Бушкрафт > Направи си сам

Мини барбекю

(1/3) > >>

gavra74:
Незнам дали темата не е за "От нищо-нещо" тъй като за направата на "нещото" са използвани различни отпадъци. Казвам нещото, т.к. беше започнато като кутийка/стойка за спиртник и завърши като печка на твърдо гориво/барбекю... За кратко нататък ще го наричам "барбекю".
От някъде ми попадна нещо като кутийка с капак, ама без дъно. На тази снимка

 

си личи кое е фабрично, кое е домашно производство. Страничните капаци са на панти с пружини и като се отвори капака те се разтварят автоматично. За дооборудване на барбекюто използвах „шпилки” ф=5мм и решетка от стара ел.печка с 2 реотана – май „ЕЛВА” беще… Гайките се завиват и развиват на ръка, не се стягат особенно. Няма да се спускам в подробности за производствения процес – снимките говорят сами по себе си На тая снимка


е показано гвоздейче, с което придържам капаците затворени при затворен капак – ако са отворени отварянето на капака е невъзможно.

Тук е показано барбекюто в походно положение – ключовете са за онагледяване на мащаба.Използвах такава кутия заради страничните капаци на капака (голям лаф) които играят ролята хем на стойки за скарата хем за защита от вятъра.
Първоначалната идея беше за стойка на спиртника, която да играе ролята на защитен екран, като се използват само напречните шпилки за стойка и да държат капаците фиксирани – да не се разтварят/затварят когато им скимне. Като вариант за гориво – дърва. Но си викам, като изгорят дървата жарта остава зян… и ми хрумна идеята за барбекю. Демек излизам на поход, спирам за обяд, правя си кафе и докато си пия кафето ми се пече мръвката. Незнам до колко ще е практично – поживьом – увидим, както казват братушките.
Следва обгаряне, боядисване и тестване...

Valenti:
Браво! Супер си се справил, бе направо се ,,размазвам" от кеф, когато видя подобни постове! Креативното мислене, сътвореното от собствените ръце, ето това най- много уважавам в хората! Благодаря ти, gavra74!

gavra74:
мерси ;)

vanjo:
Поздравления, изглежда много добре. С нетърпение очаквам снимки от тестовете.

gavra74:

--- Цитат на: vanjo в 09 Април 2014, 08:20:55 am ---Поздравления, изглежда много добре. С нетърпение очаквам снимки от тестовете.

--- Край на цитат ---

Здравейте! Най-накрая се наканих да публикувам резултатите от обгарянето и тестването. След боядисването с бронз за печки последва обгарянеДокато го правех се чудех дали да пробивам дупки за въздуха на дъното, но накрая реших, че барбекюто е плитко и ще си има достатъчно въздух за горенето. В последствие се оказа, че съм грешал. Зор палене, скъсах се да духам докато се разгори и пламъка беше един постен-постен… Ама пък поне беше достатъчен за кафетоНезнам защо си бях въобразил, че ще се събират двете канчета едновременно, но останах разочарован. Но пък мястото е достатъчно за „месни полуфабрикати”И естествено няма само на мръвки да я караме яНезнам дали не изчаках достатъчно дълго да обгори бронза или беше някакво моментно състояние, но след като хапнах получих лек световъртеж, гадене и ме заболя главата. Бая ми се дръпна ф…ята, Викам си
„Е сега я фтасахме”. Пътя за вкъщи (15-20 мин) минава покрай „Спешна помощ” и реших докато стигна до там, ако не се оправя да потърся лекарска помощ, ама като повървях малко ми мина. Така че и това излизане завърши благополучно.
Като изводи си направих следните:
1.   Хващам дрелката и дупча дупки за въздух. Много духане беее… Не че имам нещо против духовния живат, ама айде чак толкоз нема нужда…
2.   Разпалването ще го правя със сух спирт. Слагам го, нареждам отгоре дръвцата и паля спирта през една от дупките. Тоя път изхабих 2 страници вестник и половин кибрит при положение че съчките и дървата бяха повече от дехидратирани

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия