туристическата /не казвам бушкрафтърска/ си екипировка. Качил съм летни и зимни дрехи и обувки. Големите зимни обувки заедно със снегоходките са в мазето, така че снимки зимата, имам доста джаджи електроники и остриета които не са тук. Има летни и зимни якета, стопери, полари, летни и зимни гащи, термобельо, чорапи и т.н. Всички дрехи са със съответните мембрани. Обувките са с гор текс, подметките са вибрам,само соломоните са с контра грип. Палатки, чували, котлони и т.н също не са тук. Ако някой иска по-точно да обяснявам за нещо нека пита, ако не здраве.
http://torah.snimka.bg/hobby/chast-ot-ekipirovkata-mi.617052.2480801

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
@torah За мен лично интерес е панталона на The North Face. Ако направиш едно ревю нема да се сърдя.
Поздрави.

samotniq valk

• Full Member
  • Публикации: 119
Наслушах, т.е. начетох се из тези форуми за "найлоните", ама пак не ми става много ясно с какво точно превъзхождат обикновените дрехи. Защо трябва да предпочета скъп панталон с нам си кви мембрани пред обикновен войнишки клин за три лева? Досега все със стари дънки или войнишки клин съм се мотал из полето, че и работа в жегата съм вършил, пък не съм имал проблеми.

torah

• Гост
Не трябва, карай с войнишкия. :)

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
Аз ще се помъча да обясня  ;D Мембраните и другите хай тек найлони са предназначени за хора дето 5пъти в годината отиват да вървят по маркирани еко пътеки из някой парк . За останалите дето се врем из тръни и къпини по грубо облекло трябва че да не се къса от драките .

samotniq valk

• Full Member
« Отговор #12 -: 29 Август 2011, 19:08:36 pm »
Мерси, Кат. И аз нещо такова си го представях. Като селско момче, някакси не можех да си представя да размахвам косата с хайтек найлон или да газя балур до пояс, че и отгоре с него. И у кукуруза нещо не го виждам. За драките пък съвсем. Май верно си е за маркираните пътечки.

torah

• Гост
Абе то тук стана като в лафа за индианеца с пишещата машина. :)

samotniq valk

• Full Member
« Отговор #14 -: 29 Август 2011, 19:16:26 pm »
Така де, нали сме индианци, чакаме големия бял мъж да ни обясни ;)