Автор Тема: Раница Rock Eagle 35 - ревю  (Прочетена 2775 пъти)

f(x)dx

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 13
Раница Rock Eagle 35 - ревю
« -: 10 Май 2011, 12:25:24 pm »

Здравейте, макар да не съм опитен в бушкрафтинга, с раници на гърба се мъкна вече повече от 20 години, за което време съм събрал предостатъчно опит като раницоползвател.
Затова реших да ви представя една раница, от която съм изключително доволен и съм убеден, че е много добър избор.

Най-напред малко ТТ данни:
* Обем: 35L
* Височина: 45 сm
* Тегло: 750 g
* Материал: Cordura с Teflon. Някъде четох, че кордурата била измислена за руските военни, които искали плат по-лек, здрав и водоустойчив от брезента

Опции:
* Дишащ гръб , вентилационен канал
* Презрамки: ергономични, дишащи - обновени
* Стабилизираща кръстна лента
* Гръден колан - регулиращ
* Н2О опция за кемълбек - ново
* Компресионни ленти -2х2 броя
* 2 D-халки за аксесоари
* Джобове за рейки отстрани
* Вътрешен джоб с цип
* Голям обемен челен джоб
* Малък челен джоб
* Нов голям вътрешен джоб в задната част
* Халка за закачване на ключове
* Светлоотразител 3М
* Двойно подсилено дъно

Ето и линк към продукта от страницата на самия производител: цъкай тука

Раницата я имам вече трета година. За това време е била почти навсякъде с мен през свободното ми време, а често и на работа. Нося я в града, на плажа, на кратки излети. Нося я зиме и лете, в дъжд, сняг и пек. За момента не е мръднала, като изключим може би, че е леко поизбеляла. Няма нищо протрито, скъсано, циповете си работят

За мен раницата притежава оптимални размери за всекидневни нужди – нито е малка, нито е голяма.
Основното отделение е голямо и доказано побира два комплекта бельо (боксерки, тениски, чорапи), пуловер, тънко яке, книга, няколко пакета с бисквити и солети и пита за още.
Вътрешният джоб на основното отделение е много практичен. Там си държа портфейла и личните документи, тефтерче и химикал, пътна карта, дъвки и други дребни вещи, които не се ползват често, но при нужда трябва да извадиш бързо, а и трябва да са надеждно защитени от крадци и дъжд. Горният край на преградката е ластик, благодарение на което нещата от джоба не изпадат в основното отделение, когато раницата е полупразна. Е, ако човек направи челна стойка, ще изпаднат.
В основното отделение има и халка за окачване на ключове с малко карабинерче. Честно казано никога не съм я ползвал

Големият челен джоб наистина е голям. Побира книга от 500 страници 14/20 см плюс куп други дребни вещи. Обикновено там нося сухи и мокри кърпички, панела за радиото на колата, ключове, дъвки, дискове, зарядното за телефона, а отскоро и Викторинокса.
На гърба на челния джоб има скрит джоб с цип.
Малкото предно джобче хич не е малко да ви кажа. Хваща два мобилни телефона, малко фенерче, две-три връзки с ключове.
Страничните джобове са много добре направени – дъното им също е от кордура, което ги прави здрави, а не просто за украса. Перфектно побират бутилка минерална вода от половин литър. Горният им край също е ластик.

Презрамките са изключително удобни – здрави, широки и меки. Въобще не ги усещам. Това разбира се е субективно. Обективен факт е, че много лесно се наглася дължината им. Имал съм раници, на които с нож съм отхлабвал катарамата.

Гърбът на раницата е много удобен. Отвътре е сложен някакъв картон или друг твърд материал, което придава стабилност. Отвън са зашити две меки възглавнички, които правят носенето истинско удоволствие. По средата има вентилационен канал, който определено помага. Но все пак не бива да се очакват чудеса - при над 25 градуса нищо не спасява от изпотяване на гърба.

Дръжката на раницата изглежда стабилна и масивна, но моето усещане е, че не бива да се ползва, когато раницата е много тежка. Наистина защита е здраво на 4 места с дебел шев, но от вътрешната страна няма платка. Съществува опасност платът да се скъса. Аз така или иначе имам навик раницата да я вдигам за презрамките.

На дръжките на циповете много хитро са сложени едни въженца, които значително улесняват ползването им. Самите ципове на основното отделение и големия джоб са покрити с кордура, което от една страна ги пази от сняг, дъжд, слънце. От друга – увеличава водонепропускливостта. Що се отнася до водонепропускливостта – за лек пролетен дъжд или краткотраен летен порой съм сигурен, че издържа, особено като нова. Но при едно по-дълго излагане на упорит дъжд, примерно над час, пропуска

Като капак на всичко раницата има някои дребни глезотийки като халки за аксесоари, гръден и кръстен колан, два комплекта халки за компресиране отстрани и светлоотразител. Тях не съм ги ползвал (с изключение на светлоотразителя), но предполагам са много удобни

В заключение: Препоръчвам тази раница за всякакви ежедневни нужди и краткотрайни пътувания. Единствената лоша новина е, че за тези три години цената е увеличена  с около 15 лева. В момента струва 73.80. Но дори и така всеки лев, платен за нея си заслужава