Автор Тема: Парцалчето - верният помощник  (Прочетена 1338 пъти)

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
Парцалчето - верният помощник
« -: 10 Април 2013, 13:11:23 pm »
Години наред за походната кухня използвах специална щипка за съдове. С труд я намерих в магазина и много и се радвах. Вършеше ми идеална работа и мислех, че без нея няма да мога. Докато един ден я забравих в къщи. Позачудих се как ще се справя без нея и се сетих, че на село никой не ползва такива щипки. До всяка печка има по един парцал и с него се предпазват ръцете от горещите съдове и даже когато се повдига капака на тенджерата, за да се разбърка. На масите още и още там не се ползват хартиени салфетки. Слагат парцалче от памучна тъкан. Хлябът завит в месал издържа без да мухляса много по-дълго спрямо каквато и да е друга опаковка. Бързоразвалящи се салами също издържат най-дълго завити в памучен парцал. Сланината не гранясва дори през лятото ако е завита в такъв парцал. Като седне човек на поляната може да си го постели вместо покривка на тревата и да си нареди храната върху него. С помощта на парцалчето може да се свали от огъня каквото и да е без да се изгорим или опарим. И още, и още...

Защо тогава всички купуваме специални щипки за съдове? Мъчим се някак да хванем канчето с клещите на мултитула. Ако ги забравим изпадаме в паника, а не се сещаме за парцалчето? Според мен всичко това е от клипчетата и сайтовете в интернет. Такова ползват там, такова и ние. А защо не си спомним традициите? Сигурно бабите ни и дядовците все с мултитулове боравеха и щипки за съдове.

Доволен съм, че забравих щипката на оня излет и се наложи да помисля. Така преоткрих парцалчето. Удобно, полезно, мултифункционално и евтино, може да се каже без пари! Вече е неотменен спътник и достоен член на походната ми кухня и не излиза от мешката. А щипката? Не знам... не помня къде я оставих. Отдавна не съм я ползвал, но не ми и липсва щом парцалчето е с мен.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
Re: Парцалчето - верният помощник
« Отговор #1 -: 11 Април 2013, 14:30:03 pm »
Ми на село откак се помня до всяка печка и на всяка маса имаше поне по две кърпи, баба им казваше отрепки. И сега си има, ама понеже не я обичам тая дума и съм наредил да се казва просто кърпа.

Иначе за горещите съдове ползвам работни ръкавици. Това когато съм в режим бушкрафт . 8) Когато съм в режим оцеляване си ползвам носната кърпа дето е в джоба.

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
Re: Парцалчето - верният помощник
« Отговор #2 -: 12 Април 2013, 10:16:21 am »
................................
Доволен съм, че забравих щипката на оня излет и се наложи да помисля. Така преоткрих парцалчето. Удобно, полезно, мултифункционално и евтино, може да се каже без пари! Вече е неотменен спътник и достоен член на походната ми кухня и не излиза от мешката........
Hobo то кърпата е като шала  8)