Автор Тема: Брадвата - този древен инструмент  (Прочетена 191501 пъти)

kostov

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 1
Re: Брадвата - този древен инструмент
« Отговор #270 -: 05 Септември 2016, 19:04:01 pm »
Здравйте, от къде мога да си поръчам същата брадва

Bg Adventure Time

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 31
 • Don't panic be prepared
  • ВИДЕО КАНАЛ
Re: Брадвата - този древен инструмент
« Отговор #271 -: 10 Юни 2017, 19:40:48 pm »
Моят опит с брадва :

ВИДЕО :   https://www.youtube.com/watch?v=eXDfZz4Em1Q


Teratoni

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 4
Re: Брадвата - този древен инструмент
« Отговор #272 -: 17 Септември 2017, 23:11:34 pm »
Здрасти на всички!

Хубава тема, макар и нямащ нито една брадва, от дете имам спомени как на село няколко пъти се борих да отсека няколко изсъхнали джанки ли сливи ли бяха но дланите ми имаха още по време на сеченето кървави рани и мехури, при всеки удар, на вид сухото дърво, не беше пречка но при всеки удар кънтеше и вибрираше, просто мъка.
Та, няколко неща ме интересуват, за следващия "рунд":
- каква брадва/секира е най-подходяща за такива здрави изсъхнали дървета?
- доколкото знам (на английски 'long bearded axe', дългобрада брадва), секира се нарича брадва с много широк режещ ръб, да? Това ли е единствената разлика? Аз се мъчих със секира с дълга дръжка и голям ръб (~20см).
- защо така кънтеше това сухо дърво, дали дръжката на секирата не е била подходяща(не си спомням да е вибрирала твърде много)?

Прочетох с интерес половината тред, и се чудя защо трябва стоманата да е хем не с много въглерод (гъвкава) хем с въглерод (здрава на износване), и също колко корозионно действа дървесния сок, дори при подсушаване и смазване след употреба? Просто ако секирата се обслужва като меч дали не трябва да е като меч  ;D

Също ми е интересно, ако изскочи случай да мога да си купя истинска секира какво мислите за прочутите Дамаскини:

http://gearjunkie.com/hults-bruk-damascus

Доколкото знам точно тези ивици от високо-въглеродна (черна) и ниско-въглеродна (сиви) стомана "решават" проблема с избора на мека/твърда или закаляването само острието и около него, не е ли така?

Просто, ако имам парички искам да си имам една heavy-duty class ax, с рима хе-хе, и да е красива и да е работлива и издръжлива  :P

Между другото, имам навика да изследвам произхода на думите и съм почитател на Японската култура, та, видях в треда снимки на Японски брадви, наричат ги Масакари, сетих се за нашата Секира и се запитах дали някак си нямат общ произход - и двете са главно брадви за обработка не за сечене.

Също видях много сладка брадва от "хирургическа стомана" (AISI-420J2, DIN- X30Cr13 HRC 55-60 !!!) полирана при това и то не скъпа, 78 долара. Мнения и мисли дали има по-добри от нея?!https://www.etsy.com/listing/173307498/camping-stainless-steel-bearded-hatchet

Уха, това Дамаскинче ми се наби на очи от раз, проблема с дръжката решен!

~ Blade Material: Damascus Steel 15N20 & 1095 Hand-Forged
~ Blade Hardness: 58-60 HRC on Rockwell scale
~ Total Layers: 512 (8 folds German 1095HC / Swedish 15N20)
~ Handle Material: Pakka WoodДоколкото виждам, 256 слоя от немците и 256 от шведите. Някой съфорумник може ли да види недостатъци, интересно ми е какво може да му куца!

https://www.etsy.com/listing/242551522/huge13-custom-handmade-hrc-damascus?ref=listing-shop-header-0
Въпросната хирургическа стомана е 3х13. Хирургическа защото е по неръждаема от 4х13 и 1.4116 където въглерода е повече.
Ако махнем грима от тези стомани ще получим стомана3, ст45, ст55. Ст45 и ст55 се използват от всички световни производители. Ако добавим легиращи елементи от ст55 ще стигнем до У6/L6.
"Циганските" брадви всъщност са произведени в национализираните през социализма стари фабрики под името "сърп и чук". По вековна българска традиция и в съответствие с приетите за най-добри в света немски технически стандарти - DIN. Тези брадви са отлети от ст45, след това ковани на механичен чук, т.е. щамповани. За да се постигне твърдост 52-54 по роквел на първите 3 см от острието както е в DIN българската традиция използва "наклепването" студено коване. Брадвите на топ производителите практически не се различават от това като ochsenkopf собственост на Gedore group отдавна се смята за световен стандарт. В района на Remschaid има и доста други ковашки фабрики като създаването на китайска такава е почти невъзможно поради сложната еснафска структура в Германия и факта че населението в този район има гарантирана заетост в съответните работилници поколения наред.

Bg Adventure Time

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 31
 • Don't panic be prepared
  • ВИДЕО КАНАЛ
Re: Брадвата - този древен инструмент
« Отговор #273 -: 12 Декември 2017, 21:24:38 pm »
Нов придобит опит :

ВИДЕО : www.youtube.com/watch?v=XxMrCejnSmU&t=2smechkolis

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 37
  • глинени артефакти
Re: Брадвата - този древен инструмент
« Отговор #274 -: 14 Февруари 2023, 14:35:56 pm »
Миналата година работих по проект с ателиета за деца по праисторическо изкуство и индустрия. В последствие съставих малка книжка, като един от фокусите е връз леенето на медни сечива. Оказва се че тук в Понтика сме въвели дизайна на металните сечива каквито ги знаем днес - с дупка за дръжка. Много специфично древните са изработвали своите двуостри кирки, млатове, брадвокирки, теслобрадви и пр, ударни насичащи инструменти.
Легенди се носят за Кирка и Секула...
Пиша този пост за да ви представя и самата книжка "Енеолитна Сърнена Гора" :
Първо, тиражът е много малък, не се продава (но пък вече оформям ново разширено издание, което да е като за възрастни).
Второ, все пак книжката може да се намери в библиотеки и в местни читалища от област Стара Загора и Кърджали.
Ето и линк към първото издание в дигитален вид: https://lab.libsz.org/wp-content/uploads/2022/11/ENEOLITNA_SARNENA_GORA-Kn1-web-4.pdf
За проекта направихме и цял сайт: https://lab.libsz.org/