НИСКО БЮДЖЕТНИ МУЛТИТУЛОВЕРеших да опиша три по-евтини мултитула, които съм изпробвал и споделя мнението си за тях. Информацията може да е интересна за тези, които имат желание, но още не са се снабдили с мултитул.
Това са участниците:

I. Мултитул BudgetНа него пише D6309C003. Може би номер на модел. Това е първия ми мултитул, купен с голям мерак:

На снимката се вижда какво има: Голямо острие; серетирано острие с връх плоска отвертка; отварачка за бутилки с връх плоска отвертка; трион; ножичка; отвертка Филипс; комбинирани клещи без пружини; отварачка за консерви; малка плоска отвертка.
Тялото и дръжката са от неръждаема стомана. Дръжката е с пластмасови капаци.
Има найлонов калъф с гайка за колан.
Тегло: 160g без калъф.
Дължина: Сгънат 100mm, с отворени клещи 155mm.
Цена: Под 10.00 лв.
Производство: Китай.
Предлага се
тукПредимства: Лек и малък.
Недостатъци: Инструментите не стоят стегнато на осите и има опасност от лесно прибиране и нараняване на ръката.
Идеален е за офис приложения и най-вече за ремонтиране на скъсана гривна или синджирче на колежка.

Да и затегнете някоя малка гайка или винт.
II. Мултитул Workmate Pro 16-Function Multi-ToolТози беше подарен на друг член от семейството:

Какво има: Голямо острие; плоска отвертка 3бр.; отварачка за бутилки; отварачка за консерви; серетирано острие с линийка; пила; отвертка Филипс; шило; комбинирани клещи с пружини между дръжките;
Тялото е от неръждаема стомана и чирени от пластмаса.
Има найлонов калъф с гайка за колан.
Тегло: 220g без калъф.
Дължина: Сгънат 100mm, с отворени клещи 152mm.
Цена: Под 20.00 лв.
Предлага се в магазините за китайски стоки и в рибарските магазини, както и други варианти, даже с минифенерче.
Предимства: Ниска цена и много неща.
Недостатъци: Тежък и обемист. Четирите свръзки (винт с гайка) на дръжките се разхлабиха. Реших проблема като ги развих, сложих им по капка осигурител за резби и после завих до стегнатост, която на мен ми харесва. Използвах осигурител за резби Loctite 243. Не знам дали е най-подходящия, но до него имах достъп.

III. Мултитул Bahco MTT8674Този инструмент привлече вниманието естествено с тирбушона и замени първия ми мултитул:

Какво има: Серетиран нож; отвертка Филипс; плоски отвертки -2бр.; комбинирани клещи с пружини между дръжките; голямо острие; малко острие; острие за кабели (това пък въобще не знам как се ползва); отварачка за консерви / бутилки; линийка 20 см; пила; шило; тирбушон;
Тялото и дръжката са от неръждаема стомана.
Има найлонов калъф с метална щипка за колан.
Тегло: 300g;
Дължина: Сгънат 110 mm, отворен 160 mm.;
Цена: Под 30лв. В към днешна дата има една промоция за около 15.00 лв.
Предлага се
тук и
тук и на други места.
Предимства: Когато се отворят клещите - другите инструменти остават скрити от вътрешна страна на дръжката. Компактен, без пластмаси, има тирбушон

. На промоционалната цена - читав компромис.
Недостатъци: Тежък. Същия проблем с разхлабването на четирите винта като по горе.

Ако ползвате мултитул, който смятате, че не толкова скъп, но върши работа, можете да го добавите тук.