Автор Тема: Непромокаем кибрит  (Прочетена 10095 пъти)

gargo2

• Full Member
  • Публикации: 121
Re:Непромокаем кибрит
« Отговор #15 -: 16 Октомври 2012, 15:01:09 pm »
Този текст го приготвих за един друг сайт но нещо не ще да се изпраща и затова се сетих ,че и тук може да е полезен за да не съм се трудил напразно...Съвсем просто е да си запазваме кибрита сух дори да сме плували с него.Навсякъде където съм срещал тази тема непрекъснато се споменава за някакви найлончета...Както се казва за да решиш даден проблем първо се откъсни от шаблона.В този случай е съвсем просто .Аз използвам пластмасови шишенца от лекарства (например от 100мл.спирт)затваря се абсолютно херметически и може да се отваря многократно.Просто трябва да вкарате  клечките а след това внимателно откъснатите драскалки от кутийката.Може и да ги залепите с тиксо откъм гърба така ,че да се затварят като папка с намазаните страни от вътре за да не се търкат при носене  в клечките.За предпочитане е да сложите вътре драскалките от 2 кибрита подготвени по гореуказания начин за всеки случай и клечки колкото се съберат без да ги тъпчете за да могат да излизат свободно.За предпочитане е да ги поставите с главичките надолу за да ги вадите без евентуално да рискувате да навлажните главичките .Много важно е преди да използвате така шишенцето да е подсушено напълно а и да му махнете етикета за да не се объркате някога.За да не тракат клечките а и за всякакви нужди може да натъпчем и малко памук отгоре преди да завием капачката.Тези шишенца имат и много удобни шийки с ограничително пръстенче така ,че може да го вържете с подходяща връв за различно носене дори и на врата но ако го носите просто в джоба си може да го загубите и при едно обикновено сядане или полягане.Съществуват различни по форма и размери шишенца които се затварят по този начин .Въпрос на избор е какво ще използвате.И още един съвет в тази насока-Понякога разпалката е нужна почти колкото кибрита и за това аз си нося в шишенцето и две парченца църковна свещ.Тънки са и винаги може да се отреже парченце за подпалка.

Bore zlatoto

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 8
Re: Непромокаем кибрит
« Отговор #16 -: 29 Януари 2013, 13:02:01 pm »
Здравейте, нов съм във форума. Универсално, херметично, предпазно средство за запазване на кибрит, техника - джиесеми, уоки- токи или друго което нетрябва да се мокри в никой случай е обикновен презерватив / капут / демек :o Освен да ни пази от нежелана бременност и болести  ;D може да ни пази и от влагата и дори да ни спаси живота ако неможем да плуваме... Отнего може да се направи и спасителен пояс!  8) :) И освен това винаги може да си свърши работата за която е произведен ;D

gargo2

• Full Member
  • Публикации: 121
« Отговор #17 -: 30 Януари 2013, 14:13:28 pm »
Презерватива може да ни помогне за доста неща поне като временно решение но за плуване изобщо не си струва да се довериш на него.Много по-удачно е да се използват затворени добре пластмасови шишета завързани близо едно до друго на групи по две за здравите гърла.По подобен начин само че с кратунки е преплувал р.Дунав навремето малкия Райчо Николов за да занесе важни сведения на руските войски на другия бряг.

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #18 -: 29 Декември 2013, 18:44:06 pm »
Ровейки се днес из "огромната" жабка на колата попадам на моя:
Непромокаем кибрит с повишена трудност

Също е в опаковка от разтворими таблетки:

В нея едно цъкало (или драскало), наколно клечки и ... друга опаковка:

В другата опаковка пак цъкало (или драскало) и два вида клечки, едните обикновени, другите потопени във парафин от свещ:

И това е в разгънат вид:

____
П.С. Трябва още драскало да сложа и ще пробвам да го потопя и него в парафин, та да видим какво ще стане.
        Днес ми хрумна да се опитам да вмъкна вътре и един пиезо механизъм от запалка - искрица да дава.

Не се взимай толкова на сериозно.

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #19 -: 29 Декември 2013, 19:26:46 pm »
Ровейки се днес из "огромната" жабка на колата попадам на моя:
Непромокаем кибрит с повишена трудност
 ............................
П.С. Трябва още драскало да сложа и ще пробвам да го потопя и него в парафин, та да видим какво ще стане.
        Днес ми хрумна да се опитам да вмъкна вътре и един пиезо механизъм от запалка - искрица да дава.
Колега замени пиезото с механизъм от запалка клипер по надеждно е  ;)

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #20 -: 29 Декември 2013, 19:33:33 pm »
Vanjo, и него ще сложа. По-добра искра дава, ама камъчето е консуматив и мисля като се намокри  - трябва да чака да съхне. Пиезото е перпетум мобиле, ама с мижава искрица.

Да добавя:

Току що пробвах с горния механизъм да паля битовия газов котлон. Става без проблеми най-много от третия път. Мижавата искрица върши работа.

Hunter

• Full Member
  • Публикации: 108
« Отговор #21 -: 29 Декември 2013, 22:37:25 pm »
Драскалото на кибрита лесно може да се херметизира, като се облепи отдолу и отгоре с тиксо. За целта краищатата на тиксото трябва да са оставени да стърчат извън драскалото, за да го обхващат, поне с 5 милиметра. После само като ни потрябва разлепяме и готово. Тиксото не може да увреди драскалото или поне аз не съм попадал на толкова смотан кибрит, че да се прецака. За по-лесно разлепяне, може да се остави малка част от тиксото подгъната  ;)

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
« Отговор #22 -: 30 Декември 2013, 11:57:01 am »
..........камъчето е консуматив и мисля като се намокри  - трябва да чака да съхне. Пиезото е перпетум мобиле, ама с мижава искрица.
Мисля, че магнезиевото камъче, дори и мокро, пак ще дава искра. Нали това е принципа, използуван при ферородните запалки. Виж, ако намокриш пиезото, е по-вероятно да спре да дава искра, докато не изсъхне. При удобна възможност ще ги пробвам и двете.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #23 -: 17 Февруари 2014, 14:59:14 pm »

Bore zlatoto

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 8
« Отговор #24 -: 22 Март 2014, 16:21:24 pm »
Презерватива може да ни помогне за доста неща поне като временно решение но за плуване изобщо не си струва да се довериш на него.Много по-удачно е да се използват затворени добре пластмасови шишета завързани близо едно до друго на групи по две за здравите гърла.По подобен начин само че с кратунки е преплувал р.Дунав навремето малкия Райчо Николов за да занесе важни сведения на руските войски на другия бряг.

Пълниш презерватива с талаш, трици или мъх, сащо може и със стиропор и започваш да плуваш... А за съхранение на кибрита, най-доброто е с презерватив - даже се използва и от тюлените в УСА и партизаните по света. Ползвам го и аз.