КРАЙ НА ФОРУМА, ИЛИ?
Здрасти на всички!Хубава тема, макар и нямащ нито една брадва, от дете имам спомени как на село няколко пъти се борих да отсека няколко изсъхнали джанки ли сливи ли бяха но дланите ми имаха още по време на сеченето кървави рани и мехури, при всеки удар, на вид сухото дърво, не беше пречка но при всеки удар кънтеше и вибрираше, просто мъка.Та, няколко неща ме интересуват, за следващия "рунд":- каква брадва/секира е най-подходяща за такива здрави изсъхнали дървета?- доколкото знам (на английски 'long bearded axe', дългобрада брадва), секира се нарича брадва с много широк режещ ръб, да? Това ли е единствената разлика? Аз се мъчих със секира с дълга дръжка и голям ръб (~20см).- защо така кънтеше това сухо дърво, дали дръжката на секирата не е била подходяща(не си спомням да е вибрирала твърде много)?Прочетох с интерес половината тред, и се чудя защо трябва стоманата да е хем не с много въглерод (гъвкава) хем с въглерод (здрава на износване), и също колко корозионно действа дървесния сок, дори при подсушаване и смазване след употреба? Просто ако секирата се обслужва като меч дали не трябва да е като меч Също ми е интересно, ако изскочи случай да мога да си купя истинска секира какво мислите за прочутите Дамаскини:http://gearjunkie.com/hults-bruk-damascusДоколкото знам точно тези ивици от високо-въглеродна (черна) и ниско-въглеродна (сиви) стомана "решават" проблема с избора на мека/твърда или закаляването само острието и около него, не е ли така?Просто, ако имам парички искам да си имам една heavy-duty class ax, с рима хе-хе, и да е красива и да е работлива и издръжлива Между другото, имам навика да изследвам произхода на думите и съм почитател на Японската култура, та, видях в треда снимки на Японски брадви, наричат ги Масакари, сетих се за нашата Секира и се запитах дали някак си нямат общ произход - и двете са главно брадви за обработка не за сечене.Също видях много сладка брадва от "хирургическа стомана" (AISI-420J2, DIN- X30Cr13 HRC 55-60 !!!) полирана при това и то не скъпа, 78 долара. Мнения и мисли дали има по-добри от нея?!https://www.etsy.com/listing/173307498/camping-stainless-steel-bearded-hatchetУха, това Дамаскинче ми се наби на очи от раз, проблема с дръжката решен!~ Blade Material: Damascus Steel 15N20 & 1095 Hand-Forged~ Blade Hardness: 58-60 HRC on Rockwell scale~ Total Layers: 512 (8 folds German 1095HC / Swedish 15N20)~ Handle Material: Pakka WoodДоколкото виждам, 256 слоя от немците и 256 от шведите. Някой съфорумник може ли да види недостатъци, интересно ми е какво може да му куца!https://www.etsy.com/listing/242551522/huge13-custom-handmade-hrc-damascus?ref=listing-shop-header-0