Ние сме само част от Природата!
Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Изгубил си
активационния е-мейл
?
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:
КРАЙ НА ФОРУМА, ИЛИ?
Начало
Forum
Помощ
Търси
Вход
Бушкрафт България
»
Бушкрафт
»
Екипировка, храна, медицина
»
Енергийна бомба за туристи и велосипедисти
« назад
напред »
Формат за разпечатване
Страници: [
1
]
2
Автор
Тема: Енергийна бомба за туристи и велосипедисти (Прочетена 18611 пъти)
Hobo
Hero Member
Публикации: 820
Енергийна бомба за туристи и велосипедисти
«
-:
18 Септември 2010, 18:04:45 pm »
ЕНЕРГИЙНА БОМБА
за туристи и велосипедисти
Попаднах на една рецепта за трайна, калорична и витаминозна смес, походяща като храна за дълги преходи. Например прехода Ком - Емине. Не знам кой е автора и коя точно е оригиналната рецепта, защото я срещнах на няколко места из Интернет в леки вариации. Съответно и аз я модифицирах ,малко като добавих кайсиеви ядки. Предстои още една модификация, но при следващото забъркване. Ще добавя и сушени сини сливи. Те съдържат калий, а точно той се губи при обилно потене.
Ето я и рецептата. Много е лесна за изпълнение. Смесват се в сътношение 1:1 тегловни единици сушени плодове, ядки и мед. Добавя се малко лимон. За проба моите изходни продукти бяха следните:
1. Сушени кайсии - 100гр.
2. Стафиди - 100гр.
3. Кайсиеви ядки сурови -100гр.
4. Орехи - 100гр.
5. Пчелен мед - 100гр.
6. Половин неголям лимон
Ядките и сушените плодове се смилат на ситно в така наречените чопъри, ръцете на татко, миксери и не знам още как. Добавя се меда и всичко се обърква много добре. Това е цялата философия. Технологично е по-лесно всеки от продуктите да се смели самостоятелно и чак накрая да се смесят. Така по-равномерно се смилат на ситно. С течен мед сигурно по-бързо ще се размеси сместта, но аз нямах и използвах захаросан. Общо взето бързо стана. Бърках с обикновена лъжица. Лимона се нарязва на парчеца и се мели заедно с кората на която отстраних най-горния слой на едно ренде. За всеки случай, ако тя е обработена с някакъв химикал.
Рецептата е от руските туристически сайтове. Братята са много грамотни, когато става дума за трайни и енергийни храни. Имат огромен опит в дълги преходи, където повече от 20 дена няма от къде да се купи храна по пътя и се налага всичко да си носят с тях от самото начало. Според тях тази смес е много дълотрайна и освен калории съдържа и много необходими витамини.
12 Август 2010г
Активен
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!
Hobo
Hero Member
Re:Енергийна бомба за туристи и велосипедисти
«
Отговор #1 -:
23 Януари 2011, 17:10:34 pm »
С голям труд опазих от домашните малко от енергийната бомба с цел да видя колко е трайна. Съхрянявах я в обикновено прозрачно пластмасово бурканче на директна слънчева светлина. Изкара августовските жеги без проблем и днес, пет месеца след като съм я направил, е същата като нова. Извода е, че е отлична храна за многодневни походи и би изтраяла какъвто и да е поход без да се развали дори в най-големите летни горещини
Активен
hr.zlatarev
Full Member
Публикации: 115
«
Отговор #2 -:
24 Януари 2011, 10:29:00 am »
Мисля, че може да се добави и корнфлейкс или подобно за да държи ситост.
Активен
Hobo
Hero Member
«
Отговор #3 -:
24 Януари 2011, 10:58:59 am »
Усещане за ситост дават въглехидратите. Затова меда е предостатъчен за тази цел. Между другото, бях пробвал същата смес с добавена галета, но определено не ми хареса.
Активен
npopov
Jr. Member
Публикации: 6
«
Отговор #4 -:
24 Януари 2011, 17:06:08 pm »
Корнфлейксът също е 85% въглехидрат.
Но усещането за ситост не идва само от тях.
Свинските пържоли например, са предимно мазнина, но въпреки това дават ситост!
Активен
Hobo
Hero Member
«
Отговор #5 -:
24 Януари 2011, 17:12:36 pm »
Така е, но ако ги ядеш с хляб или други съдържащи въглехидрати храни. Без въглехидрати човек може да поеме огромно количества месо без да се почувства наяден. Въглехидратите са тези, които дават усещане за засищане.
Активен
rok
Newbie
Публикации: 2
«
Отговор #6 -:
22 Януари 2013, 15:14:40 pm »
Това страхотна рецепта. Вчера я направих. Бях малко скептичен, но трайноста го прави много подходяща добавка за дълги преходи. Всъщност е доста вкусно. Също действа засищащо. Сутринта към 9 часа съм взел 3 супени лъжици от сместа и излязох защото бързах. Сега е три, нищо не съм ял от тогава и още не чувствам глад, а обикновено съм озверял в подобна ситуация. Определено препоръчвам отвсякъде. Доста питателно, дава ситост и енергия, а факта, че издържа толкова време дори в жегите го прави невероятно откритие. Поздрави и благодаря за споделената информация!
Активен
grendel
Newbie
Публикации: 2
Re: Енергийна бомба за туристи и велосипедисти
«
Отговор #7 -:
11 Март 2013, 13:33:36 pm »
Да споделя и аз своето задоволство от Енергийната бомба . Направих я с малко модифициране от моя страна като добавих три много полезни съставки - чиа семена , годжи бери и кокосови стърготини . Получи се перфектна , а и доста полезна комбинация в същото време и с отличен вкус .
Моето мнение е , че всеки сам може да прецени какви още добавки биха били подходящи за разнообразяване и за по-голям ефект и да споделя тук във форума за да черпим опит един от друг .
Активен
Hobo
Hero Member
«
Отговор #8 -:
21 Юли 2013, 00:27:48 am »
Човек се учи докато е жив.
Бях писал, че при следващото забъркване ще добавя и сушени сини сливи. Те съдържат калий, а точно той се губи при обилно потене. Оказа се, че сушените кайсии в рецептата всъщност са точно за това защото съдържат калий, така че няма нужда да се добавят и сливите. Все пак като вариант, ако няма сушени кайсии те биха могли да се заменят със сушени сини сливи.
Активен
Gergoff
Full Member
Публикации: 104
«
Отговор #9 -:
13 Февруари 2014, 20:34:05 pm »
Момчета, кажете кайсиеви ядки по това време къде могат да се намерят или с какво могат да се заместят?
Активен
Блажен да е този, който няма какво да каже, но въпреки това мълчи!
meco puh
Hero Member
Публикации: 542
«
Отговор #10 -:
13 Февруари 2014, 21:11:44 pm »
Ако беше ми казал това лято, като беше в село, сега щеше да имаш 5 - 6 кила най-малко. Помниш ли оня, високия мъж - Динчер, има кайсиева градина. Утре ще го питам, може да е запазил. Колко ти трябват?
Активен
Ком Емине 1987 год
Ком Емине 2011
Ком Емине 2013
Gergoff
Full Member
«
Отговор #11 -:
13 Февруари 2014, 22:44:55 pm »
Мечо, тази смес се каня да си я приготвя от сума ти време. В момента тренирям, за новите приключения на лято и исках да я пробвам. Ако Динчер има ще се разберем за бартер-ядки за хубава ракия, да речем.
Активен
Hobo
Hero Member
«
Отговор #12 -:
14 Февруари 2014, 14:18:03 pm »
Кайсиевите ядки са моя модификация на рецептата. Добавих ги за вкус защото така ми харесва повече. Спокойно може да не се слагат ако не ги намерите. Сушените кайсии, обаче, са задължителни защото те съдържат калий, а точно той се изквърля с потта и е необходимо да се наваксва. Ако няма сушени кайсии със същия успех може да се заменят със сушени сини сливи като им се махнат костилките. Кайсиеви ядки и сушени кайсии се продават по специализираните сергии и будки за семки и фъстъци.
Активен
Gergoff
Full Member
«
Отговор #13 -:
14 Февруари 2014, 17:22:20 pm »
Благодаря, Хобо!
Активен
meco puh
Hero Member
Публикации: 542
«
Отговор #14 -:
14 Февруари 2014, 20:09:43 pm »
Цитат на: Gergoff в 14 Февруари 2014, 17:22:20 pm
Благодаря, Хобо!
Gergoff, Динчер ги изхвърлил. Съжалявам.
Активен
Ком Емине 1987 год
Ком Емине 2011
Ком Емине 2013
Формат за разпечатване
Страници: [
1
]
2
« назад
напред »
Бушкрафт България