Автор Тема: Заточване. Съвети и уроци за начинаещи.  (Прочетена 83169 пъти)

zoso

• Full Member
  • Публикации: 117
Някак си неусетно ми излезе име, че видите ли, аз съм гуруто на заточките. Започнах да получавам доста ЛС от потребители на форума с въпроси "Ако си купя това+това+онова другото дали ще си заточа ножовете?" и вечния въпрос "ДМТ ли да си купя, или Лански?". Затова реших да отворя нова тема, която да даде няколко полезни (надявам се) съвета на начинаещите.

Първо искам категорично да уточня. Аз не съм никакъв "гуру", "мастер" или други там подобни джедайски титли. Мненията ми не са "последна инстанция" и искам да ви уверя, че във форумите KnivesBG.com и MetalBlade има хора, които са с години по-напред от мене в материята.
И преди да продължа ще кажа някои неща за заточването.

Тази публикация третира заточване на ножове на ръка. Ако точите на шмиргел няма смисъл да четете по-нататък. Лично за мен точенето на ръка ми доставя огромно удоволствие. За мен това е нещо като медитация.
По-надолу ще обобщя някои мои мисли, които бих споделил на съвсем начинаещите. Пак правя изричното уточнение - аз не съм ги измислил нещата.

1. Не си купувайте точила с фиксиран ъгъл на заточка.
Удоволствието от заточването е да го направиш с ръцете си. Всеки може да начертае окръжност с пергел. Хватката е да нарисуваш окръжност без да използваш пергела! Няма да стане от първия път. Трябва търпение и упоритост.

2. Не се хвърляйте още от началото да купувате скъпи точила.
Има смисъл да си купите скъпо точило само и ако колекцията ви от ножове струва много повече от точилото.
Добра идея е най-напред да се запасите с комплект шкурки до грит 1000 и евтини камъни за заточване. В магазините от тип "направи си сам" (Практикер, Бриколаж, Баумакс) се продават евтини словенски двустранни брусчета за по 15лв. Като за начало, това ви е пре-пре-достатъчно. В началото аз ползвах въпросното словенско двустранно точило ( 150/320 мисля че беше ), както и комплект шкурки 400, 800, 2000.

3. За опити, използвайте кухненските ножове.
Лоша идея е още в началото да си съсипвате хубавите ножове. Най-напред се научете с евтин някой кухненски нож. Евтините кухненски ножове са изработени от висококачествени боклуци, които са идеални за учебна цел. Меки са, заточват се много бързо.

4. Правилната техника на заточване.
Опитвайте се да държите доколкото е възможно един и същ ъгъл на заточка. Пак повтарям, че няма да стане от първия път. Трябва рутина и упоритост. Не бързайте! Не натискайте! Поставете удобно точилото върху масата и започнете бавно да търкате ножа от едната страна. Търкате докато от другата страна на острието излезе косъм или мустак, или стружка, или наречете го както искате. Това е първото и най-важно условие за постигане на хубава острота. Когато изкарате мустак по цялата дължина на острието, едва тогава обръщате ножа от другата му страна. И пак триете, докато мустака не се обърне. Движенията на острието са без значение. Дали ще е по посока на острието, дали ще е срещу острието, няма никакво значение. Важно е да изкарате мустак и след това да го "обърнете". След като сте изкарали мустак и сте го обърнали, започвате с плавни и последователни "стропинг" движения (изтегляте острието) да премахнете мустака. Това всъщност е теорията на заточване. Да се изкара мустак и след това този мустак трябва да го премахнете. На теория това може да стане и с груби камъни, но на практика не се получава. Ето затова ви трябват и по-фини шкурки и камъни. Премахването на мустака е знак, че трябва да преминете към по-фини камъни или шкурки.

5. Керамика.
Керамичните точила не заточват. Те полират и заглаждат. На керамични точила се работи, след като сте поработили на по-грубичките камъчета.

6. Стропинг?
Не! Като за начало не ви трябват каиши, пасти и тям подобни. Все пак се учите на кухненски ножове. Стигнете до нивото ножа чисто да реже вестник и забравете за бръсненето на ръце. Закупуването на каиш и паста има смисъл едва след като сте се научили да заточвате на камък и вече сте се престрашили да наострите първия си марков нож.

7. Колко дълго време ще държи ряз моя нож?
Като начало въобще не се притеснявайте от този въпрос. Не е важно колко дълго време ножа ви ще е остър. Важно е да знаете и можете да си го наострите след това.

8. Първото ми марково точило.
Ами първо, трябва да е марково и второ, трябва да е възможно по-евтино. Добре е, първото ви точило да е диамантено, защото както всички знаем диамантите са най-добрия приятел на мъжа. Не залитайте по DMT - това е доста скъпичко удоволствие. Ориентирайте се към нещо по-земно. EzeLap, Fallkniven (DC3, DC4) или някое по-евтиничко Lansky, но пак преди да си го купите, прочетете точка 2.
В никакъв случай не залитайте по арканзаски камъни, японски камъни и скъпи керамики.

9. Тънкостите и тайните на заточването.
Тайни в заточването няма. Тайните са добре забравени истини. Виж за тънкости може да се говори много. Тънкости има, но те се научават с опита. Някои от тях са трудни за обяснение с думи, някои от тях изглеждат нелогични. Всеки нож си има душа и всеки нож се заточва някак си по по-особен начин, но както казват англичаните "take your time". Вие сами ще стигнете до тези тънкости, дори по-бързо отколкото предполагате.

10. В заключение
Има една хубава нашенска поговорка "За всяко нещо си има чалъм!". Аз обичам да я допълвам тая поговорка така: "За всяко нещо си има чалъм, но за всеки чалъм си трябва такъм!". Без такъми не става. А хубавите такъми струват хубави пари. Но преди да стигнете до хубавите такъми, е добре да извървите пътя на начинаещия. Всички сме минали от там.
И не на последно място, старите хора са казали "Мъж, който не може да си наостри ножа е като жена, която не знае да готви!"

Цитат на: lubitel
Универсално правило: колкото по-едър е камъка /точилото/, толкова по-силен е натиска върху него и съответно при отиване към по-ситно точило натиска става по-нежен.

Видео-урок. №1

Видео-урок №2. Част 1.

Видео-урок №2. Част 2.

Когато вече сте решили, че сте достигнали ниво, при което може да преминете към "Стропинг" с различни видове пасти, може да изгледате този чудесен видео-урок, изготвен и представен от Bradley. Урокът е полезен и с това, че в него се представят методи и техники при заточване на конвексни остриета.
Благодаря на Bradley за усилията, труда и разрешението да публикувам тук неговите материали:

Размисли на тема "Стропинг" 1   (video)

Размисли на тема "Стропинг" 2   (video)

P.S. Lubitel е съфорумник от форума KnivesBG.com, а Bradley от форума Metal Blade.

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Re:Заточване. Съвети и уроци за начинаещи.
« Отговор #1 -: 26 Май 2011, 10:22:33 am »
Архи полезна информация zoso, свалям шапка  и за труда, който си вложил за направата на видео-уроците. А на първия клип на Bradley направих прекъсване и ходих и аз да си купя бира. :)  Имам въпрос - някъде преди време в нета ми се мярна термина "Циганска заточка" като някъкъв способ за финишно заточване на ножовете, ама така и не ми стана ясно с каква цел се прави и има ли ефект? Ти беше казал в този форум, че след финото заточване на Викторинокса(примерно) на шкурка 2000, да се мине 1-2 пъти лекичко обратно на по-груба шкурка 800 грид(при мене се получи добре - наистина остротата се подобри), та това ли е всъщност тази прословута циганска заточка или пак нещо не съм разбрал? ???  И какво препоръчваш да се прави в края на краищата - стропинг или твоя метод с връщане обратно на по-груба шкурка. Или пък трябва да се съобразяваме с това какво ще режем с ножа - дърво или хранителни продукти? И има ли нюанси и значение за каква стомана се отнася - карбонка, неръждавейка или ламинат? За бюджетните ножове става въпрос - Мора, Хултафорс, Викторинокс и т.н. Благодаря предварително.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

zoso

• Full Member
« Отговор #2 -: 27 Май 2011, 13:05:33 pm »
Архи полезна информация zoso, свалям шапка  и за труда, който си вложил за направата на видео-уроците. А на първия клип на Bradley направих прекъсване и ходих и аз да си купя бира. :)  Имам въпрос - някъде преди време в нета ми се мярна термина "Циганска заточка" като някъкъв способ за финишно заточване на ножовете, ама така и не ми стана ясно с каква цел се прави и има ли ефект? Ти беше казал в този форум, че след финото заточване на Викторинокса(примерно) на шкурка 2000, да се мине 1-2 пъти лекичко обратно на по-груба шкурка 800 грид(при мене се получи добре - наистина остротата се подобри), та това ли е всъщност тази прословута циганска заточка или пак нещо не съм разбрал? ???  И какво препоръчваш да се прави в края на краищата - стропинг или твоя метод с връщане обратно на по-груба шкурка. Или пък трябва да се съобразяваме с това какво ще режем с ножа - дърво или хранителни продукти? И има ли нюанси и значение за каква стомана се отнася - карбонка, неръждавейка или ламинат? За бюджетните ножове става въпрос - Мора, Хултафорс, Викторинокс и т.н. Благодаря предварително.
Радвам се, че информацията е полезна! За "циганска заточка" чувам за първи път. Чувал съм за "циганско закаляване" :). Методът, който ти предложих се използва масово при заточване на бръсначи, само че там се работи с камъни с гритове ~4000 и ~8000. Нарича се "пирамидално заточване". Схемата е следната:
  • 5 минавания на грит 8000
  • 5 минавания на грит 4000
  • 3 минавания на грит 8000
  • 3 минавания на грит 4000
  • 3 минавания на грит 8000
  • 1 минаване на грит 4000
Опитвал съм се да си обясня логиката на този алгоритъм и най-разумния отговор, който съм намерил е: "Най-лесно и най-бързо обиране на косъм с минимален риск от презаточване". Понеже не знаех ти колко опит имаш със заточването на ръка реших да ти препоръчам след като изкараш шкурка 2000 да върнеш само едно минаване с една стъпка назад. По този начин съм сигурен, че дори и за първи път да остриш нож, заусенеца ще е обран максимално добре.
Стропинга е задължителен и се явява последен етап в заточването. Там има най-голяма опастност да презаточиш ножа, затова не се препоръчват повече от 3-4 минавания на каиш с паста ГОИ.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #3 -: 27 Май 2011, 13:56:46 pm »
От любопитство реших да пробвам горната схема дадена от Zoso за заточване на бръсначи, но на нож. Ножът е Мора Луна, неръждаема стомана сандвик. Състояние на острието захабено с проблясъци почти по целия режещ ръб, но без нащърбване. Камъните ми са китайски някакъв с грит 350 и диамантина от синтетични диаманти, която е много агресивна, с грит 800.

5 минавания на грит 800
5 минавания на грит 350
3 минавания на грит 800
3 минавания на грит 350
3 минавания на грит 800
1 минаване на грит 350

Това на едната страна, след това същото от другата страна. Острието движа напред все едно искам да отрежа филийка от камъка. Натискам елегантно.

Резултата направо ме впечатли. Бръсне с лекота!!! Без стропинг. След стропинг на кожен колан без ГОИ ( 12 движения ) започна да бръсне така, както никога до сега не го бях виждал да бръсне този нож. Със същите точила при същата захабеност на острието ми отнемаше повече от половин час за такъв резултат при класическата процедура за заточване. При това започваше да бръсне, но не с лекота, чак след стропинг на кожен колан.

Нищо не твърдя с експеримента. Само споделям практически резултат. Ще се постарая да наблюдавам какво се случва с острието при рязане на различни материали, когато е заточено така  сравнено с класическото заточване.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

zoso

• Full Member
« Отговор #4 -: 27 Май 2011, 14:04:41 pm »
...

Това на едната страна, след това същото от другата страна. Острието движа напред все едно искам да отрежа филийка от камъка. Натискам елегантно.
...
Под "минаване" се разбира обиране на косъм - веднъж от едната страна на острието, след това от другата. "Стропинг движения". Извинявам се, че не съм уточнил правилно.
Хобич, може ли да повториш опита, но най-напред изкарай косъм до грит 800 и след това при обирането приложи схемата. Пак повтарям едно минаване означава веднъж от едната страна, веднъж от другата.
Тази схема съм я прилагал на бръсначите си. На ножове никога, но съм сигурен, че резултата ще е хубав.

Hobo

• Hero Member
« Отговор #5 -: 27 Май 2011, 15:08:56 pm »
Докладвам! Същите камъни като в горния пост. Китайски двулицев брус с грит 120 и 350 купен за 80 стотинки от една железария и диамантина със синтетични диаманти грит 800, която струва 4лв. Ножа е Мора Луна, неръждаемо острие от стомана Сандвик. Движа ножа напред все едно искам да отрежа филийка от камъка. От клиповете разбрах, че на грубото точило може да се движи острието двупосочно, но така съм свикнал. Натискам леко грубо на едрия камък и елегантно на диамантината. Изкарвам косъм от едната страна на острието на камъка с грит 350, след това обръщам и изкарвам от другата страна. Обирам косъма с няколко стропинг движения. Сменям камъка с диамантинката с грит 800. Изкарвам косъм от едната страна след, което обръщам острието и изкарвам косъм от другата страна. След това със стропинг движения минавам както следва:

5 минавания на грит 800
5 минавания на грит 350
3 минавания на грит 800
3 минавания на грит 350
3 минавания на грит 800
1 минаване на грит 350

Под едно минаване броя веднъж от едната страна на острието и веднъж от другата. След това 10 минавания на обратната груба (необработена) страна на кожен войнишки колан без ГОИ

Резултата: Толкова остър нож не съм имал през живота си. Сега разбирам какво означава термина "бръсне с лекота". То не остана какво да се бръсне.  ;D

Мисля, че най-после и аз се научих да точа нож. БЛАГОДАРЯ ТИ Zoso!!!

ko54

• Hero Member
  • Водолей
« Отговор #6 -: 27 Май 2011, 15:52:36 pm »
И аз пробвах с Хултафорс(оранжев), стомана SK-5, с шкурка 2000 и шкурка 800, но без стропинг - пак има положителен ефект !!!
И намерих материал за "Циганската заточка", оказа се в Guns.ru   http://talks.guns.ru/forummessage/224/509265.html
И се отнася за точене с различен грид на всяка от двете страни на острието.  Т.е. от едната страна на острието се получава по-едра "микропила", а от другата - по-ситна "микропила", и поради тази разлика между зъбчетата на микропилите острието режело по-дълго. Трябва да го пробвам. ???

zoso

• Full Member
« Отговор #7 -: 30 Май 2011, 09:38:45 am »
...

Резултата: Толкова остър нож не съм имал през живота си. Сега разбирам какво означава термина "бръсне с лекота". То не остана какво да се бръсне.  ;D

Мисля, че най-после и аз се научих да точа нож. БЛАГОДАРЯ ТИ Zoso!!!
Радвам се, че резултатите са те удовлетворили. Имай предвид, че тази схема не е валидна за всички ножове и за всички стомани. Ако горната схема не помогне, тогава "пирамидата" се увеличава. Вместо от 5:5 се започва от 10:10, след това 5:5, после 3:3 и т.н.
По принцип стоманите на Sandvik са известни с това, че са изключително заточваеми (могат да се заточат до безобразие), но пък са малко мекички. Този факт не бива да те притеснява. В съветите съм писал, че  "не е важно колко време ще държи ряз ножа - важно е да можеш да си го наостриш, когато се затъпи".
Има още едно нещо, което трябва да се знае и което съм забравил да добавя в заключенията:
Няма бърз начин да си наостриш ножа. Има бърз начин да си поддържаш ножа остър.

ko54

• Hero Member
  • Водолей
« Отговор #8 -: 30 Май 2011, 22:03:38 pm »
zoso, имам две ламинатни остриета на Erik Frost на MORA, вътрешният слой е карбонова стомана О-1 закалена на 61 по Рокуел, а външните слоеве са по-меки и са сигурно някаква модификация на 420. Та въпросът ми е - има ли някакви особености при заточване на ламинатите? Вършат ми чудесна работа, по-остри ножове досега не съм имал и ще бъде жалко, ако ги съсипя. Засега поддържам остротата им само с шкурка 2500 на мокро и стропинг с кожен каиш без паста.

zoso

• Full Member
« Отговор #9 -: 31 Май 2011, 11:02:44 am »
zoso, имам две ламинатни остриета на Erik Frost на MORA, вътрешният слой е карбонова стомана О-1 закалена на 61 по Рокуел, а външните слоеве са по-меки и са сигурно някаква модификация на 420. Та въпросът ми е - има ли някакви особености при заточване на ламинатите? Вършат ми чудесна работа, по-остри ножове досега не съм имал и ще бъде жалко, ако ги съсипя. Засега поддържам остротата им само с шкурка 2500 на мокро и стропинг с кожен каиш без паста.
Нищо по-особено. Ламинирането на острието има за цел да подобри жилавостта на ножа.

ko54

• Hero Member
  • Водолей
« Отговор #10 -: 31 Май 2011, 11:34:09 am »
Ясно, благодаря! :) Така и предполагах, ама си е по-хубаво човек да попита все пак.  ???

Hobo

• Hero Member
« Отговор #11 -: 24 Юни 2011, 11:57:50 am »
Като гледах видео уроците на Zoso ми направи впечатление как той движи ножа и напред, и назад на по-грубите камъни. Даже направи едно странно лъкатушещо движение и каза, че и така може. Стига да се пили режещия ръб на ножа и да се спазава ъгъла на заточване.

Реших да опитам с кръгови движения. Отначало ми беше терсене, но след като ми свикна ръката се оказа, че е лесно. Ножа се точи перфектно. В същото време усетих едно голямо предимство, а именно, че ако се точи ножа с кръгови движения има нужда от по-къс камък. Постепенно отработих движенията до елипсовидни. В резуктат 10см острие с лекота точа на 6 сантиметрова част от бруса. Качеството на заточване е същото, но малкия брус е лек и подходящ за портативна употреба.

Сега остана някой да каже как точно да се нарежат евтините китайски брусове на няколко парчета и проблема с достъпното масово и евтино портативно точило ще бъде решен.

EXeCuTiOnER

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 84
« Отговор #12 -: 09 Юли 2011, 10:56:44 am »
Изключително полезна статия. Благодарение на нея се амбицирах да поправя сам издънката на този, който е точил един от ножовете ми, преди този нож да стане мой. Е ... при неуспех, винаги мога да го занеса на ножар, който да порави моята поправка  :D
Вижте за какво става въпрос:
http://bgroots.hit.bg/DSC04114.JPG

Не знам каква точно е стоманата, но на ножът пише 420 STAINLESS, за по-запознатите може и да означава нещо. Изключително твърда е, не се огъва, доста добре реже самият нож и затова го ползвам за всичко в планината. Като гледате как са съсипали този втория ръб, как предлагате да бъде възстановен?
Благодаря предварително.
Всеки може да живее в цивилизацията, номерът е да оцелееш извън нея.

ko54

• Hero Member
  • Водолей
« Отговор #13 -: 09 Юли 2011, 11:31:11 am »
Тук май е играл шмиргел. Дано не са съсипали ТМО-та, т.е. да са го прегрели, ама като гледам снимката, май няма остатъци от виолетов цвят, т.е. разминало му се е. Тук във форума специалистът по заточването е zoso и всички ние търсим акъл от него. Дано се обади. А 420-стоманата си е обикновена неръждавейка, непретенциозна, става за всичко.

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
« Отговор #14 -: 09 Юли 2011, 12:06:04 pm »
Изключително твърда е, не се огъва,
ако острието е дебело е нормално да не се огъва,но ако е тънко и не се огъва това е недостатък защото е закалено на много голяма твърдост и така е станало много крехко и чупливо
don't waist your time for searching all those waisted years