Бушкрафт > Походи, разходки, сбирки, туристически обекти, тракове

Металдетектинг

(1/1)

scarecrow:

--- Цитат на: Hobo в 13 Юли 2012, 17:41:55 pm ---Добре дошъл във форума, scarecrow. Не съм наясно и ще ми е интересно да науча за коректните ловци на съкровища. За рибарите и ловците е ясно. Изисква се лиценз за професионалистите или ако са любители риболовен, ловен билет. Освен това има определени правила, които трябва да се спазват. Всяко неспазване ги превръща в бракониери дори и да имат билет.

Има ли лицензирани иманяри? Ако да как може да се познаят кои са коректни и кой не са? Ако има легални иманяри и ти се разказва за тях може да отвориш отделна тема и подробно да ни разкажеш. Предполагам ще е интересно не само за мен. Иначе от гледна точка на бушкрафта легални или не, иманярите са близо до нашето хоби, даже на моменти се припокриваме що се отнася до Природата и живота в нея.

--- Край на цитат ---
В България все още не се изисква лиценз, също така съществува пълна законова неяснота, която е напълно умишлена, както се досещате, за да обслужва определени интереси.
Металдетектинга в момента е полулегален, т.е. имаш право да закупиш и притежаваш металдетектор, да търсиш метални предмети извън археологически обекти, същевременно, закона не казва ясно, кое се води археологочески обект и ако намериш предмет с антикварна стойност, автоматично ставаш престъпник.
България е единствената страна в света в която се случва подобно нещо, няма друга държава, в която търсачеството да не е уредено със закон. Дори в най-богатите на археология държави като Гърция, Италия, Турция има ясни и точни закони, при какви условия може да се търси законно.
Пример за сътрудничество, м/у иманяри и археолози е Великобритания. Там няма черен пазар, трафик на културни ценности, всичко намерено, при интерес отива в музеите, в личната колекция или бива продадено абсолютно законно. От това сътрудничество, всички имат изгода, освен трафикантите на на антики, които просто не виреят там.
Има група от хора, която вече няколко години се опитват да намерят изход от невъзможната ситуация. За повече информация може да прочетете в http://www.metaldetecting.bg където има доста статии обясняващи становища и проблеми на металдетектинга като хоби
Тук е етичния кодекс на търсача http://www.metaldetecting.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=47%3Aetichen-kodeks-na-balgarska-natzionalna-federatziya-po-metaldetekting&catid=41%3Avavedenie&Itemid=83&lang=bg
Истинския търсач, не търси в обозначени и известни археологически обекти, не разкопава могили, закопава си копките, не нарушава по никакъв начин заобикалящата го красива природа. Той обаче може да бъде и откривател на предмет с антична стойност, в което няма нищо лошо. Ето ви пресен пример, за откритие на иманяр в една нормална държава http://www.dnes.bg/mish-mash/2012/06/27/750-kg-zlato-na-2-hiliadoletiia-otkriti-na-ostrov-v-lamansha.162426. Няна да коментирам, какво би станало ако откритието бе направено в България, сами се досещате.
Пуснах темата тук, защото търсачеството е освен хоби, което дава много емоции и адреналин е една красива разходка сред природата. Ако сметнете, че темата не е за тук, моля преместете я, или я изтрийте.

Hobo:

--- Цитат на: scarecrow в 13 Юли 2012, 22:12:34 pm ---Пуснах темата тук, защото търсачеството е освен хоби, което дава много емоции и адреналин е една красива разходка сред природата.
--- Край на цитат ---
scarecrow, благодаря ти, че се отзова, както и за линковете. Радвам се, че любовта към Природата ни събира във форума различни хора и всички взаимно се обогатяваме със знания. Ето вече имаме и търсач на съкровища между нас. Желая ти успех и много късмет!  Ако не е проблем описвай тук някои от твоите разходки с всички съответни емоции и преживявания свързани с пребиваването сред Природата.

Kris De Monte:
По въпроса с иманярството,закона е категоричен, всеки който намери и извади от земята скъпоцености,съкровища артефакти с културна историческа стойност е длъжен да ги предаде на държавните компетентни органи,като има право да получи 25% от стойноста на съкровището... Тук вече при отказ на държавата да изплати сумата,следва да се търси обезщетение по съдебен ред...и най-важния въпрос как се определя паричната стойност на съответното съкровище... Разбира се справедливо ли е и откъде накъде пък ако си намеря 5 златни монети да ходя да ги давам на музея,ами може би зависи колко са значими и уникални за историята и нацоналното наследство.

cat:
Прекрасно хоби е почти като бушкрфтаmechkolis:
Той т.нар. металдетектинг е тъгнал от нашите земи още от праисторически времена, когато хората всички са били нещо като бушкрафтъри и са търсили руда с мед и желязо да си правят разни инструменти и сечива, които пък са интересни за намиране от съвременните хора

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия