Автор Тема: Съвет за палатка  (Прочетена 3155 пъти)

Fat_Jim

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 58
Съвет за палатка
« -: 07 Юни 2013, 19:01:50 pm »
Случи ми се нещо неприятно - откраднаха ми палатката. :(
При това - тази неприятност дойде едновременно с едно голямо охарчване. А в близките 2 седмици ще ми е нужна палатка.
Изправен съм пред следния избор: или за 40 лева да си купя някаква еднослойна 3-местна Daiwa, или за 15 лв. да - една купена в Англия двуслойна 2-местна, тунелен тип, неизползвана -не запомних марката, но не е използвана, защото рейките й са били забравени в Англия и... няма рейки.
Как да постъпя? Дали могат да се направят такива рейки?

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 351
Re: Съвет за палатка
« Отговор #1 -: 07 Юни 2013, 19:28:57 pm »
имам еднослойка може да ти я заема да свършиш работа. нали беше от варна.ако - да пиши на лични. / имам и рейки някви допълнително./ поздрави . васко.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #2 -: 07 Юни 2013, 21:57:42 pm »
Тунелните палатки са хубави, защото са доста ветроустойчиви, дъждоустойчиви  и при тях максимално добре се използва вътрешното пространство. Обаче без рейки на практика палатката е неизползваема. Рейки с подходящ размер може да се продават, но бих те посъветвал да не купуваш палатката преди да си намерил рейки.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Fat_Jim

• Jr. Member
  • **
« Отговор #3 -: 07 Юни 2013, 23:02:39 pm »
Благодаря на Кент и Мавруд, които ми писаха! Не знам получихте ли ми съобщенията - още не мога да се оправя с тия съобщения. :D
Хобо, разбира се, че първо ще потърся рейки - Мавруд вече ме насочи към едно място. :)
Някой обаче може ли да ми каже какво е "Ajungilak"?

Hobo

• Hero Member
« Отговор #4 -: 07 Юни 2013, 23:21:25 pm »
Ajungilak беше норвежка фирма произвеждаща спални чували. Фирма с добра репутация и добри отзиви за продукцията и.  Нямам личен опит  с техни продукти., но вече и те се произвеждат в Китай  Доколкото знам сега е купена от Mammut, но все още се продават и стоки с тази търговска марка.

Малко от историята на фирмата:
http://www.inov8.au.com/compass/ajungilakhistory.html

Fat_Jim

• Jr. Member
  • **
« Отговор #5 -: 08 Юни 2013, 14:30:11 pm »
Купих я.
Е, много е хубава - не можах да се въздържа. :-[
От една страна - излезе, че е триместна.
От друга - това значи, че ще трябва да си купя 2 или даже 3 комплекта от по 5 рейки. Не са никак евтини.
От трета (щото светът е триизмерен) - принципът й за разпъване се оказа изключително лесен.
Първи алтернативен вариант: Купувам си 2 евтини еднослойки и напасвам рейките им за моята.
Втори алтернативен вариант: Намирам прът от фибростъкло с дължина 7.5 метра - и от него стъкмявам рейките. Въпросът е къде да намеря такова нещо във Варна? :-\ 

Hobo

• Hero Member
« Отговор #6 -: 08 Юни 2013, 16:01:54 pm »
Честитио, със здраве да си я ползваш! Сигурен съм, че можеш да я направиш дори по-добра отколкото е била. Ако е зор за следващите две седмици и не намериш през това време рейки по-добре вземи назаем палатката от Кент, а ако неговата ти идва малка, мога да ти пратя една триместна еднослойка за тези две седмици. После ще ми я върнеш. Мисълта ми е да не се харчиш спонтанно и емоционално за китайски палатки само заради рейките.

Пиши във форумите. Предполагам, че доста хора имат скъсани или прогорели от слънцето еднослойни китайки, от които можеш да купиш само рейките. Виж и по строителните складове, както и железарските и градински щандове на хипермаркетите.. Също се огледай за дуралови тръбички. За съжаление тези, които се продават в Практикер са меки, но тук там се намират тънкостенни и жилави дуралови тръбички. С тях ще стане професионално изпълнение. Въобще не бързай. Търси бавно и качествено. ;D

Реално погледнато като за начало може да скърпиш положението и с рейки от пръчки. За триместна палатка дъгата е доста голяма и ще стане с жилави пръчки. Ако те затрудни снаждането на секциите на рейките сподели тук. Ще го изкоментираме.

Fat_Jim

• Jr. Member
  • **
« Отговор #7 -: 08 Юни 2013, 23:59:51 pm »
Благодаря за пожеланията, Хобо! :)
Разбира се, че ще я направя добре! Просто днес в магазина за туристически принадлежности се присетих, че и да си купя комплекти рейки, все едно - ще ми се наложи да ги режа. А щом така или иначе ще режа - то ще първо ще разгледам какви пръчки предлагат в хипермаркетите и рейките от магазина остават последен вариант. На първо време Кент ми обеща рейки от съдрана еднослойка - ще видя какво мога да направя с тях, но предполагам, че за нощувката след десетина дни ще имам прилична палатка.
Истински важната работа с нея обаче ми е към средата на юли, когато с 12-годишния ми син планираме 3-4 дневен тематичен бушкрафт-излет: "Бащи и синове". :)
Засега сме само двамата и приемаме всякакви бащи и синове в компанията си. ;)

Fat_Jim

• Jr. Member
  • **
« Отговор #8 -: 10 Юни 2013, 23:46:06 pm »
... и едно голямо БЛАГОДАРЯ на Кент, който ми помогна за две от трите дъги! :)
Палатката ще стане муцка! :)

Fat_Jim

• Jr. Member
  • **
« Отговор #9 -: 16 Юли 2013, 19:59:37 pm »

;D
Всъщност, по-скоро е двуместна.
Горния слой го сложих малко накриво, все пак - за пръв път я разпъвам. :-X 
Кент ми хариза една стара еднослойка с по една нацепена рейка на всяка от дъгите. Излезе, че за моята палатка трябва да отстраня точно по една рейка от всяка дъга - и двете дъги над входовете залепват.
За централната дъга си купих една нова еднослойка от продавалника за 20 лв. За беля - този път дъгите бяха около 20 см по-къси. Честно да си кажа - домиля ми да режа едната дъга, за да снаждам с другата. И то - заради някакви си 20 см. Все пак - еднослойка, едноместна, ама... нова. За да не постъпвам джелатски - направих снадка от стоманена тръба ф8, вкарах я в крачето на рейката и увих мястото на свързване с армиран изолирбанд. Свързването се получи изключително здраво. Отдолу набих един винт за краче.
Така имам две палатки - двуместна двуслойка и едноместна еднослойка. :)

Gergoff

• Full Member
  • Публикации: 101
« Отговор #10 -: 16 Юли 2013, 20:09:35 pm »
Браво! Явно не си "вързан" в ръцете. :)
Блажен да е този, който няма какво да каже, но въпреки това мълчи!

Hobo

• Hero Member
« Отговор #11 -: 16 Юли 2013, 21:01:23 pm »
Много добре е станала. Със здраве да си ги ползваш и двете и да разказваш! Кент винаги е помагал на съфорумниците, стига да е могъл.

P.S.Нацепените рейки не ги хвърляй. Преди време съм стабилизирал нацепена въдица от бамбук. Навярно и за рейките ще стане технологията. Бандажирам здраво с копринен конец (или дебела рибарска корда) навит върху сцепеното като еднослойна бобина и отгоре мажа с лак. Ако нацепения участък е малък може да набиеш парче алуминиева тръбичка отгоре точно върху сцепеното.