Автор Тема: Leatherman Skeletool -опит за ревю  (Прочетена 1997 пъти)

jose

• Full Member
  • Публикации: 205
    • OLIGHT BULGARIA
Leatherman Skeletool -опит за ревю
« -: 27 Април 2011, 09:19:33 am »
Преди около 3 седмици, се сдобих с Leatherman Skeletool. Привлече ме компактния размер, и малкото тегло, разбира се в комбинация с много добро качество на изработката.
Инструментчето е доста спартанско и разполага с малък набор от инструменти - клещите, ножче, отвертка със сменяеми накрайници (реално тула е комплектован с 2 бр. битове с по 2 накрайника всеки или - плоска 1/4, 3/16 и кръстата (филипс) no2, no1). В задната му страна има отварачка за бутилки, която служи и за нещо, като като карабинерче за закачане.

Тулчето се продава в комплект с удобен и здрав холдер за колан. В него има и спец. джоб за предлагания допълнително тулсет - комплект битове за отвертката.

Ножът може да се отваря и затваря с 1 ръка. Заключването е с лайнерче. Общо взето изглежда стабилно.

Острието на ножа 420HC Stainless Steel Clip Point Combo Straight/Serrated Knife, е с дължина 6,6см. От едната страна контактува с тефлонова шайба, а от другата с бронзова. Отварянето е гладко и с отчетлив клик при заключването. Самото острие е разглобяемо от корпуса при нужда (торкс).

Клещите са...мултифункционални, но и са предназначени за по "леки" всекидневни операции:
Needlenose Pliers
Regular Pliers
Wire Cutters   - до момента само за свински опашки съм ги ползвал и 1-2 тънки проводника.
Hard-wire Cutters - за рязане на риболовни кукучки и подобни.

Отвертката със сменяеми накрайници. Фирмата предлага и тулсет с още 20-ина бита, с който скоро също ще се сдобия. За смяната на битовете има ключалка, с която лесно се манипулира. Държи ги добре фиксирани.

Отварачката за бира, още не съм я тествал..пусто тези нови технологии - бирите вече се отварят без уред... :D
http://www.leatherman.com/images/products/skeletool/Carousel/skeletool-bottle-opener.jpg

Тулчето е снабдено и с клипс за носене. При нужда може да бъде свален (пак с торкс). Размерите на ледерманчето са аналогични с тези на ЕДЦ фолдър - 10 см. затворен и 142гр. тежък. Благодарение на тези размери, ледермана тотално измести другия ми "компактен" тул (гербер съспеншън , пак 10-ина сантиметра дължина, но с тегло 255гр.).

zoso

• Full Member
  • Публикации: 117
Re:Leatherman Skeletool -опит за ревю
« Отговор #1 -: 27 Април 2011, 09:33:51 am »
Тука има една тема "Какво бихте предпочели да имате при ситуация: леуко+нож, кукри+нож, брадва+нож ?"
Аз бих предпочел тоя ледърман+една туристическа брадвичка ;)

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #2 -: 27 Април 2011, 10:09:06 am »
Честито! Супер е, а теглото от 142 гр. си е направо постижение за тази дължина от 100 мм. А от каква стомана е тялото?
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #3 -: 27 Април 2011, 10:20:11 am »
Честито със здраве да си го ползваш, и много работа да ти свърши.

jose

• Full Member
  • Публикации: 205
    • OLIGHT BULGARIA
« Отговор #4 -: 27 Април 2011, 13:35:10 pm »
Честито! Супер е, а теглото от 142 гр. си е направо постижение за тази дължина от 100 мм. А от каква стомана е тялото?

Ноже е от 420 HC, a самото тяло не знам. Скелетна е конструкцията с една алуминиева вложка (за доп. олекотяване).