Автор Тема: Непромокаем кибрит  (Прочетена 21714 пъти)

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
Непромокаем кибрит
« -: 27 Декември 2010, 10:35:34 am »
Кибритът е едно от най-надеждните огнива. Единственият проблем при него е как да се опази сух. Малко хора знаят, че дори само навлажнен кибрита не може повече да се използва. Навлажнен или мокър кибрит след изсушаване вече не пали. Само му се рони барута от клечките.

Ето как аз реших проблема с опазването на кибрита сух. Най лесно е да се постави кибритената кутийка в найлоново пликче и добре да се загърне. Пликчето може да се запечата с поялник или да се използват от самозапечатващите, които се продават в книжарниците. Аз просто увивам вече опакования кибрит с тиксо или изолирбанд.

Така увит кибрита може да се потопи във вода и пак ще е сух. Недостатъка е друг. В пликчето, понеже не е вакумирано, има въздух. При рязка промяна на околната температурата се образува конденз в пликчето и барута се навляжнява, съответно се съсипва. Проблема се решава много лесно. В кибритената кутийка слагам парче вестник згънат на няколко ката, който се събира в кутийката. Вестника действа като попивателна хартия и обира влагата от въздуха, който е останал в торбичката. Другия недостатък на този метод за херметизиране на кибрита е, че е бавен и трудоемък процеса на отваряне и затваряне на опаковката. Затова аз го използвам само да опаковам кибрит или два, които стоят в раницата за супер краен резерв. Проба на така запазен кибрит след няколко години носене в раницата при всякакви температури и метереологични условия показа, че той е абсолютно запазен и използваем.

По-добрият вариант е да се изплозва пастмасова кутийка от хапчета ии витамини.

В капачката на кутийката има вещество, което обира влагата и не позволява конденз, а самата кутийка се затваря достатъчно добре за пълна херметизация на кибрита в нея. Смело може да се държи под вода и пак няма да се намокри. Ето го моят непромокаем кибрит:

Клечките и цъкалото на кибрита поставям в кутийката. Понеже остана малко място добавих и два лева на стотинки за супер краен запас. :) Може и банкнота да се скатае там. Предимствата на така направения херметичен кибрит е, че лесно се прави, бързо и удобно се отваря и затваря и не се мачка и замърсява цъкалото докато е в джоба. Такъв кибрит имам винаги в себе си.

Само искам да споделя, че една маркова запалка от рода на BIC или Clipper също не е никак лоша алтернатива на непромокаемия кибрит. Дори и да се намокри е достатъчно няколко минути да се изцеди от водата и е готова да пали. Разбира се има и недостатъци. Не се вижда кога свършва газта в нея и може неприятно да изненада. Макар и много рядко се чупи лостчето за отваряне на газовата дюза. На студ трудно пали. Последния проблем е решим. Увива се конец около запалката, намотава се отгоре тиксо и запалката се окачва като гердан на врата. Самата запалка се пъха под ризата и си е на топло. Така може да пали на доста ниски минусови температури. Евтини китайски запалки да не се използват. На тях не може да се разчита. Ще се счупят ии ще изпуснат гзта точно когато не трябва.

Може би малко се презапасявам, но когато отивам на поход нося комбинация от трите и винаги съм спокоен и сигурен в огнивото си.

Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
Re:Непромокаем кибрит
« Отговор #1 -: 27 Декември 2010, 14:50:37 pm »
Ако искаш да запазиш клечките сухи, става и като ги натопиш в разтопен парафин. Естествено има и по-добри и надеждни решения от кибрита, но те струват пари. Хобо кутийката за лекарства е не лошо решение, броя клечки може да се увеличи като намалиш дължината им, що се отнася до драскалото едното можеш да го залепиш на капачката отвътре.

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 468
« Отговор #2 -: 27 Декември 2010, 15:21:44 pm »
Ваньо не е добро решение да се лепи каквото и да е от долната страна на капачката понеже там се намира силикагела който поема влагата

Hobo

• Hero Member
« Отговор #3 -: 27 Декември 2010, 16:30:34 pm »
Ако искаш да запазиш клечките сухи, става и като ги натопиш в разтопен парафин.
Това съм го правил преди. Недостатъка е, че колкото и малко да е парафина по клечката и колкото и да се чисти от главичката преди палене, то цъкалото все пак се омазва с парафин по някое време и спира да пали или паленето става много трудно. Със сигурност метода работи  за кибритените клечки от филмите, които се палят не от специално цъкало, а от камък или дреха.

Току що реших да пробвам пак. Разтопих парафин в кутийка. Потопих една по една клечките на кибрита. Те се покриха с микроскопично, почти невидимо покритие от парафин. След като изстина парафина почти не се забелязваше по клечките. Усещаше се само на пипане със специфичното усещане при пипане, все едно клечките са се омазнили.

Сложих няколко клечки в чаша с вода. След няколко минутен престой там беше достатъчно само да избърша клечките със сухи пръсти и палеха от раз. За съжаление след няколко клечки стана точно това за което вече писах. Цъкалото явно се омаза с парафин и спря да пали. Може би с едновремешните кибрити пак да е издържало до последната клечка, ама сега много икономии и то самото цъкало е едно рехаво и много бързо се зацапва.

Все пак метода е използваем ако се предвиди повече от стандартното количество цъкало  и се намери начин самото цъкало да остане сухо. Ако се решат тези два проблема, никаква мъгла, влажно време и вода няма да са опасни за клечките. Ако имаш идея за опазване на цъкалото, казвай.

Със сигурност, обаче, е добра идея да се натопят в разтопен парафин само дръжките на клечките. При запалване горят много по-устойчиво и дълго. Все едно малки свещички.

vanjo

• Hero Member
« Отговор #4 -: 27 Декември 2010, 16:58:36 pm »
Хобо обработените с парафин клечки, преди ползване с нокът или нещо друго премахваш част от парафина върху фосфорната смес и резултата е налице.  Ако не разполагате със силикагел можете да ползвате и няколко зърна ориз.

Hobo

• Hero Member
« Отговор #5 -: 27 Декември 2010, 17:25:47 pm »
Точно така правя, но след няколко клечки се омаза цъкалото. Изглежда все пак остава парафин по клечката, колкото и малко да е.

gavra74

• Full Member
  • Публикации: 239
« Отговор #6 -: 20 Март 2011, 12:35:17 pm »
Hobo, а не се ли получава конденз в торбичката с кибрита вследствие на пренасянето му от топло на студено или обратно? Багажа си седи в стаята, но като тръгнеш някъде, особенно зимата, багажа се оказва на студено. Нямаш ли такъв проблем? Лично аз разчитам на запалка.
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

Hobo

• Hero Member
« Отговор #7 -: 20 Март 2011, 13:09:02 pm »
Виж какво съм писал точно след първата снимка. Предполагам това те интересува.

И аз вече смених кибрита в джоба с газова запалка понеже си намерих от старите испански клипери, а те са безотказни и много надеждни. Но кибрита стои в раницата за всеки пожарен случай. От имане глава не боли.

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
« Отговор #8 -: 20 Март 2011, 18:07:34 pm »
Не разчитайте на запалки само.Когато бях пушач редовно свършваше газта на запалките,щото съм я натиснал докато е в джоба или някъде другаде.Няма значение дали са скъпи или евтини китайски,почти всички запалки са ми поднасяли неприятна изненада
don't waist your time for searching all those waisted years

Keltis

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 34
« Отговор #9 -: 26 Юни 2011, 18:17:32 pm »
Ако искаш да запазиш клечките сухи, става и като ги натопиш в разтопен парафин.
Това съм го правил преди. Недостатъка е, че колкото и малко да е парафина по клечката и колкото и да се чисти от главичката преди палене, то цъкалото все пак се омазва с парафин по някое време и спира да пали или паленето става много трудно. Със сигурност метода работи  за кибритените клечки от филмите, които се палят не от специално цъкало, а от камък или дреха.

Току що реших да пробвам пак. Разтопих парафин в кутийка. Потопих една по една клечките на кибрита. Те се покриха с микроскопично, почти невидимо покритие от парафин. След като изстина парафина почти не се забелязваше по клечките. Усещаше се само на пипане със специфичното усещане при пипане, все едно клечките са се омазнили.

Сложих няколко клечки в чаша с вода. След няколко минутен престой там беше достатъчно само да избърша клечките със сухи пръсти и палеха от раз. За съжаление след няколко клечки стана точно това за което вече писах. Цъкалото явно се омаза с парафин и спря да пали. Може би с едновремешните кибрити пак да е издържало до последната клечка, ама сега много икономии и то самото цъкало е едно рехаво и много бързо се зацапва.

Все пак метода е използваем ако се предвиди повече от стандартното количество цъкало  и се намери начин самото цъкало да остане сухо. Ако се решат тези два проблема, никаква мъгла, влажно време и вода няма да са опасни за клечките. Ако имаш идея за опазване на цъкалото, казвай.

Със сигурност, обаче, е добра идея да се натопят в разтопен парафин само дръжките на клечките. При запалване горят много по-устойчиво и дълго. Все едно малки свещички.

Аз намазвам кибритените клечни с обикновен лак за нокти (какъвто успея да свия от жената).Резултата е супер!!Преди щракане по "щракалото" остъргвам главичката с нокът.

vanjo

• Hero Member
« Отговор #10 -: 26 Юни 2011, 18:22:43 pm »
Цитат на: Keltis
Аз намазвам кибритените клечни с обикновен лак за нокти (какъвто успея да свия от жената).Резултата е супер!!Преди щракане по "щракалото" остъргвам главичката с нокът.

Това ще пробва, определено не се бях сетил за този вариант, благодаря колега.

Hobo

• Hero Member
« Отговор #11 -: 26 Юни 2011, 18:42:39 pm »
Keltis, благодаря за идеята, ще пробвам и аз. Имаш ли някакво решение как най-лесно и практично да опазим сухо самото цъкало на кибрита? Това се оказа по-големият проблем с кибрита.

Keltis

• Jr. Member
  • **
« Отговор #12 -: 26 Юни 2011, 20:10:10 pm »
Освен кутийка от хапчета, както примерно си показал по-горе......друго не виждам като решение.Аз имам друго питане, понеже на съвремените кибрити щракалата са едни такива икономични, спестено е от боята(или там както се казва тази смес) знаете ли състава на сместа от която се прави щракалото.На времето, като бях войник при сапьорите имаше едни щракала за палене на ОШ (огнепроводен шнур - фитил) сместа, която беше намазана на картона беше плътна и абразивна и палеше кибритени клечки и разни сапьорски запали безотказно .И не се изтриваше бързо.
Та за състава на тази смес иде реч.

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1656
  • Водолей
« Отговор #13 -: 26 Юни 2011, 20:29:28 pm »
Добре дошъл в този форум!
Като гледам, че даваш линкове към руски сайтове, значи си добре с езика. Ето ти състава по ГОСТ:
Спички изготавливаются в соответствии с ГОСТом 1820—2001. Спичечная соломка во избежание её тления пропитывается 1,5%-ным раствором ортофосфорной кислоты, а затем парафинируется (окунается в расплавленный парафин).
Состав головки спички: бертолетова соль — 46.5 %, стекло молотое — 17.2 %, сурик — 15.3 %, клей костяной — 11.5 %, сера — 4.2 %, белила цинковые — 3.8 %, хромпик — 1.5 %.
Состав «черкаша»: трёхсернистая сурьма — 41.8 %, красный фосфор — 30.8 %, сурик — 12.8 %, клей костяной — 6.7 %, стекло молотое — 3.8 %, мел — 2.6 %, белила цинковые — 1.5 %.
При изготовлении влагоупорных спичек их головки покрывают нитроцеллюлозной пленкой.
Това е истински кибрит, струваше 1 копейка някога, сега - не знам.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Keltis

• Jr. Member
  • **
« Отговор #14 -: 26 Юни 2011, 20:59:15 pm »
Добре заварил!Голяма благодарност за рецептите, руския език не е проблем!!