Автор Тема: Таландар  (Прочетена 11687 пъти)

gavra74

• Full Member
  • Публикации: 239
Таландар
« -: 24 Ноември 2013, 15:22:24 pm »
Това е една тежка, но мнооого полезна джаджа за къмпинг. Колеги от офроад форума са пощурели на тая тема - цели 35 страници. Изработва се от диск за дискова брана - запушва се дупката и се слагат 3 крачета с дължина 30-35см. Диска е дебел по средата и тънак в края и това, че се нагрява по средата не пречи - температурата се разпределя равномерно. И е практичен, икономичен, мултифункционален и т.н. С 300-400гр олио опържихме 2 кила картофи и то докато се пекат пържолите. Ето и снимки - на първата обгаря за да махнем ръжда и др. мръсотии, а на втората работи на пълна пара.

Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1656
  • Водолей
Re: Таландар
« Отговор #1 -: 25 Ноември 2013, 09:16:28 am »
2 в 1 джаджа, хитро, ама тежко и голямо.

За комби-авто-офроуд-буш става. 
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 298
« Отговор #2 -: 25 Ноември 2013, 09:45:36 am »
Офф, ще взема накрая и аз да го пробвам това хай-тек чудо... Диск имам, даже и BBQ-то на село е такова... И на първо време без крака - в дворни условия на триножник, на полеви условия - според местността 8)

gargo2

• Full Member
  • Публикации: 123
« Отговор #3 -: 25 Ноември 2013, 11:30:50 am »
Това много ми прилича на китайския тиган.Преди време си мислех за нещо такова но идеята за диска от брана ми е тъкмо на място.Може да се спести носенето ако разполагаш само с колело и собствените си крака (най-често само с крака)ако си го държиш някъде сред гори и планини къде си ходиш често -нещо като упорен пунк.Смятах за такива цели да си скрия по някой сач но и такъв тиган има своето място .

gavra74

• Full Member
« Отговор #4 -: 25 Ноември 2013, 20:06:23 pm »
Триножника става, стига да е 30-35см висок. Или поне опитите показват че това е оптималната височина.
Вярно, че е приложимо само ако се пренася с МПС, но за сметка на това печеш пържоли, пържиш картофи, приготвяш зеленчукови смеси с гъби и т.н. и т.н.
Китайците наистина имат такова чудо, но то е конус и се слага на некви дзверски горелки. 
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 645
« Отговор #5 -: 27 Ноември 2013, 18:08:45 pm »
Таландарът ми се види харно нещо. Грехота ще да е, ако човек живее в къща с двор или има вила и да няма такова нещо.

Ние ползваме чугунен китайски уок с плоско дъно. Стените му са малко по-стръмни от на таландара. Ползваме го в апартамента на обикновен газов котлон. Ще го прекръстя на  апартаментски таландар.
Явно ще трябва да си търся диск от дискова брана ...
Не се взимай толкова на сериозно.

gavra74

• Full Member
« Отговор #6 -: 30 Ноември 2013, 19:01:37 pm »
уйде ни селското стопанство...  :D

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 298
« Отговор #7 -: 26 Април 2016, 12:18:57 pm »
Дойде му реда най-накрая и на това чудо :-[
както съм казвал - стара къща, сичко има -  та малко железце от тавана, малко инструмент, пата кюта и взе че стана.

Крака по-нататък, да се избистри идеята, засега на саджака и предприемане на мерки за подсилване на обяда

пълна импровизация, но без забележки. Сега по празниците ще има гурме  изпълннения, да се надяваме.

А да. Инструмент с дълга дръжка е задължителен - в случая вилица с изрязани средни зъби.