Автор Тема: Какво да гледаме при избора на съдове за готвене  (Прочетена 5398 пъти)

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
Тази статия е предназначена за хората, които възнамеряват да подменят своите съдове за готвене или да си купят нови. Предполагам всеки от нас се е чудил по едно или друго време какво точно да си вземе.  Тук няма да говорим за това какъв да е обема или броят им, а за това кой материал е най-подходящ за нашите нужди. Естествено голяма част от хората вече притежават някакви съдове за готвене (войнишки канчета, тенджерки и тн). Част от притежателите са доволни, други са свикнали с това което ползват а трети .....  И така съдовете за готвене се изработват от различни материали, които притежават различни свойства (тегло, здравина, разпределение на температура и тн. ) Описвам най-разпространените видове материали сътветно с техните (+/-).

Съдове от алуминий

+ Леки, лесно се нагряват, ниска цена
- Ниска здравина, трудни за почистване

Съдове от неръждаема стомана:

+ Здрави, лесни за почистване, 100% рециклируемост, приемлива цена
- Тежки

Съдове от анодизиран алуминий:

+ Леки, лесни за почистване, приемлива цена
- ниска здравина

Съдове от титан:

+ Много леки, здрави , лесни за почистване
- Нисък топло обмен, висока цена

Когато избирате своите съдове за готвене обърнете внимание и на начина на закрепване на дръжката, както и дали тя е с пластмасово покритие. Много полезна вещ  са „клещите“  за съдове.  Не забравяйте и наличието на капак спестява време за готвене, както и количеството гориво ако ползвате спиртник или газов котлон

Къде да намерим такива съдове?
В всеки един магазин за туристическа екипировка се предлагат различни марки и модели с различен обем, тегло и не на последно място цена. Разбира се и в огромно количество електронни магазини.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
Re:Какв
« Отговор #1 -: 25 Август 2011, 19:03:44 pm »
Наш колега бушкрафтър отвори тази тема в ТУРИСТИЧЕСКИ ФОРУМ. Понеже отговорих, а и ми се стори, че темата е интересна дублирам отговора си тук.

Колегата Mircho (Mchervenkov) питаше за мнение относно предимствата и недостатъците на съдовете и канчетата от титаний, алуминий и стоманените на фирмата 555. Ето какво му писах аз и ще ми е интересно да прочета и вашите мнения по въпроса.

Mircho, титаниеви съдове не съм ползвал и затова нищо не мога да кажа за тях. За алуминиевите и 555 мога да кажа сленото: Ако ще се позват за готвене предимството на алуминиевите съдове е, че равномерно се нагряват и храната в тях се готви по-бързо и не загаря. За сметка на това всичко сготвено в тях трябва бързо да се изаде или да се прехвърли в неалуминиев съд защото храната в алуминия се окислява. Там разните писания за алцхаймер при употреба на алуминиеви съдове мен не ме плашат защото това само се предполага. Досега, поне, не съм видял сигурни доказателства. Ако теб те притеснява ще си улесниш избора. 

Съдовете от неръждаема стомана каквито са тези от марката 555 се нагряват неравномерно и често загарят в най-нагрятите от котлончето места. Ако се готви на по-слаб огън това може да се избегне. Храната не се окислява в тях. Съответно може да се сготви вечерта и да стои през нощта в канчето. Сутринта само да се стопли преди ядене. В такъв случай, обаче трябва да имаш надежден похлупах, за да не я нападнат мишки и други гадинки.

Аз използвам българско войнишко алуминиево канче. От тези с форма на купа и тиганче към тях. Комплекта тежи 200 грама. 120 е канчето и 80 тиганчето, което ползвам и за капак докато се готви в канчето. Има много добра форма, която спомага за по-малък разход на газ или спирт ако готвиш на спиртник или газово котлонче. Също така благодарение на тази форма се мие много лесно. Идеален комплект за двама. В голямото канче се готви, а тиганчето се ползва освен за капак и за чиния за втория човек. Обема на канчето е 1.5 литра, съответно полезния обем за готвене е 1.2 литра. В краен случай става и за трима. Имам и 1л канче 555 с капак. Ползвам и него понякога, но предпочитам алуминиевото войнишко. Еднолитровото 555 е по-тежко, освен това заради формата си се мие по-трудно ако загори, а то загаря по-често от войнишкото. Като цена са от един клас. Войнишкото го купих за 3лв, а 555 за малко повече.

Ако говорим за канчета с които да се пие чай категорично съм за 555. Проблема на алуминия е, че много бързо се нагрява и изгаря устните при допир с тях. Напрактика с алуминиево канче може да се пие само полуизстинал чай. Този проблем го няма при стоманеното 555. Специфичната извивка отгоре на канчето спомага за бързото охлаждане и не изгаря устните при допир, когато е пълно с гореща течност. За самата течност и изгарянето от нея е друга тема. Това е от мен. Дано ти е от полза.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
Re:Какво да гледаме при избора на съдове за готвене
« Отговор #2 -: 27 Август 2011, 01:15:29 am »
Ние ползваме съдове от неръждаема стомана едно канче на 555 и

ето този комлект тежи 400г голямата тенджерка е 1,5л или повече, малката е около литър тавичката се ползва и за капак на голямата тенджерка канчето е около 200мл идеално е да си пиеш ракията в някой дълбок дол  :D. Доволни сме от него въпреки че за сам човек е големичък .

Hobo

• Hero Member
« Отговор #3 -: 17 Ноември 2011, 10:22:40 am »
Попаднах на интересна статия по въпроса със съдовете. Публикувана е в http://www.kak-da.com със заглавие Кои съдове са за предпочитане. За алуминиевите е написано това:

Алуминиеви съдове

Тези съдове са много по-леки от стоманените и емайлираните, отличават се със значителна здравина и не се повреждат от действието на резки температурни промени. Удобни и хигиенични са за приготвяне на храна, но при условие, че се използват правилно.
В тенджерите, изработени от листова алуминиева материя, е най-добре да се приготвят супи.
В летите, по-дебелостенни алуминиеви съдове от вторични алуминиеви сплави, каквито са тиганите, тенджерите за печене и др., могат да се приготвят задушени, печени, пържени и други подобни ястия, които са бедни на органични киселини.
Алуминиевите съдове и особено тези, изработени от алуминиеви сплави, се подават на разрушителното действие на готварската сол и на някои органични киселини (ябълчна, лимонена, вине-на, янтарна и др.), които се съдържат в повечето зеленчуци и плодове. В резултат на това действие корицата от алуминиев окис, която обикновено покрива повърхността на съда и го предпазва от корозия, се разрушава. Алуминият започва наново да се окислява и преминава частично в храната във вид на соли с органичните киселини. Това е нежелателно, макар че алуминият не притежава изразени токсични свойства. Ето защо в алуминиеви съдове не трябва да се държат кисело зеле, кисели краставички, туршии, солени саламури и маринати, а също и кисели компоти и плодови десерти.
Храни, приготвени в алуминиеви съдове, не трябва да се оставят да престоят в тях дори и един ден. Те трябва веднага да се прехвърлят в емайлиран, порцеланов, фаянсов или стъклен съд.
И още един съвет! След употреба алуминиевите съдове трябва
да се накисват във вода и да се измиват с мека четка или гъба.
Най-добре е да се измиват с боракс (1 супена лъжица боракс в 1 л. вода) или сода бикарбонат ( 1 чаена лъжичка сода бикарбонат в 1 чаша вода).
Черният налеп, който се образува по стените на алуминиевите съдове, се отстранява лесно, ако се изтрие с парче плат, натопено в оцет, и веднага след това се измие с гореща вода и сапун. Силно замърсените части на алуминиевите съдове се изтриват с пемза и сапун или с фини прахове за зъби (калциев карбонат преципитат, който се продава в
аптеките).

Алуминиевите съдове не трябва да се почистват с телени изтривалки, с шкурка или с телени четки, с калцинирана сода, с готварска сол, силни киселини (сярна, солна) или силни основи (сода каустик). Всички те разрушават защитната им корица от алуминиев окис и предизвикват усилена корозия на метала, вследствие на което съдовете бързо се износват.

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
« Отговор #4 -: 17 Септември 2012, 11:04:09 am »
Фантастичен метал е алуминият! Лек, топлопроводим, силно активен в химическо отношение, сплавява се лесно с разнообразни металоиди и метали, като магнезий, магний, хром, силиций, мед, манган и пр. Получените се подлагат на изкуствено стареене (закаляване) и са с повишена твърдост спрямо чистия алуминий, прехвърлят 70 HBr. Алуминият не корозира, а старее естествено и става по-твърд с времето. На практика е вечен. Страшно бързо се окислява и образува устойчив окисен слой по повърхността, който я предпазва от по-нататъшно химическо взаимодействие. Получените окиси са два типа: Алуминиев двуокис Al O2 и двуалуминиев триокис Al2 O3. Последното е съединение с твърдост, близка до тази на диаманта и се използува като абразив. Загледайте, почти всички опаковки на храни за от алуминиево фолио, какво да кажа за кеновете.
Алуминият се разтваря с натриева основа NaOH. Затова избягвайте да миете алуминиеви съдове в съдомиялна машина: неколкократно измиване ще доведе до ецване (малки кратерчета, язви) на повърхността, поради силните препарати, използувани в съдомиялната машина.
Честно казано, като гледам как разхищаваме алуминиевите отпадъци, имам чувството, че сме най-загубеното племе на света.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

gogo124

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 26
Re: Какво да гледаме при избора на съдове за готвене
« Отговор #5 -: 07 Август 2015, 14:22:35 pm »
Здравейте,може ли дам и помогнете с избора.Първо да попитам от статията която сподели Хобо до колкото разбрах, не може да се готви с сол в алуминиеви съдове?Примерно ако си готвя леща и искам да и сложа някакви подправки напри сол черен пипер и т.н. тази сол ще разядетова покритие и е опасно така ли?

Колкото до избора съм се спрял на тези съдове:
1.Войнишко канче.
2. http://www.decathlon.bg/turisticheski-sadove-s-nezalepvashto-pokritie-za-1-chovek-id_8270011.html
3. http://yakobg.com/outdoor/gazovi-kotloni-pribori-i-sdove/pribori-turisticheski-sdove-ognivo/aluminievi-sdove-pinguin-solo-alu.html?sort=p.price&order=ASC#.VcSh-bVULct
4.http://www.decathlon.bg/turisticheski-sadove-aluminievi-sadove-za-1-chovek-id_8308740.html

Цените в 1 срявнения с 2 и 3 тия са големи, но все пак вие сте експертите и по-опитнете, затова бихте ли ме насочили.Като предимството на варянт 2 с варянт 3 е че има дръжка, но пък варянт 3 е по-голям обем.

ПОздрави,Георги!

Hobo

• Hero Member
« Отговор #6 -: 07 Август 2015, 20:20:59 pm »
gogo124, аз ползвам от години едно алуминиево войнишко канче. Не съм забелязал до сега да има проблем със солта. Обаче я разсипвам възможно повече и веднага разбърквам. Предполагам, че предупреждението от статията важи ако солта просто се изсипе накуп с лъжицата. Тогава докато се разтвори във водата или яденето може да се получи тази корозия, за която пишат. При нормално солена течност както казах до сега не съм забелязал проблем.

Относно съдовете. Ако обема на войнишкото канче те устройва купувай и ползвай смело. Става за спиртник, газово котлонче и огън. Както казах от години ползвам такова. Много съм доволен и не мисля да го сменям с нещо друго докато не ми потрябва по-голям обем. От останалите, които си показал е въпрос на вкус и изискване към обема. Лично аз не бих взел това с  незалепващото покритие. Това покритие може и да е полезно за домашна употреба, но в полеви условия няма да просъществува дълго. Особено ако ползваш съдовете на огън.

gogo124

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 26
« Отговор #7 -: 07 Август 2015, 21:47:15 pm »
В такъв случай, ще взема войнищко канче предвид цената(5лв) и ще готвя в него, и допъулнително ще нося едно канче 10см 555 в което да съхранявам храната ако се наложи.
А да попитам ти от къде взе тази дръжка,защото е плюс понеже не се нагрява.

Поздрави!

П.П и кое е по добро това на 2 или 3 части?

Hobo

• Hero Member
« Отговор #8 -: 08 Август 2015, 20:35:24 pm »
Щипката (дръжката) ще я намериш в магазините за туристическа екипировка. Всъщност аз отдавна не я ползвам. Замених я с обикновен памучен парцал  ;D. Относно войнишкото канче. Предпочитам това с двете части защото има уши, на които съм сложил дръжка за окачване над огъня. Малко по-нагоре в темата има линк към описанието как съм го направил.  Иначе като съдове и двете са равностойни. Избора е повече въпрос на вкус.