Автор Тема: Бичкия, обикновена, 1 бр.(буш-бичкия)...  (Прочетена 14034 пъти)

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Бичкия, обикновена, 1 бр.(буш-бичкия)...
« -: 01 Октомври 2011, 19:45:30 pm »
Днес ми остана около 2 часа свободно време на полигона и реших да си направя бичкия, най-обикновена, щото нямах никаква.  А полигон без бичкия ми звучи някакси кофти.   Най-лошото беше, че вече бях зазимил магарето на kol40 и се наложи да правя бичкията с брадва и нож, както обикновено.
През седмицата си купих режеща лента, дължина 60 см., китайска, 2,80 лева, с СВЧ-закалени зъби. Има ленти за рязане на сухо дърво, за рязане на мокро дърво и комбинирани, различни дължини и т.н., демек богат избор.
Тъй като вече се бях снабдил с ясен, реших да я направя от ясен. Речено - сторено.
Материалите:

Издялканите летви за бичкията:

Рязане с трионче на прорезите за режещата лента:

След това пробих с Фроста по една дупка на страничните летви, в които с 2 винтчета за дърво да застопоря режещата лента, издълбах по един отвор на същите странични летви, в които да се застопори хоризонталната летва, издялках клин за опъване на лентата, сложих въженце(свързочен полеви кабел със стоманени нишки)  и направих тестове, първо на сухо борово дърво, после на сухо дърво от синя слива.
Оказа се, че реже, даже 2 пъти по-бързо от сгъваемото трионче. Кеф. Сега вече полигонът си има и бичкия. Всичко е правено с брадва, дупките - с нож. Накрая стигнах до не съвсем тъпия извод, че ако човек си носи режеща лента и як канап, брадва и нож и ръцете му растат от правилното място, може в гората да си направи бичкия и то високо ефективна, за около 2 часа без бързане. Факт.

Обаче забравих да сложа надпис. Аман.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
Re:Бичкия, обикновена, 1 бр...
« Отговор #1 -: 01 Октомври 2011, 20:08:24 pm »
Нямам думи. Все по-голямо удоволствие ни доставяш с твоите конструкции. Поздравления и благодаря! Точно днес четох как Виктор обясняваше в един ловен форум, че бичкията, когато е в добри ръце е непобедима сила и е верен другар в тайгата. Виктор е един руснак, дето по занятие и понякога за удоволствие странства из тайгата по няколко седмици. Негови отчети ТУК и ТУК. Та покрай това се заформи цяла тема и опитните твърдяха, че една лента свита в кръг не тежи и не пречи, когато е в раницата, още по-малко вързана за понягата, а лък може да се направи на място в гората. Техните пили (бичкии) са с друга конструкция, но това е без значение. Та покрай това се сетих за нашите бичкии колко леки и малки по-обем са, когато са разглобени и обмислях вариант за портативен екземпляр. Та докато се наумувам ти си се налудувал. ;D ;D ;D Още веднъж благодаря, че сподели с нас какво си сътворил.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

ko54

• Hero Member
  • Водолей
Re:Бичкия, обикновена, 1 бр.(буш-бичкия)
« Отговор #2 -: 01 Октомври 2011, 20:23:09 pm »
Благодаря за добрите думи, Hobo! Най-странното е, че реже и то доста добре.  Явно тези ленти с комбинираните зъби са много ефективни. На мен ще ми върши работа и за овощните дръвчета в градината.

Дописвам си.
Ясенът е много здрав, ама тежък. За варианта за носене на поняга явно трябва да се търси и експериментира с друго дърво. Липата е много лека, ама кекава. Може би от сух чам ще бъде оптимално съотношението тегло-здравина?! Не знам, може би колегите от форума да подскажат нещо друго?

Valenti

• Sr. Member
  • Публикации: 352
« Отговор #3 -: 01 Октомври 2011, 21:24:16 pm »
         Ами какво мога да кажа, единствено едно голямоооооооо СУПЕР!
ко54 страшен си! Не,това мое изказване не е някакъв суперлатив към теб.Тъй като и аз
се опитвам и правя доста неща,само с двете си ръце и знам какво голямо удоволствие изпитвам като си гледам ,,произведенията:" си готови. Е няма такъв кеф! Може би за това
много се радвам когато видя неща, изработени ръчно! Още веднъж, БРАВО! Продължавай да правиш и Ни показваш, твоите произведения!  :)

ko54

• Hero Member
  • Водолей
« Отговор #4 -: 01 Октомври 2011, 22:18:59 pm »
Тенкс!, valenti681. Ценя мнението на майстори като теб по ръчната изработка, и то в няколко различни области! Особено ми харесва твоя спиртник - голямо въображение и усет си вложил в това бижу. Аферим!

kol4o

• Full Member
  • Публикации: 195
Re:Бичкия, обикновена, 1 бр.(буш-бичкия)...
« Отговор #5 -: 02 Октомври 2011, 16:00:59 pm »
да ти кажа ли кусура на би4кията или да ти викам браво?

ko54

• Hero Member
  • Водолей
« Отговор #6 -: 02 Октомври 2011, 16:15:22 pm »
Кусура естествено кажи...

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 362
« Отговор #7 -: 02 Октомври 2011, 16:28:46 pm »
ко 54 чудесна изработка, макар и двете ми ръце да са заврени в гъ.ът 8), красивото мога да го оценя. Аз нали шия кожи също, ма на живо и човешки само... :D

kol4o

• Full Member
  • Публикации: 195
« Отговор #8 -: 02 Октомври 2011, 16:48:01 pm »
там дето си захванал краищата на листа към дървените рамена трябва да има едни джиджафки кат канелка на буре , които служат за придаване на ъгъл на листа спрямо би4кията...служи за рязане на големи детайли.  ;D

ko54

• Hero Member
  • Водолей
« Отговор #9 -: 02 Октомври 2011, 17:19:22 pm »
Като направя дървения струг напролет на полигона - ще има и канелки!   А дотогава ке бичим дръве без канелки.

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 298
« Отговор #10 -: 06 Октомври 2011, 11:55:02 am »
Ко54 , за поредното ти произведение ! На село му викаме пелка / вероятно от руското пила , пилка , ама дали от освободителите или от белогвардейците е останало не зная / и допреди 10-15 години си беше основен инструмент . Имам две , така си висят едната в гаража , другата в работилницата . От дядо знам че след работа първо се почиства , после се отпуска тетивата с един оборот и така . Успех в творчеството нататък !

ko54

• Hero Member
  • Водолей
« Отговор #11 -: 06 Октомври 2011, 14:49:43 pm »
Мерси! Аз направо си я разглобих и я държа в една торбичка, така не заема много място. А сглобяването е 1 минута време, барабар с натягането на тетивата.                                        

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 542
« Отговор #12 -: 06 Октомври 2011, 20:14:26 pm »
Браво ko54, като пчеличка си, не спираш. Намираш какво да правиш, но най-важното имаш майсторски ръце и упорит характер. За такива хора "нямане" няма. Измисли ли вече следващото лзделие?

ko54

• Hero Member
  • Водолей
« Отговор #13 -: 06 Октомври 2011, 21:31:12 pm »
Благодаря, meco puh!  Пълен съм с идеи, като селски кенеф с ...., обаче времето се скапва и ще трябва да зазимя полигона до пролетта. Мъка! Аз затова си сложих един пън на терасата(с парно), та да мога да дялкам и през зимата. Ама не си е тва работа, няма размах...