Автор Тема: Мора 2000 - бързо ревю  (Прочетена 4086 пъти)

LIC

• Full Member
  • Публикации: 154
Мора 2000 - бързо ревю
« -: 11 Април 2011, 23:33:44 pm »
Малко тестове и на моята Мора. От доста време чета форума, както имам и този нож. За съжаление в зимния сезон не излизам много много в планината и нямаше как да тествам ножа в истински полеви условия. Така, да спомена, че не съм много добър в остренето като цяло, а и не съм факир върху шкурка, та от последното острене тя има лек вторичен скос и острота под въпрос. Не бръсне, реже хартия с лекота. Ето как премина тестовия ден. Първо малко разходка, по пътя си изрязвам някакви пръчици от рода на 1см за подпиране, главно сухи. При това при повечко зор те се трошат и аз си дялкам няколко подред.  Справя се идеално със задачата отрязва си дryвчетата и ги дяла с лекота. на първи поглед нищо, което един нормален нож не може да направи.Промяна върху острието - нулева. След известно време спряхме и започна истинския тест за мен. Държа да отбележа, че съм я тествал изцяло за моите нужди и не съм я гнявил в общоприетия смисъл на форумните тестове.

Малко федърчета като първи тест. Стават с лееко отпускане на ножа по пръчката. Натиснеш ли по-силно се получава ето това:

След като ми омръзна да си играя с лекото, продължих ето така, рязането по бушкрафтърски на коляно е изключително по-удобно и по-агресивно:

Така някъде около половин час и едно завидно количество издялани пръчки направени на трески.
После реших да и направя снимка забучена в дърво - та ей я и нея:

Друг тест, който не можах да заснема, тъй като оператора ми се загуби да снима разни цветенца и животинки из гората е "изкореняването" на една праханова гъба. Просто хванах една пръчка забих я с върха между гъбата и дървото и я изритах по дръжката. При което тя си отпори гъбата без проблем. А ето го и резултата - гъба на филийки, която тези дни ще сваря и  след това ревю на прахан.

Резулат - ножа загуби остротата си, започна леко да дъвче хартията ако не му е идеално права при рязане. Дървото се дялаше с усещащо се повече усилие, но все още приятно. Пробвах и сечене в едни храсти запречели пътеката. До малкия ми пръст в диаметър ги бута от един удар. Ем - надявам се съм бил полезен. Скромно, но от сърце. 
Пробвах я на едни пържолки - влиза в месото като топъл нож в масло. 

jose

• Full Member
  • Публикации: 205
    • OLIGHT BULGARIA
Re:Мора 2000 - бързо ревю
« Отговор #1 -: 12 Април 2011, 09:52:29 am »
Здрасти. Това е отличен нож, особено за парите си е верочтно номер 1 в класацията.
Да споделя и моят опит с Мора 2010 (същото острие и стомана, но малко по-късо). Ножа с лекота одира 100 кила диво прасе и пита за още.