Автор Тема: Ветроупорни екрани за газови котлончета, спиртници или открит огън  (Прочетена 1879 пъти)

Racho

• Full Member
  • Публикации: 122

Ziasko , пусни някоя по-подробна снимка на твоя ветроупорен екран за спиртника. Тука в тази тема май не е мястото. Admin, дали ще има интерес да се отвори една нова тема за ветроупорни екрани за спиртници и газови котлони. Аз отдавна търся, но безуспешно, някакво универсално решение.

Това е моя ветроупорен екран  ;D

Използвам плота на походната ми маса  :D

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
Racho гениално! За туризъм с колата е супер.

Аз ползвам за спиртника от бирен кен, кутийка от пастет като ветроекран и стойка при безветрие или слаб вятър. За по-силен вятър съм приготвил голямата кутия от консерва.

Донякъде върши работа, но при всеки случай е по-добре да се потърси и завет. Освен това става само за това канче (към 600ml) и по-малки от него. Все пак е компактен и в него се събират всичките показани неща без спирта.

За газовото котлонче съм приготвил, но още не съм го пробвал, ветроекран от прозрачно термоустойчиво фолио от разрязан плик за печене на пуйка. Идеята съм взел от Jim Wood от неговия сайт http://jwbasecamp.com/. Това е един от неговите ветроекрани:

http://jwbasecamp.com/Articles/KiteScreen/Images/IMG_1184_small.jpg
В този сайт могат да се видят и други идеи за ветроекрани, спиртници и други.

Търся и други идеи за ветроекран за газово котлонче при пешеходен / вело туризъм.
Не се взимай толкова на сериозно.

Mavrud

• Hero Member
Вчера в "лабораторни" условия беше направен опит  за нещо като ветроекран от алуминиева тарелка за еднократна употреба.

Тарелката е от тестена закуска и е с диаметър към 20-25см. Внимателно я изправих / "разточих". После отрязах лента към 1см широка от периферията към центъра и така се нахлузи под горелката (лявата част на снимката).

После се сетих, че макар тялото на това котлонче да е метално, при по-продължително горене се нагрява доста пластмасовия кожух между горелката и вентила. Обърнах тарелката обратно и стана нещо като защита на кожухчето и вентила (дясната част на снимката).
Има поле за усъвършенстване, но ми се струва, че малко парче фолио може да служи за топлоотражателен екран между горелката от една страна и вентила и бутилката от друга за всякакъв вид котлончета.   

В големите магазини с чужди имена има и по-големи АL съдове за еднократна употреба, както кръгли, така и правоъгълни. Струват ми се добра суровина за следващи експерименти. Фолиото е по-дебело от домакинското.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
...после се сетих, че макар тялото на това котлонче да е метално, при по-продължително горене се нагрява доста пластмасовия кожух между горелката и вентила.

Този пластмасов кожух при котлончетата Nurgaz на практика не върши нищо. Функциите  му са само декоративни. Така, че е въпрос на външен вид да се опази. При това е доста термоустойчив. При мен вече трета година при ежедневно ползване на котлона кожуха все още е здрав. Пазенето му едва ли има някакъв смисъл. По-важно е ветроекрана  да се направи така, че с него бутилката  да не се нагрява повече отколкото без него. Иначе може да стане беля!

При първия вариант както си го направил според мен намалява прихода на кислород. Трябва екрана да пази от страни,, а от долу или от страната от към която няма вятър да е отворен, за да не въспрепятства прихода на кислород.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Mavrud

• Hero Member
Проведен полеви тест с ветроекран от торбичка за печене на фурна:

Ветрецът беше лек, с почти постоянна посока и без ветроекран се усещаше влиянието му върху работата на спиртника. Предварително бях пробил дупки във фолиото с канцеларски перфоратор, за да мога да прекарвам опорните клечки през тях. За съжаление термоустойчивото фолио се оказа много нежно и лесно се къса почти като целофан. Става за ветроекран, но за еднократна употреба.

Използваното фолио е от торбичка подобна на тази, но с по-големи размери.