Автор Тема: Лумени, повече Лумени и максимум Лумени  (Прочетена 2484 пъти)

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
Лумени, повече Лумени и максимум Лумени
« -: 18 Декември 2012, 14:00:41 pm »
По повод на запитване на един колега за избор на фенер за подарък и последвалите постове реших да "хвърля" светлина за нещо важно за самите хора. Човешкото зрение има своите специфични особености и възможности. Всички знаем или сме чували реплики от сорта този модел е 500 лумена или 350 лумена има найсе режима на светене и "далекобойност" +1хх метра, но дали това е най-важно всъщност ? За да сигурни търговците, че ще ви приберат парите ви омайват и  добавят параметри като:

• водоустойчивост;
  • удароустойчивост;
  • тактикъл дизайн;
  • рънтайм

Но на гадните клиенти тоест ние, това не стига, "искаме" още благини и търговеца дава: гаранции разни, омайвани с нови поколения диоди с живот 50 000- 100 000 часа  :o, добавят се още лумени стават 500-750 лумена и нагоре  :o.
Нещата са ОК и честито нова придобивка  ;D

Следват палаткувания, рибарлък, разходки, лодки и какви ли не дейности на открито и опа нашите фенери дето светят на "200" метра и са 500+ лумена малко не са това което ни трябва и се оказва, че простия лагерен огън или петромаксова лампа са ни служили по-добре от "супер-хипер" фенера на цената на един агрегат за 220 волта. Не страдайте причината не е в диода или рефлектора дори в търговеца крие се в самите вас и по-точно в нашето зрение  ;D   Сега малко факти , които биха ни помогнали да се ориентираме какво се случва в действителност:

В условия на ниска осветеност се наблюдават следните промени в зрението:

- Драстично намалена зрителна острота: (0,03-0,7);
 - Умора на окото: трудно е да се прецени разстоянието до обектите и техните относителни позиции;
 - Нарушение цветното зрение: при нощ осветление се измества към сиво;
 - Стеснява ъгъла на полезрението.

Също така е установено, че при рязък контраст на светлината (мощни диоди 500+) видимостта се влошава и се заруднява ориентацията в пространството. Да не споменавам колко е "удобно" да прочетете някакъв текст или карта, истината е, че е добре да пратите щастливия ползвател или спътник на дистанция 30-40 метра и от там да освети късчето хартия с джедайската тактикъл "благина" щото икономичният режим видиш ли е 250 лумена  ;D    

Има и други фактори които повлияват нашето зрение:

- Рязката промяна от ярка светлина към тъмнина, светлинните лъчи, попаднали в окото;
 - Слабо осветени подземни терена и предмети, с които се работи;
 - Хипотермия;
 - Заболявания на вестибуларния апарат;
 - Умора, физически стрес, липса на сън, нервен и психически стрес;
 - Консумация на алкохол, тютюнопушене;
 - Пълнота;
 - Болезнено състояние или слабост след заболяване;
 - Липса на витамини А, С и група Б.

Защо се случва така ?
Ето и отговора
При повече от 30 лукса  (не лумена !!!!) на осветеност работят колбички (конусчета) в ретината ( дневно зрение ), при по-малко от 0,03 лукса осветеност - нощ (пръчиците в ретината ) в човешкото око. При прехода от ярка светлина към слаба нощна светлина започва да функционират едновременно (светлина е "разредена"), и отнема време да се възстановят нормалните зрителните възприятия на окото този процес се нарича адаптация.
Процеса на адаптация завършва напълно след 1-1,5 часа. В този случай, окото е по-чувствително към зеления цвят (Родопсин) и по-малко - към червения. Жълто и синьо са междинни. След продължителен престой на тъмно, чувствителност на окото може да се увеличи до 200 хиляди пъти! В този случай, излагането му на директна светлина в очите, причинява временни нарушения на зрението. Та не е лошо да не светкате директно в очичките на другарчето  8). Сега се сещате защо лагерния огън така приятно е осветял вашите приказки, пийване и похапване дали сте време на очите да се адаптират нормално към "нощния режим".

При преход от мрака към светлина (например пещера), е препоръчително да се прави спирка в сумрачните привходни части за 20-30 минути за да се улесни адаптация на човешкото зрение. Осигуряването на допълнителни витамини А, С и Б,  спомагат да се подобри виждане при нощни условия.

Надявам се това да ви помогне и да не се чудите що скъпото или евтино фенерче за мноооого лумени ама никак не ви е помогнало да се изпикате в храсталака (уцелили сте, я коприва, я трап,  а не сте близнали алкохол ;D), а видиш ли час по-късно Иванчо с фенерче 50 лумена се оправил чудесно   ;D.
Не случайно пещерняците ползват осветления които са с широк ъгъл на осветяване и драстично по-малка далекобойност и значително по-дълга работа на батериите или още по-добре карбидно осветление и другото е резерва и съответно още една резерва.  На кратко след толкова думи всяко фенерче може да ви свърши работа просто имайте търпение зрението ви да се адаптира. Естествено в специфични ситуации като спасителни работи  в пещери и пропасти, издърване в нощни условия на изгубени туристи, нощни велопреходи и други се използват наистина мощни диодни осветления, но те са с драстично по-големи рефлектори.  

Много или малко Лумени избора е изцяло ваш  8)

dimov6

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 6
Re:Лумени, повече Лумени и максимум Лумени
« Отговор #1 -: 19 Декември 2012, 19:35:57 pm »
Това горе написаното го приемаме за достоверно, но аз вярвай най вече на очите си и смятам, че все още съм в добро психическо здраве и няма привидения  ;D
За моето зрение повече светлина през ноща, означава по добра видимост на по далечни обекти и на по голям периметър и колкото по мощен фенер по добре, единствените минуси на тях на им са размерите и това, че се нагряват доста. След като хората са измислили опция да използваш и по малка мощност, ти си избираш колко силно да ти свети. Фокусиращата система я намирам за най полезна, примерно ако си някъде на полето и търсиш нещо изгубено по земята и когато направиш широко петно на лъча можещ да виждаш пред теб голям периметър, а ако е фенер фокусиран само в едно положение и искаш да светиш близко пред теб силната токча заслепява и макар да има периферно петно около нея, не може да се сравнява с фокусираща система с лещи.

Истината е, че фенерите както и всичко останало стават все по добри и по мощно, дано и развитието на батериите не изостава спрямо светодиодите.
То даже в съвсем близко време светодиодите ще са основният източник на светлина и ксеноновите крушки може би ще излезнат от производство, те лапат доста повече ток от светодиодите. За мен най практично е да имаш един гоолям мощен фенер за определени ситуации и един малък и компактен за по честа употреба из вкъщи, по колата и т.н.  ;)

vanjo

• Hero Member
« Отговор #2 -: 19 Декември 2012, 19:54:27 pm »
Това са снимки на може би най-доброто диодно осветление ползвано от пещерняци и водолази.

И мисля, че съвсем ясно се вижда как се разпределя светлината като конус за да са ефектини снимките е пуснат на мах. тоест далекобойност и широк ъгъл на осветяване. Пробвал съм точно този модел, който е перфектен по отношение на здравина, водоустойчивост и рънтайм (само цената е олеле  :o). На първата снима ясно си личи "мъртвата" зона в краката като гледаш леко нагоре, а на втора още по-ясно си личи колко ярка е светлината . Надявам се да разбираш за какво говоря.
Цитат
при рязък контраст на светлината видимостта се влошава и се заруднява ориентацията в пространството.

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 351
« Отговор #3 -: 19 Декември 2012, 20:53:53 pm »
и мойта муха с която се гмурнах после.

dimov6

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 6
« Отговор #4 -: 19 Декември 2012, 21:07:01 pm »
WTF тва е много, ама много брутална лампа  ???
Само като видях ето тази страница - http://www.scurion.ch/jm/index.php?option=com_content&view=article&id=74&catid=47&Itemid=86 и с уникално измислената презентация с този симулатор с който може да видиш на какво е способен този фенер. Отдолу е показано как се работи със симулатора, на фотоапартчето като се натисне се показват 3 варианта за осветяване да тестваш и направо съм впечатлен адски много от тази лампа. 1075$ е пещерният модел, но определено си струват парите, този челник е много над всички останали  ;)
Направо ми се прииска да го имам, макар и да не съм пещерняк, но с тоя фенер много бързо мога да се запаля по пещерният туризъм  :)

vanjo

• Hero Member
« Отговор #5 -: 19 Декември 2012, 22:16:29 pm »
WTF тва е много, ама много брутална лампа  ???
................. направо съм впечатлен адски много от тази лампа. 1075$ е пещерният модел, но определено си струват парите, този челник е много над всички останали  ;)
Направо ми се прииска да го имам, макар и да не съм пещерняк, но с тоя фенер много бързо мога да се запаля по пещерният туризъм  :)

Ето това може би е наистина зарибяващо за пещерите цък ТУК  8)

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #6 -: 20 Декември 2012, 09:15:10 am »
Клипът наистина е зарибяващ, а фенерът - хептен!

Едно нещо само не ми харесва - цената на фенера!

Излиза към 1 долар за 1 лумен по моите сметки. Е за тва ще продължа да си светя с факли!
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

vanjo

• Hero Member
« Отговор #7 -: 20 Декември 2012, 10:31:38 am »
ko54 за мен нещата са в обратен ред, но това не важно. А що се отнася да ламбата на SCURION е ми да много "солена" и за това китайчетата съществуват, пък и на татко PEZL фонарките също.

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #8 -: 20 Декември 2012, 12:33:54 pm »
Ваньо ти си лош  :P човек да знаеш  :D :D.

vanjo

• Hero Member
« Отговор #9 -: 20 Декември 2012, 13:19:05 pm »
Ваньо ти си лош  :P човек да знаеш  :D :D.
Аааа благодаря Cat  :). Иначе как ще познаем доброто ?