Автор Тема: Яйца на жар  (Прочетена 6092 пъти)

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
Re:Яйца на жар
« Отговор #15 -: 24 Ноември 2012, 17:40:16 pm »
Проведени днес два теста:

1. Яйце с дупка:

Опитът успешен. Този начин може да ми стане предпочитан, защото горе долу може да се наглежда какво става и да се извади яйцето навреме.
Днес ми се пръсна едното яйце, може би защото го сложих много близо до горящата част на огъня. За да намалее риска от пръскане, може би с тънка клечка или игла трябва да се спука и ципата на жълтъка. Тогава при прегряване яйцето ще започне да "извира".

2. Яйце на шиш:

Идеята ми дойде по снимка само от Интернет.
Технологията - дупча с иглата едната страна и запушвам с пръст, дупча и втората и нанизвам нежно шишчето. За всеки случай процедурата се извършва върху чиния, че ако стане авария да не хабим яйцето.
Опитът неуспешен. Така и не можах да му намеря място в огнището. Може би бях малко нетърпелив. Иначе идеята си я бива.

Загуби към 20-25% поне:

Опитите продължават.
Не се взимай толкова на сериозно.

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
Re:Яйца на жар
« Отговор #16 -: 27 Декември 2012, 08:28:17 am »
Ето една не лоша алтернатива

voinyt

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 19
Re: Яйца на жар
« Отговор #17 -: 25 Април 2013, 16:52:18 pm »
Мавруд лека поправка- аз съм пекъл яйце в микровълнова фурна. има едни специални кутийки с размерите на едно яйце, слага се яйцето вътре и печеш. не знам на колко минути, щот все майка ги прави, ама си стават много добре..

Fat_Jim

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 58
« Отговор #18 -: 08 Май 2013, 09:50:48 am »
A oпитвали ли сте да напълните канче с пясък, да заровите яйцата в него - и така да го бутнете в жарта?
Стават по-бавно, но рядко се пръскат. :)

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #19 -: 08 Май 2013, 11:48:42 am »
Fat_Jim пробвал съм нещо подобно: Дупка в пясъка към 30-40 см дълбока. В нея запалих огън от сухи стъбла на плевели разни. Горя накъде към 20-30 мин, като добавях от време на време още стъбла. Яйцата бяха предварително завити във фолио. Носех и голяма консерва от котешка храна. След като огънят угасна или по-точно пясъкът се нагря достатъчно, така че да пари, поставих малко нагрят пясък в консервата, после яйцата и залях с нагрят пясък догоре. Поставих кутията в топлата дупка и я зарих с пясъка. След около 40-50мин се пробваха. Бяха като яйцата на жар, но без загуби.
При втория опит освен яйцата, добавих и две парчета свинска варена, добре завити във фолио, като яйцата. Получи се добре.
Не се взимай толкова на сериозно.