Автор Тема: Изработване на лък ("Моят лък")  (Прочетена 7543 пъти)

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
Изработване на лък ("Моят лък")
« -: 11 Февруари 2011, 14:53:07 pm »
Бързам да кажа, че аз нямам лък, няма да си правя и едвал ли някога ще ползвам. Докато сърфирах в мрежата попаднах на статия с такова заглавие. Статията е във форума WWW.ORAGIE.COM . В нея най-подробно е обяснено устройството на лъка, необходимите инструменти за изработката му, дърво за лъка, като подробно е обяснена структурата на дървесината и как да се избере подходяща такава за изработката на лъка. Има подробни инструкции за изработване на лъка, както и доста рисунки. За по-сръчните и по-можещи е обяснено и как да се изработи лък от рогове. Подробно е обяснено и показано как се изработва тетива за лъка. Доста внимание е обърнато и на самите стрели - устройство, теоретични обяснения и начин за израбока. Накрая има и мини ръководство как се стреля с лък.

Доста опити за ръководства за изработване на самоделен лък и стрели съм виждал, но по-пълно и изчерпателно четиво от това не съм срещал. Затова си позволих да представя статията накратко тук в нашия форум. За тези, които се интересуват могат да прочетат цялата статия Изработване на лък ("Моят лък") ТУК.

Ще се радвам ако четенето ви достави същото удоволствие както и на мен и ако някой се запали да си изработи сам лък, което доколкото знам си е майсторска работа и не е за всеки, да не забрави да го покаже поне на снимка. :) Автора на статията Dejmos е използвал материали от книжката “Моят лък” (бр. 6/1995г. на библиотека “Всичко за оръжието”) с автор Димитър Венков. Самият Димитър Венков е повече известен във форумите с псевдонима Black Wolf.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

BorisPetrov

• Newbie
  • *
  • Публикации: 4
Re:Изработване на лък ("Моят лък")
« Отговор #1 -: 23 Януари 2013, 17:13:15 pm »
Привет бушкрафтъри!
Димитър Венков - BlackWolf, освен книжката създаде и форум със същото заглавие МОЯТ ЛЪК.
Форумът е български и е изключително посветен на лъковете от естествени материали.
Понеже беше пуснат на безплатен хостинг в Булфорумс, форумът се поизгуби. За щастие успяхме да спасим информацията от него и сега я качваме постепенно на собствен хостинг със собствен домейн.
Новият адрес на форумът МОЯТ ЛЪК е www.mybow.eu.
Планираме освен този форум, да стартираме и втори, но за съвременни лъкове, арбалети и стрелометни машини и модерната стрелба с лък.
В последствие двата форума ще бъдат обединени от общ сайт\портал за хобисти и ентусиасти в изработката, стрелбата с лъкове.
За сега можем само да ви поканим да се регистрирате в българският форум за лъкове от естествени материали - МОЯТ ЛЪК.

Най-искрени поздрави от екипа на МОЯТ ЛЪК!
Очакваме ви на www.mybow.eu!

Hobo

• Hero Member
« Отговор #2 -: 24 Януари 2013, 12:47:04 pm »
Борка, добре дошъл във форума и благодарско за информацията. Със сигурност ще е от полза за някой. Желая успех на форума на любителите на лъкове!

П.С. Ако имате желание може да разменим по един банер.

ПП.С. Сега забелязах, че линка към прекрасната статия за изработка на лък вече не работи. Може би във форума, към който даде линк Борис Петров, да я има, не знам.

BorisPetrov

• Newbie
  • *
« Отговор #3 -: 24 Януари 2013, 13:38:51 pm »
Привет и благодаря за гостоприемството!

Относно размяната на банери - www.mybow.eu е съвместен проект на няколко души, аз нямам думата в определянето на партньорите на форума. Моя лична политика е, ако има реклами то те да дискретно представени. Затова съм предвидил специална секция във форума за представяне на партньори. В нея след удобрение от Митака и Цецо (основните виновници за съществуване на форума) - ще се дава позволение на определени хора да представят организацията, сайтовете си във вид на пост.
Писал съм на Венков и чакам отговор дали има нещо против да представиш форума си в този раздел.
Ако това те устройва разбира се.
Със сигурност друг мой принцип ще е да не предлагам ексклузивност в партньорските взаимоотношения.
Към момента мисля, че Митака е поканил само Стоян, защото той помага с възстановяването на старите теми.
Сигурен съм обаче, че ще имаме взаимна изгода от това да се популяризираме с по едно представяне.
Даже ще го помоля, ако е съгласен лично да направи представянето на www.mybow.eu като негов създател :)

Относно темите - бавно е възстановяването на старите теми, защото постепенно качваме Текст, Снимки и подновяваме неактивните линкове.

За сега това се сещам...

пп. Коя е статията която търсиш?

Hobo

• Hero Member
« Отговор #4 -: 24 Януари 2013, 13:48:39 pm »
Цитат
Коя е статията която търсиш?

Статията на Dejmos към която има линк в първото ми мнение. Която стъпва на книжката на Митко и заради нея всъщност съм отворил самата тема. В www.oragie.com вече я няма за съжаление и линка е безсмислен. Ако я има публикувана някъде другаде и някой даде линк ще редактирам първия пост в темата с разботещ линк.

BorisPetrov

• Newbie
  • *
« Отговор #5 -: 24 Януари 2013, 14:06:16 pm »
Говорих с Митака.
И той е на моето мнение за рекламите... Затова мога да ти предложа да си създадеш тема в раздела Партньори.
И там да пуснеш банерче и информация за форума.

А за книжката - ще преговарям с Митака да я пуснем сканирана цялата в раздела Ресурси.
Поздрави!
Борката

BorisPetrov

• Newbie
  • *
Re: Изработване на лък ("Моят лък")
« Отговор #6 -: 01 Февруари 2013, 17:48:31 pm »
Здрасти пак,
В нашият форум секцийката вече работи сериозно!
Ако желаеш - напиши краткто представяне на форума си и добави 2-3 снимки (макс 700 пиксела по дългата страна).
И ще ги кача в раздела за Партньори :)
Поздрави!

пп. Ако ползваш Скайп пиши тук едно лично съобщение да се намерим. Виждам, че много добре индексираш в Гугъл и ми се ще да помогнеш със съвети :)