Автор Тема: Походна аптечка за обикновени бушмени лаици  (Прочетена 18547 пъти)

Митко

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 12
Re:Походна аптечка за обикновени бушмени лаици
« Отговор #45 -: 06 Декември 2012, 20:17:27 pm »
Сега, тука малко да взривя темата. Преди време четох в подобен форум, че един пич носи в аптечката си 2 ампули морфин. "в случай, че си счупя крак и се наложи да се влача до място където да намеря помощ" цитирам приблизително. Човека или е лекар или знае как се ползва това нещо. На мен ми се стори малко прекалено, като на фронта някак си. Но от друга страна сега се замислям, че една такава ситуация ще си е пълен ад, особенно ако си сам. Та ще се радвам да чуя мнения.

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #46 -: 06 Декември 2012, 21:59:16 pm »
За мен лично си е лудост да се носи морфин дори от лекар , има къде по безопасни местни упойки като например лидокаин които биха свършили същата работа .

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
Re:По&
« Отговор #47 -: 07 Декември 2012, 00:34:03 am »
Преди време четох в подобен форум, че един пич носи в аптечката си 2 ампули морфин. "в случай, че си счупя крак и се наложи да се влача до място където да намеря помощ" цитирам приблизително.

Въпроса, който повдига Митко според мен е наистина важен. Лично аз не съм чупил нищо до сега, даже не съм изкълчвал. Единствено съм навяхвал глезен. Като знам колко боли само мога да си представя какво е изпитвал човека, когото видях с тотално пречупен крак със стърчаща кост извъм месото на крака му. Човека явно беше с безумна воля и само изохкваше понякога и то рядко докато го свалим до медицински пункт.

Имаме достатъчно доктори във форума. Нека обяснят дали в такива случаи употребата на морфин е желателна или ако не е, то защо. Познавам няколко човека, които следоперативно, докато ги изписаха от болница след тежки операции, редовно им биеха морфин. Никой от тях не стана зависим, но си мисля, че и тук има някаква граница на разумния допуск. Нека докторите обяснят и този момен, ако може по-популярно, за да го разберем всички.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
« Отговор #48 -: 07 Декември 2012, 08:13:25 am »
Въпросът за морфина и упойките е доста сериозен и важен!
Аз съм търсил по аптеките противозмийски серум, но не намерих. Отговарят ми, че рядко се търси, лесно се разваля и нямат интерес да зареждат.
Имате ли опит в тази насока?
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

Hobo

• Hero Member
« Отговор #49 -: 07 Декември 2012, 11:04:27 am »
Преди време и аз се интересувах от противозмийския серум. Освен, че трудно се съхранява в походни условия самата му употреба съвсем не е безопасна. Останах с впечатление, че повече хора са починали от алергичен шок причинен от серума, отколкото от змийско ухапване. В мен остана твърдото впечатление, че противозмийски серум трябва да се прилага само от лекар специалист. Това за нашите условия и змии.

EXeCuTiOnER

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 84
« Отговор #50 -: 28 Декември 2012, 21:59:08 pm »
Без зелена рецепта никой няма да ви даде морфин в която и да е аптека. А и при счупване е по-добре да обездвижите крайника, не да се тътрите и да разместите фрагментите колкото се може повече. Не съветвам никой, който не е наясно как се слага упойка да се хваща да ползва анестетици, защото толкова поразии може да си направи сам, че не е истина. И все пак, ако решите да прибегнете към локалните анестетици, лично аз препоръчва тези на артикаиновата основа - Убистезин и Ултракаин. Те са в пъти по-мощни от лидокаина, да не говорим, че съдържат и коригент, който удължава действието им и е в пъти по-малко количество от лидокаините с коригент, които вече не знам дали изобщо се произвеждат. Коригентът в артикаиновите анестетици е адреналин - 0,6% в обикновения и 0,12% във FORTE. Максималната допустима доза на адреналина е 0,1% на един милилитър, което ще рече, че средно на 6-тата упойка получавате я инсулт, я инфаркт, я нещо друго весело от сорта. След въвеждане на иглата винаги аспирирате, т.е. дърпате буталото назад и ако в спринцовката влезе кръв, то вие сте в кръвоносен съд и в никакъв случай не въвеждате упойката там, че последствията няма да ви харесат. Ако не влезе нищо, инжектирате. Ако анестезията се поставя в кожа, то последната трябва да се преминала антисептична обработка. Анестетиците с коригент намалят и кървенето, но говоря за капилярното кървене. Венозно и артериално такова няма как да спрете с анестетик. Съветът ми е да ползвате неопиоидни алалгетици или нестероидни противовъзпалителни - течен аналгин, паракофдал, енетра, миг 400, аулин и тем подобни, е ... язваджиите да внимават с приема им. Упойките ги избягвайте. Колкото до морфина ... той е опиоиден аналгетик, определено има в пъти по-мощно аналгетично действие, но влияе и на поведението, а и както вече казах, без зелена рецепта никой няма да ви го даде.
Всеки може да живее в цивилизацията, номерът е да оцелееш извън нея.

Bezizvesten

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 30
« Отговор #51 -: 31 Декември 2012, 15:00:39 pm »
Радвам се че възстановихте медицинските теми, та да се обаждам и аз от време на време :).
На кратичко за морфина, опиатите, аналгетиците изобщо и обезболяването.
Нямате право да притежавате и прилагате каквито и да е опиати. Отделно морфина не е подходящия за сериозни травми - понижава кръвното, потиска дишането, предизвиква психотропни ефекти и т.н. Подходящи за травматичен шок са опиоида Фентанил и венозния анестетик Кетамин в аналгезираща доза. Разбирасе пак си имат противопоказания, които няма смисъл да се коментират.
Какво може да се направи:
1. При счупвания обездвижването значително намалява болката.
2. Локалното охлаждане върху фрактури, изгарания и т.н. също намалява болката.
3. При липса на противопоказания / основно алергия/ могат да се използват неопиоидни аналгетици. Предпочитат се течните форми, понеже действието им започва много по-бързо. Може да се използва течен аналгин през устата в първоначална доза до 2 грама при силни болки. Аулин на прах за разтваряне също е подходящ.

Bezizvesten

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 30
« Отговор #52 -: 31 Декември 2012, 15:11:44 pm »
А за местните анестетици да ви кажа - имат доста ограничено приложение за травми и то по един специален метод - проводна анестезия. При нея се инжектира не мястото на увреда, а около нерва, който приема болковите дразнения от това място. Ако има например счупване на пръст - инжектира се на 2 опраделени места в основата на пръста и се обезболява целия. Същия принцип е за крайниците като цяло и за ребрата. Иначе ако инжектирате лидокаин или друг подобен на мястото на счупване... няма да има особен ефект - ще се анестезират меките тъкани - кожата,подкожието, мускулите. Периоста на костта и самата кост, от където всъщност идва болката, няма как да се обезболят качествено по този начин.

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
Re: Походна аптечка за обикновени бушмени лаици
« Отговор #53 -: 25 Февруари 2014, 14:28:39 pm »
Да се включа и аз малко по темата. По време на последното ми щъкане стана така, че част от багажа заедно с приносителя падна в едно подземно езеро. Именно в тази торба беше и моята походна аптечка, като се върнаха в зоната на подземния лагер след дълго и  уморително  проникване из пещерата (13 часа приблизително). Всичко от торбата бе извадено включително и моята аптечка, след обстоен преглед се наложи да изхвърля почти всичко от нея, причина е проста почти 1 година я разнасям с мен къде ли не и напрактика всички таблетки в блистерни опаковки постепенно и не усетно се оказаха с нарушрна цялост, тоест водата беше проникнала. За себе си вече извадих изводи как да постъпвам за бъдещете ми похождения из гори и поля. Походната ми аптечка е на марката ферино от текстил , не е твърда и херметизирана кутия.  Защо ви го казвам, ами имам и втора по-голяма аптечка в метална кутия не пропускаща вода и влага, заех се и прегледах внимателно съдържанието и оказа се, че и там има същия проблем част от медикаментите в блистери бяха с нарушена цялост  ::) явно мандахерцането по чукарите и не доброто уплътняване на съдържанието води този ефект. Та имайте едно на ум.

gavra74

• Full Member
  • Публикации: 200
« Отговор #54 -: 28 Февруари 2014, 11:33:34 am »
Аз ли още съм сънен или наистина не срещнах синтезиран, окончателен, одобрен от форумните медици списък на илачи за разходка в гората - т.е. първо, второ, трето... Нали това е идеята на темата?! Бяха разменени няколко мнения на лекари тук, но по мои виждания няма нищо окончателно. Допълване, оборване... Човек (или поне аз) трябва да седне с лист и химика за да синтезира всичко и то след няколкочасово подскачане из темата - един препоръча, втори обори, трети каже "ама това е по-добро щото..." Вярно, че имам личен лекар, ама след двучасово чакане пред кабинета да се изредят половината баби от селото сърце не ми дава да седя вътре още два часа за да ми обясняват различни варианти, приложения и т.н. а в същото време пред вратата да чака някой с болежки. И естествено всеки сам си носи отговорност за последствията от прием на неизписани лекарства.
И да вмъкна една молба/предложение. В списъка да има лекарства с максимален ефект - например айлина и майлина са еднородни, от различен производител, но айлина е по-силен, по-бързо и дълго действа.
А, и с риск да стана нахален - доза достатъчна за 3-4 дена, да има време да си довърша похода, да се прибера, изтрезнея (да ми отшуми употребата, не злоупотребата, че никой зъболекар няма да ми бие упойка след алкохол), изкъпя, ударя едно колянце  ;) и тогаз на лекар. Демек да се разглежда вариант таман съм на полвината път и ме зачатка нещо си. Пия (не ракия, Хобо  ;) ) и продължавам, а не се връщам обратно да търся лекар. Ако съм в група с водач, водача какво да прави - мен ли да връща или да си гледа групата? ако върне мен - пре...вам разходката на останалите от групата. а да се размъквам по горите с главо-зъбо-гъзо-бол не върви.
А, и с риск да съм още по-нахален - списъка да се актуализира в първия пост. Щото като влезе някой в темата за сефте, да прочете какво вече е прието/решено/синтезирано. а не да даде някое мнение и да получи отговор "Това беше решено в 32-ро мнение на трета страница".
Предварително благодаря, ако решите да се съобразите с мнението ми  :-* (админите, според мен трябва да се вмъкне иконка на халба с бира или чашка ракийца - според сезона)
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

Hobo

• Hero Member
« Отговор #55 -: 28 Февруари 2014, 12:19:51 pm »
Gavra74, не си сънен. Обаче се оказа, че не е никак просто да се направи аптечка, която хем да има всичко необходимо за какъв да е случай, хем да се ползва лесно. Затова трябва да се прочете цялата тема и след това всеки да си я направи сам според нуждите и уменията си да я ползва. Хубавото на тази тема е, че в нея взеха участие няколко лекари. Всичките са практикуващи и с опит. Успяха популярно да ни обяснят до някъде нещата така, че да ги смелим и ние лаиците.

Аптечката на Bezizvesten (практикуващ хирург) е може би компромиса между нужното и това, което можем ние да прилагаме: http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php?topic=309.msg3353#msg3353 . Аз лично имам резерви към адреналина, защото не се наемам да го използвам, но в личен разговор в чата той ме убеди, че все пак е добре да го има в аптечката защото може пък случайно да има някой, който ще компетентен да го приложи и тогава ще е лошо ако самия адреналин липсва.

А най-опростената аптечка, която съм виждал е тази на баба ми. Тя разполагаше с аспирин, първак ракия, чист парцал, свинска мас, вестник и хардал. В повечето от случаите това и беше достатъчно. Ако не, тогава вече беше ясно, че трябва да се обърне за помощ към специалист. 8)

gavra74

• Full Member
  • Публикации: 200
« Отговор #56 -: 28 Февруари 2014, 12:37:06 pm »
Еми да я мятам тогава... Не съм алергичен или епилептик, така че надали ще помъкна нещо друго освен болкоуспокояващо, температуропонижаващо, ранообработващо и гъзозатапващо   ;D
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква