Ревюта > Ревюта

Шведско армейско канче

(1/11) > >>

Hobo:
ШВЕДСКО АРМЕЙСКО КАНЧЕ

От три години имам това произведение на аутдор изкуството. Замислено и произведено за нуждите на шведската армия, канчето стана достъпно за бушкрафтърите в резултата на предприетите съкращения в шведската армия и съпътстващите с нея разпродажби на армейско оборудване от складовете за военно временен резерв. Имах намерение да направя повече снимки на канчето както в стационарни, така и в полеви условия, но научих, че шведите са спрели понататъчните разпродажби и с всеки изминат ден става по-трудно да се намери такова канче. Засега все още се продава на разумни цени в няколко магазина за военно оборудване в Англия, както и в Германия откъдето е купено моето. Затова избързах с ревюто, преди шведското канче да е изчезнало нацяло от магазините.

Канчето се произвежда в два варианта. Основния вариант е от алуминий, но през годините на Втората световна война, когато се явява остра нужда от алуминий за производството на самолети всичкия алуминий отива за там, а канчетата няколко години се произвеждат от неръждаема стомана. В наши дни все още се намират и двата варианта. Кое е по-добро, не знам. Въпрос на личен избор.

Алуминиевото е с 300 грама по-леко, докато неръждаемото е по-здраво и по-устойчиво. На практика канчето от неръждавейка е вечно. Друго предимство е, че в него може да се държи готова храна. Например да се сготви вечерта, да се затвори канчето с оригиналния си капак и сутринта само да се притопли. Храната няма да се окисли, както в алуминиевото, а в същото време е недостъпна за мишки и други гадини, които могат да я опропастят или изядат.

В условията на северна Швеция е почти невъзможно да се осигури топла храна за войската от централизирана походна кухня, както това се прави в нашата армия. При тамошните минусови зимни температури храната достига до войника най-често във вид на парче заледено. Затова всеки трябва да може да си стопли сам храната. За целта канчето е предвидено да се провесва над открит огън и така да се стопли яденето преди хранене. Там където условията не позволяват или просто няма дърва, например в дълбокия шведски север зад горския пояс, е предвидена спиртова горелка с помощта на която се топли храната. Горелката е придружена със стойка за канчето, която в същото време много успешно служи за ветро екран, както и топло екран непозволяващ топлината от спиртника да се разсейва настрани. Така се постига по-голямо КПД.В комплекта влиза канче с капак, който може да се ползва за чиния или дори за тиганче в което да се пържи, както и като втори съд, в който да се свари чай докато в основния съд се готви нещо друго. Ветроекран, спиртова горелка и пластмасово шише с обем около 200ml в което се държи спирта за горене.

Като единствен недостатък на шведското канче може да се изтъкне по-голямото му тегло сравнено с модерните походни туристически комплекти, но здравината и функционалността му напълно компенсира тази разлика.

- комплект ветроекран/стойка и спиртник - 400 гр.
- голямото алуминиево канче - 300 гр.
- капака към него - 180 гр.
- голямото стоманено канче - 480 гр.
- капака към него - 300 гр.
- пълна бутилка със спирт - 200 гр.

В резултат общата тежина на празен комплект:
- алуминиево - 880 гр.
- стоманено - 1180 гр.

С пълна бутилка спирт, достатъчен за 2 дена сред природата:
- алуминиево - 1080 гр.
- стоманено - 1380 гр.

Обема на пълно до ръба канче е 1.5 литра, а на капачето 700 ml. Предостатъчен обем да се сготви за двама.Сред природата комплекта се държи невероятно добре.Дори сравнително силен вятър не пречи за работата му. Правих замервания колко спирт гори и за колко време завира един литър вода. За съжаление резултатите силно варираха от качеството на спирта. Горе долу резултата е следния: При използване на 30ml стандартен спирт за горене от железарията горелката гори от 18 до 21 минути. Един литър вода завира до бурно врене за 12 минути, ако е захлюпено канчето с капака си. Зимата при нула градуса по Целзии един литър завря за 17 минути, но пък втори литър вода сипан веднага в затопленото канче и екран завря само за 8 минути, което според мен е повече от отлично. :)

Въпреки, че формата на канчето е овална и не е много удачна за газова горелка, то с успех може да се ползва и на газово котлонче, както това прави Кент (снимката горе). Ветроекрана с успех може да се ползва като Hobo stove там където паленето на открит огън е забранено, а спирта или газта за котлончето са свършили.

Моето канче е от неръждаема стомана и имах късмет да ми го купят и донесат от Германия. Магазина изпраща и до България, но за съжаление само чрез куриер и самото изпращане е доста скъпо. Ето точния линк към магазина и артикула, ако някой има възможност да поръчва директно от Германия:
http://www.militaerbestaende.de/Camping-Outdoor/Cooking-Sets-Plates/Swedish-Set-5-piece-with-accessories-li::613.html

Преди да купя направих запитване и изрично ми казаха, че продават само канчета от неръждавейка. Сега не знам как е. Най-добре да се пита преди да се поръча, ако това е от значение за някой.

Kent:


в канчето се събират - главата и преходника на Mimmer-а, най - малката бутилка и спиртника. Остава и място за бутилчица със спирт, които по понятни съобръжения не нося там.


Два флакона с газ - по хората ;D и готово.
Тежи към кило, утре ще крънкам бакалката да го тегли.

EXeCuTiOnER:
Всичко хубаво, ама в алуминий не е добре да се готви...

BazilVenceslas:
Канчетата са чудесни! В алуминий не хубаво да стои дълго, може да се готво иначе.

Hobo:
Малко офтопик, но попаднах на интересна статия по въпроса със съдовете. Публикувана е в http://www.kak-da.com със заглавие Кои съдове са за предпочитане. За алуминиевите е написано това:

Алуминиеви съдове

Тези съдове са много по-леки от стоманените и емайлираните, отличават се със значителна здравина и не се повреждат от действието на резки температурни промени. Удобни и хигиенични са за приготвяне на храна, но при условие, че се използват правилно.
В тенджерите, изработени от листова алуминиева материя, е най-добре да се приготвят супи.
В летите, по-дебелостенни алуминиеви съдове от вторични алуминиеви сплави, каквито са тиганите, тенджерите за печене и др., могат да се приготвят задушени, печени, пържени и други подобни ястия, които са бедни на органични киселини.
Алуминиевите съдове и особено тези, изработени от алуминиеви сплави, се подават на разрушителното действие на готварската сол и на някои органични киселини (ябълчна, лимонена, вине-на, янтарна и др.), които се съдържат в повечето зеленчуци и плодове. В резултат на това действие корицата от алуминиев окис, която обикновено покрива повърхността на съда и го предпазва от корозия, се разрушава. Алуминият започва наново да се окислява и преминава частично в храната във вид на соли с органичните киселини. Това е нежелателно, макар че алуминият не притежава изразени токсични свойства. Ето защо в алуминиеви съдове не трябва да се държат кисело зеле, кисели краставички, туршии, солени саламури и маринати, а също и кисели компоти и плодови десерти.
Храни, приготвени в алуминиеви съдове, не трябва да се оставят да престоят в тях дори и един ден. Те трябва веднага да се прехвърлят в емайлиран, порцеланов, фаянсов или стъклен съд.
И още един съвет! След употреба алуминиевите съдове трябва
да се накисват във вода и да се измиват с мека четка или гъба.
Най-добре е да се измиват с боракс (1 супена лъжица боракс в 1 л. вода) или сода бикарбонат ( 1 чаена лъжичка сода бикарбонат в 1 чаша вода).
Черният налеп, който се образува по стените на алуминиевите съдове, се отстранява лесно, ако се изтрие с парче плат, натопено в оцет, и веднага след това се измие с гореща вода и сапун. Силно замърсените части на алуминиевите съдове се изтриват с пемза и сапун или с фини прахове за зъби (калциев карбонат преципитат, който се продава в
аптеките).

Алуминиевите съдове не трябва да се почистват с телени изтривалки, с шкурка или с телени четки, с калцинирана сода, с готварска сол, силни киселини (сярна, солна) или силни основи (сода каустик). Всички те разрушават защитната им корица от алуминиев окис и предизвикват усилена корозия на метала, вследствие на което съдовете бързо се износват.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия