Автор Тема: Какви обувки носите и сте носили когато сте сред природата?  (Прочетена 11687 пъти)

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
Години наред съм ползувал гумени цървули за да джапам по реките. Основно заради бързото съхнене. Подметката е удобна и не се пързаля по камъните, обаче е мека и ми се натъртваха краката от по-острите камъни. Като джапаш с въдица в ръка не можеш да си гледаш в краката. И докато им свикна ръбовете ми претриваха кожата около глезена и ахилеса, понеже ги нося на босо. В началото е препоръчително да ръбовете да се подлепват с лейкопласт. А есенес, с дебел бабин чорап от вълна са доста удобен вариант за калищаците и мокрите треви. Коя да е маратонка няма да издържи.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 351
Сред природата до 21 години за мен си беше само в Планината. После зех да преоткривам и другите видове природа.

1. от 7 до 14 години не помня с кво, квото ми дадът - мама и повече татко. имам блед спомен за кожени обувки, нещо като пионерки но не български, с тъп нос , ставащи и за ски с кандахари.

2. на 15 години преминах КЕ с група на БТС. Верно лешперската, със съпровождащ транспорт и носехме не целия си багаж върху гърбовете, а някаква част само. Обувките ми бяха някакви есенни градски от магазин "Габрово" /варненци го помнят/. Обувките бяха до глезена, първо ми направиха ужасни пришки, после пришките зараснаха към десетия ден, по-натам дори прехода свърши /за ок. 25 дни/, а  самите обувки нямам спомен да са се скъсали или повредили.

3. На 15 и нещо години лека-полека взехме да ходим сами /със съученици/. Аз вече се кипрех с Дакщайн /но, оригинални произведени в Австрия/. Между другото тея обувки, малко поочукани и леко подшивани и досега си седят у дома като, отвреме-навреме полагам грижи за тях. Дори тая есен мисля да ги поразходя, тука по наще тайни места из Варненско. Та с тях до 18 ходех доста активно.

Ето снимка - още ходят. този чифт дори се е качвал на вр. Ухуру през 80-те, уви не на моите крака обаче.

4. На 19 реших да ставам алпинист и то зимен повече, и ходех зимата с кожени алпийски обувки  на фирмата Полспорт.  Плюсове - практическе не се мокрят, лесна поддръжка, слагат се котки, стават за по-елементарни ски без автомати. Минус - тежът да си е.ът м.аата :-X И още скъсат ли се веднъж , не подлежат на ремонт. И тях ги пазя и ги мажа, но надали ще ходя пак докато са на краката ми.
те приличат много на сегашните зимни обувки на Жена ми. одрали са им кожата един вид.

5. После на 23-24 си пуснах дълга коса, нахлузих едно кожено яке и метнах кубинките. Кубинки, кубинки - ураааа. Имах няколко чифта, предпочитах с високи кончове и ходех доста.
Не съм усещал особен комфорт, нито дискомфорт. Май нямам снимки с българските разновидности, де. Това продължи докато не си начупих единия крак при нещастен случай /естествено бях с кубиниките - Хобо ги знае ;D/. Страста ми към тези видове обувки започна бързо да охладнява и след като мина година от махане на гипса изрових отново верния Дакщайн.  Това продължи доста време. Макар вече и без коса и яке, си жулех с вечните австрийски обуща из пътеки и каманаци.

5а. Преди няколко години откак станах и аз "бушкрафтър" ;D :o 8) кубинките отново изплуваха в живота ми. Писал съм доста за френските тука, който не го мързи да прочете. След умерено блъскане по камънаците обаче за две години тези педесегодишни обувки /стояли са на склад/ просто започнаха да се разпадат - интересно , не от към шевовете, а от към гумата на подметката. Минуси - много са стари, тежат. Плюсове много - бюджетни, ако бяха нови щяха да карат с години... ;D

Тук съм на вр. Росоватец, една зима. Духаше люто и накрая се мръкна - кубинките се представиха отлично, дори котки на "Дебелец" с триста зора им нахлузих...

6. Да ама вече се бях снабдил с една трисезонна според мен Scarpa / кожа, текстил / и тъй като крака на жена ми не я хареса окончателно си я приватизирах. Най-пикантното е че я намерих на цена по ефтина, околкото любителите си продават един на друг пещерски кубинки да речем. Верно носени са няколко пъти, но като че ли са шити за моите крака. Имат плюсове, нямат минуси. Най-големия плюс - ужасно леки са. Имат гумени бордове, които след ужасни блъскания из камънаците като ги поизчистя, нямат дори драскотина :o :o :o ПСС знаят коя фирма да ги обува. :D

Това съм аз, с мойте обущета на Суходолско езерце.

6а. като втори обувки си ползвам едни трекинг-маратонки на Adidas. Правени са все едно за мене, цената е по-ефтина от на стандартни неносени български кубинки отново, не тежат, сами ходят... ;D

Моите са от към...мене, понеже аз снимам. На тази снимка има три чифта буйки и чифта който направи проблеми на едни крака е на тея красивите до над глезена. Ми просто не стават за десет часа дори лек родопски пейзаж, според мен...

6б. В люти зими и за високо ползвам, по -скоро активно ще ползвам ето това. Хора които са ходили по високата планина зимата, ще се сетят за ко иде реч. Взех ги нови, седемдесе лв. с доставката.

Надявам се да съм бил изчерпателен.

С бушкрафтърски поздрав. :)

Зима 2013 от хижа Върбишки проход.

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
Интересна тема с интересни отговори . Мислех вчера да пиша но се отказах , днес прегледах обувките че май и аз незнам с какво ходя и ето какво установи моето разследване из шкафа за обувки . Лятото гуменки или кецове според зависи гуменките са с предимство но ако има висока трева и къпини слагам кецове , защо гуменки ами леки са бързо съхнат удобни са ми . Зимата високи кожени обувки имам 3 чифта кубинки и едни ловни обувки също кожени . Относно мокренето на кожените обувки еми добре импрегнирани не се мокрят дори и слез целодневно кистене в реката .И не на последно място гумените ботуши свързани с другото хоби те гарантирано не се мокрят стега да не са спукани .

cat

• Sr. Member

Това са гуменките или както ме бъзикат някой колеги че съм ходел с цвички . Свързано е и с друга тема във форума обувките са вързани и закачени нависоко не само да се сушат а и  за да не ги открадне лисица или чакал .

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854

Надявам се да съм бил изчерпателен.

С бушкрафтърски поздрав. :)

Зима 2013 от хижа Върбишки проход.

Дотореее.. ако се бе напънал малце ще се да го догодиш до натюмортна карта на БГ-то  :P

Kent

• Sr. Member
пак ме разсконспирира - мазната опашка е в македония, ножа в сръбско, тлъстото мезе в софето, а бедните сухарчета у нас ;D 
и още -  марихуаната е в старопрестолния град, а натуралния сок  в странджа и  тракия  хахахахаха ;D
п.п.  и празната чашка - в северозапада :-X

Ванка - Голем си :D

gavra74

• Full Member
  • Публикации: 200

Това са гуменките или както ме бъзикат някой колеги че съм ходел с цвички . Свързано е и с друга тема във форума обувките са вързани и закачени нависоко не само да се сушат а и  за да не ги открадне лисица или чакал .

А аз си мислех, че за да прогониш комарите  ;D
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

cat

• Sr. Member

А аз си мислех, че за да прогониш комарите  ;D

Използването им като химическо оръжие при самозащита е второ секретно приложение  :D :P.

marcinkov

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 60

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
Честито! Със здраве да ги носиш сред природата, да ги скъсаш от носене и да придобиеш още по-хубави!
Ха сподели и малко тактико-технически данни+цени!
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

marcinkov

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 60
Честито! Със здраве да ги носиш сред природата, да ги скъсаш от носене и да придобиеш още по-хубави!
Ха сподели и малко тактико-технически данни+цени!
Първите са Pelmo Lomer STX - Sympatex мембрана 318 кинта
Клас: Backpacking
Външен материал:Nabuk / Leather - 2,4 mm
Мембрана: Sympatex®
Подметка: Vibram®
Плътен борд-протектор по цялата долна част   
Тегло/чифт: 1300 g

Вторите са Viking Hawks Eye Warm GTX- Gore-Tex мембрана 131лв
Последните AKU Suiterra Injected GTX - Gore-Tex мембрана в момента са май на промоция 160лв
Подметка - Vibram

Kent

• Sr. Member
Цитат
5. После на 23-24 си пуснах дълга коса, нахлузих едно кожено яке и метнах кубинките. Кубинки, кубинки - ураааа. Имах няколко чифта, предпочитах с високи кончове и ходех доста.
Не съм усещал особен комфорт, нито дискомфорт. Май нямам снимки с българските разновидности, де.

имам имам ;D 2007 лято. добринище-безбог-тевно-беговица-св. врач / сега град сандански/. толкова кратко щото с децата , а те бяха на пет и на осем.

Някъде над Попово езеро. Както казах, от пещерските кубинки много лошо не съм видял. Хубаво също впрочем. Ма подарени  си бяха все пак. ;D

mosferatu

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 19
 По "екопътеката" на Хотнишките водопади съм ходил по джапанки тип "прашка", на моменти ги махах, за да не ги изгубя, от глупост влязох със същите и в пещерата "Негованка" (не опитвайте, пълно е с прилепски "нечистотии").
Качих вр.Ботев със сандали Keen, но слязох с обикновени обувки Alban за работа, най- простия вариант от тънък изкуствен велур. Пак с тях направихме преход Карлово- х. Левски- Петолъчката- Карлово и нямаше проблем (е, поизгубихме се малко, поради липсваща маркировка по лятната пътека от Петолъчката до Карлово, но се оправихме на време +4ч.), обаче стелките сдадоха багажа, а и имах няколко пришки. На такива неща не обръщам внимание и затова според мен трябва сам всеки да прецени обувките.
Трябва да отбележа, че има голям проблем с коленете- изтънени хрущяли под капачката, които ме карат по- лесно да качвам, отколкото да слизам, поради което обух чепиците. Иначе имам много добри впечатления и от двата чифта обувки! Лошото и на Keen-a и на Alban-a е, че на мокри листа или паваж се хлъзгат, но е поносимо.

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
Новите папуци за мачкане на планиски пътеки и offroad, ще са на испанската фирма Boreal.  За сега само ги разтъпквам из града, но тези дни ме чака шматкане из горите  :D. По-късно може и едно ревю да им спретна ако съм доволен.
Ето как изглеждат: